Τον εντυπωσιασμό του για τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού σε όλα τα επίπεδα εξέφρασε ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι. Μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο που διοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο Επίτροπος εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι, με την πλήρη αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, η ελληνική οικονομία θα ανθίσει και η Ελλάδα θα μπορέσει να παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Ο Επίτροπος σημείωσε ότι η Κομισιόν δεν προβλέπει ένα δεύτερο γύρο της πανδημίας στην Ευρώπη, αλλά τόνισε ότι παραμένει η αβεβαιότητα για την οικονομία της.
Ο κ. Τζεντιλόνι συνεχάρη τις ελληνικές Αρχές και ιδιαίτερα τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, για την ταχεία λήψη ενός περιεκτικού πακέτου μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας, ύψους 10,5% του ΑΕΠ, για το 2020. Η επόμενη πρόκληση για την Ελλάδα, όπως και για τις άλλες χώρες της ΕΕ, πρόσθεσε, θα είναι να χρησιμοποιήσει πλήρως τους σημαντικούς πόρους της ΕΕ που θα είναι διαθέσιμοι για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης. Αυτό, είπε, θα απαιτήσει τον σαφή καθορισμό στόχων με συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα και ορόσημα, ενώ τόνισε ότι το πρώτο βήμα θα γίνει με την κατάθεση του σχεδίου ανθεκτικότητας και ανάκαμψης που θα καταθέσει η Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να δίνει έμφαση στην πράσινη μετάβαση της οικονομίας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της.
Για την Ελλάδα, είπε ο Επίτροπος, αυτό είναι μία ευκαιρία να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις για να εξαλείψει τις στενότητες που επηρέασαν για μεγάλο χρονικό διάστημα αρνητικά την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Είναι, επίσης, σημείωσε, μία σημαντική ευκαιρία για να υλοποιήσει επενδύσεις που θα κάνουν την οικονομία πιο καινοτόμο, ανταγωνιστική, δίκαιη και προσανατολισμένη στο μέλλον.
Ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ασχολείται με έναν νέο γύρο προγραμμάτων μακροοικονομικής προσαρμογής. «Επιτρέψτε μου να διαβεβαιώσω ότι όσον αφορά την παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων, θα προσπαθήσουμε να μεγιστοποιήσουμε τις συνέργειες με το υφιστάμενο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αυξημένης επιτήρησης της Ελλάδας για να αποφύγουμε ένα επιπλέον βάρος για την κυβέρνηση», είπε.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Επίτροπος επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει πολλά μοναδικά δυνατά σημεία. Η στρατηγική γεωγραφική θέση της, το απίστευτο απόθεμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ένα ισχυρό απόθεμα έρευνας και ανθρώπινου κεφαλαίου είναι μερικά μόνα από αυτά, είπε. Παραδοσιακοί τομείς – όπως ο αγροδιατροφικός, οι μεταφορές, η διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας και ο τουρισμός, αλλά και καινοτόμοι τομείς, όπως αυτός της υψηλής τεχνολογίας, έχουν τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης, πρόσθεσε. Στην Ελλάδα πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε σε ένα νέο και διαφορετικό κεφάλαιο του κοινού ευρωπαϊκού σχεδίου μας, είπε ο Επίτροπος.