O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναμένεται να προτείνει σήμερα έναν μικρότερο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27 σε σχέση με αυτόν που είχε ανακοινωθεί, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, σε μία προσπάθεια να κάνει το μεγάλης κλίμακας σχέδιο οικονομικής στήριξης της περιοχής πιο αποδεκτό στις φειδωλές βόρειες χώρες – μέλη.
Με την οικονομία να κινείται προς τη χειρότερη ύφεσή της, η ΕΕ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού, με τον φειδωλό, πλούσιο Βορρά να αντιπαρατίθεται με τις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου που έχουν πληγεί περισσότερο από την COVID-19. Υπό συζήτηση είναι ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ, ο οποίος προβλεπόταν έως τώρα να ανέλθει στο 1,1 τρισ. ευρώ με την προσθήκη του ταμείου ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ. Οι φειδωλές χώρες θέλουν έναν μικρότερο προϋπολογισμό και οικονομικές μεταρρυθμίσεις ως προϋπόθεση για την πρόσβαση στους επιπλέον πόρους.
Οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για τις πρώτες δια ζώσης διαπραγματεύσεις τους για την πρόταση μετά τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε τον Μάρτιο η Ευρώπη λόγω του κορονοϊού. Ο πρόεδρος Μισέλ αναμένεται να ανακοινώσει στις 12.00 (ώρα Ελλάδας) το συμβιβαστικό σχέδιό του και δύο αξιωματούχοι, με γνώση της πρότασης, δήλωσαν ότι θα μειώσει το ύψος του προϋπολογισμού ως παραχώρηση προς τις φειδωλές χώρες.
Η πρόταση για τον επταετή προϋπολογισμό που θα παρουσιάσει ο Μισέλ είναι γνωστή στην ορολογία των Βρυξελλών ως το «κουτί της διαπραγμάτευσης», ένα σύνθετο σύνολο αριθμών που αφορούν δαπάνες σε τομείς από τη στήριξη της γεωργίας έως την περιφερειακή ανάπτυξη και την έρευνα. Αυτή είναι το σημείο εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις των ηγετών της ΕΕ στη συνάντησή τους στις 17-18 Ιουλίου.