Η πανδημία απέδειξε την προστασίας της δημόσιας υγείας ως ύψιστο κοινωνικό αγαθό, όπως επίσης και την ανάγκη για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ανέφερε η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη από το βήμα του 8ου Συνεδρίου που διοργανώνει η εφημερίδα “Πελοπόννησος” και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα,
«Αποδείχτηκε, βέβαια με τον πιο οδυνηρό τρόπο, ότι η πρόσβαση στη δημόσια υγεία όλων των πολιτών δεν είναι θέμα ιδεολογίας. Δεν είναι θέμα κοινωνικού, πολιτικού συστήματος μόνο, αλλά οφείλει να είναι προτεραιότητα μιας εθνικής πολιτικής υγείας», σημείωσε η κ. Γεροβασίλη και επισήμανε πόσο σημαντικό είναι ένα ισχυρό κρατικό σύστημα Δημόσιας Υγείας.
Αναφερόμενη στην περίοδο της καραντίνας, η κ. Γεροβασίλη δήλωσε ότι «η επιτυχής διαχείριση του lockdown στην Ελλάδα οφείλεται και στο ότι έγκαιρα εισακούστηκαν οι επιστήμονες αλλά και στο ότι το πολιτικό σύστημα επέδειξε πρωτοφανή ομοθυμία. Μικροπολιτικές σκοπιμότητες έμειναν στην άκρη. Αυτή είναι η υπεύθυνη στάση που τήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση. Αποφεύγοντας την πόλωση, ο ΣΥΡΙΖΑ έθιξε μεν τα κακώς κείμενα (τη μη λήψη εμπροσθοβαρών μέτρων στην οικονομία, τις υπερτιμολογήσεις υγειονομικού υλικού και απευθείας αναθέσεις), τήρησε όμως στάση ομοθυμίας για την αντιμετώπιση του κοινού, αόρατου εχθρού».
Σημείωσε ότι πρέπει «να αναγνωριστεί η αυτοθυσία γιατρών και υγειονομικών, οι οποίοι ρίχτηκαν στη μάχη της πανδημίας, με την Πολιτεία, τουλάχιστον στην αρχή, απλά να τους χειροκροτεί. Οφείλει να αναγνωριστεί η συμβολή του συνόλου των εργαζομένων στην Υγεία αλλά και του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας, των αστυνομικών, στους οποίους έπεσε το βάρος τήρησης των μέτρων της καραντίνας. Και βέβαια η επιτυχία του lockdown οφείλεται στους Έλληνες πολίτες: όχι στην απρόσωπη “ατομική ευθύνη” αλλά στην αλληλεγγύη που έδειξαν προς το κοινωνικό σύνολο, τηρώντας ευλαβικά την καραντίνα».
Η κ. Γεροβασίλη έθεσε το ερώτημα εάν έχει αξιοποιηθεί ο χρόνος της καραντίνας ώστε να προετοιμαστεί η χώρα για ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της νόσου μετά το Σεπτέμβριο, και αναφερόμενη στην προετοιμασία σημείωσε: «Διαπιστώνουμε καθυστερήσεις. Προγραμματισμένες προσλήψεις καθυστερούν, η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται από δημοσιονομικούς περιορισμούς, όπως παλιότερα, και θα μπορούσε να προχωρήσει νομίζω πολύ πιο γρήγορα και όχι μόνο να καλύψει τα οργανικά κενά που είναι υποχρέωση, αλλά να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας. Το επίδικο σήμερα δεν είναι εάν τα καταφέραμε καλά, αλλά εάν είμαστε έτοιμοι για το αύριο».
Αναφερόμενη στο ζήτημα της οικονομίας και στα μέτρα που έχουν ληφθεί η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε από την πρώτη στιγμή ζητήσει την εφαρμογή μιας δέσμης μέτρων άμεσης ρευστότητας για στήριξης της οικονομίας.
«Σας θυμίζω» ανέφερε, «ότι στη Γερμανία τα μέτρα ρευστότητας που ελήφθησαν εμπροσθοβαρώς άγγιξαν το 51% του ΑΕΠ και στη Γαλλία το 22,9% του ΑΕΠ. Στην Ελλάδα είμαστε σε μονοψήφιο αριθμό. Οι προβλέψεις είναι ζοφερές κατά την άποψή μου. Ο αρμόδιος υπουργός τοποθετεί την ύφεση για το β’ τρίμηνο του 2020 στο 16% και 8% στο έτος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει 10%».