Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ονόμασε χθες Παρασκευή τον ευαγγελικό πάστορα Μίλτον Χιμπέιρου νέο υπουργό Παιδείας, τον τέταρτο που διορίζεται στον θώκο αφότου ανέλαβε την εξουσία ο ηγέτης της βραζιλιάνικης άκρας δεξιάς.
Ο 62χρονος Χιμπέιρου, ο διορισμός του οποίου δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, είναι πάστορας της πρεσβυτεριανής εκκλησίας του Σάντους, στην πολιτεία Σαν Πάουλου.
Θα αντικαταστήσει τον Κάρλους Αλμπέρτου Ντεκοτέλι, ο οποίος παραιτήθηκε την 1η Ιουλίου, πέντε ημέρες μετά τον διορισμό του, πριν καν αναλάβει τα καθήκοντά του, διότι είχε πει ψέματα για τους πανεπιστημιακούς τίτλους του.
Ο πρόεδρος Μπολσονάρου ανακοίνωσε τον διορισμό του Χιμπέιρου μέσω Facebook, με λεπτομέρειες για τα πτυχία του: έχει πτυχία παιδαγωγικής, συνταγματικού δικαίου και θεολογίας, ανέφερε.
Πέραν του ότι ο Χιμπέιρου λειτουργεί σε ευαγγελική εκκλησία στην πολιτεία Σαν Πάουλου, είχε βαθμό υπολοχαγού στις ένοπλες δυνάμεις της Βραζιλίας, σύνηθες προσόν των υπουργών που επιλέγει ο Μπολσονάρου, ο οποίος έχει πλαισιώσει την κυβέρνησή του με απόστρατους και ακόμη και εν ενεργεία αξιωματικούς του στρατού.
Στην πραγματικότητα ο Χιμπέιρου θα είναι ο αντικαταστάτης του Άμπραχαμ Βάιντραουμπ, ο οποίος παραιτήθηκε τη 18η Ιουνίου, αφού προκάλεσε σκάνδαλο με τα ρατσιστικά σχόλιά του για την Κίνα — τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Βραζιλίας — και με τη δήλωσή του ότι αν ήταν στο χέρι του θα έστελνε τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου στη φυλακή.
Η δικαιοσύνη διενεργεί έρευνα για το σχόλιο αυτό, και άλλη έρευνα για τη φερόμενη σχέση του Βάιντραουμπ με ένα δίκτυο υποστηρικτών του προέδρου που φέρεται να επιδιδόταν στην κατασυκοφάντηση πολιτικών του αντιπάλων και στη διασπορά ψευδών πληροφοριών, ακόμη και για την πανδημία του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Βραζιλίας ο Χιμπέιρου επελέγη από τον Μπολσονάρου λόγω της έντονης πίεσης που του άσκησαν οι ευαγγελικοί.
Το υπουργείο Παιδείας κυριαρχείται, αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, από την πιο συντηρητική πτέρυγα της κυβέρνησης, που επηρεάζεται ιδίως από τον Ολάβου ντε Καρβάλιου, κατά πολλούς τον «γκουρού» της βραζιλιάνικης άκρας δεξιάς. Ο Βάιντραουμπ είναι γνωστό πως ανήκε σε αυτούς που ο Τύπος και πολιτικοί κύκλοι αποκαλούν «ολαβιστές», όπως εξάλλου και ο προκάτοχός του, ο Χικάρντου Βέλες.