today-is-a-good-day
12.8 C
Athens

Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, η συμφωνία προμήθειας εξοπλισμού και υπηρεσιών Άμυνας, Ελλάδας και Ισραήλ

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, από την κοινοβουλευτική επιτροπή Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών, το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου ‘Αμυνας του Κράτους του Ισραήλ και του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας για την προμήθεια Εξοπλισμού και Υπηρεσιών ‘Αμυνας». Πρόκειται για Συμφωνία η οποία έχει υπογραφεί από τον Νοέμβριο του 2016, «αντικατοπτρίζει τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» και «κρίνεται επωφελής για την Ελλάδα καθόσον περιγράφει τη διαδικασία κα τους γενικούς όρους προμήθειας αμυντικού εξοπλισμού και Υπηρεσιών ‘Αμυνας».

Και οι δύο πλευρές αναλαμβάνουν τη δέσμευση ότι θα εφαρμόσουν τις ίδιες διαδικασίες ελέγχου για όλες τις παραμέτρους που σχετίζονται με την προμήθεια παρόμοιου αμυντικού εξοπλισμού, ως εάν η προμήθεια είχε γίνει για τις δικές τους Ένοπλες Δυνάμεις.

Νομικό και πολιτικό λόγο πρόβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα συζήτησης στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του σχεδίου νόμου «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου ‘Αμυνας του Κράτους του Ισραήλ και του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας για την προμήθεια Εξοπλισμού και Υπηρεσιών ‘Αμυνας». Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.

«Πρόκειται για μια συμφωνία καταφανώς επωφελή για την Ελλάδα, μια συμφωνία που θέτει σε συγκεκριμένη βάση τη στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας και Ισραήλ», είπε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ζήτησε να μείνει εκτός του παλαιστινιακού ζητήματος αυτή η συζήτηση. Τόνισε επίσης, ότι αυτή η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για συνέργειες στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Προηγουμένως, ο Γιώργος Κατρούγκαλος έθεσε το αίτημα της αναβολής, λέγοντας ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ανήκει στην κατηγορία των απλοποιημένης μορφής συμβάσεων οι οποίες ισχύουν από την υπογραφή τους και δεν έχουν ανάγκη κύρωσης. Επίσης επισήμανε, ότι το νομοσχέδιο συνοδεύεται από δύο εισηγητικές εκθέσεις και αυτό συνιστά «κατά την ηπιότερη έκφραση», κοινοβουλευτική παρατυπία που παραβιάζει και το πλαίσιο του επιτελικού κράτους.

Ως προς το πολιτικό σκέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ζήτημα αναβολής, με το σκεπτικό ότι δεν είναι ανεκτό να συζητηθεί σήμερα το νομοσχέδιο, την ίδια ημέρα δηλαδή που έχει ανακοινωθεί η έναρξη προσάρτησης των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών, γιατί έτσι θα δινόταν το μήνυμα ότι η Βουλή των Ελλήνων ενισχύει και συναινεί με μια ενέργεια που είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, σε αντίθεση με την πάγια πολιτική της χώρας, να βασίζει τις ενέργειες της στη διεθνή νομιμότητα. «Γιατί να έρθει αυτή η σύμβαση ενώ δεν χρειαζόταν; Προφανώς συνδέεται -και φαντάζομαι θα υπήρχε κάποια δέσμευση στο πρόσφατο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη<font< p=””></font<>

size=”4″ face=”Verdana”>- με το να σταλεί, την ίδια ημέρα που έχει ανακοινωθεί επίσημα ως ημέρα προσάρτησης των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, ένα μήνυμα υποστήριξης, ηθικής και πολιτικής, του ελληνικού Κοινοβουλίου. Αυτό είναι τελείως απαράδεκτο και εντελώς αντίθετο στη βάση της συμφωνίας που υπογράψαμε εμείς», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι η συμφωνία που υπεγράφη το 2016 εντασσόταν σε ένα πλαίσιο ενεργητικής και πολυδιάστατης διπλωματίας, που είχε στο επίκεντρό της την πολιτική σταθεροποίηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Η πολιτική προσάρτησης όμως υπονομεύει βάναυσα, όπως είπε, αυτή την πολιτική σταθεροποίηση και είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. «Είναι άλλο να προωθείς σχέσεις στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ και άλλο να αφίστασαι από πάγιες θέσεις της χώρας», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής, Κώστας Γκιουλέκας, επισήμανε ότι η σύμβαση αυτή έχει μακρά ιστορία, αφού υπογράφηκε, ως συμφωνία, τον Οκτώβριο του 2013 και περιελάμβανε και διάφορες άλλες συμφωνίες. Η σημερινή συμφωνία υπογράφηκε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2016. Η σημερινή συμφωνία εδράζεται στο μνημόνιο συμφωνίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ<, τον Σεπτέμβριο του 2011 και κυρώθηκε με νόμο το 2013.

«Δεν υπάρχει κάποια προσάρτηση εδαφών. Από το 2011 που υπεγράφη το μνημόνιο με το Ισραήλ έως σήμερα, έχουν γίνει αλλεπάλληλες ενέργειες στην περιοχή εκείνη, που υπό την έννοια αυτή θα έπρεπε πάντοτε, υπό την αίρεση όλων αυτών, να προχωρούμε και να κυρώνουμε ή όχι τέτοιες συμφωνίες. Εάν είχαμε κάποια προσάρτηση σήμερα, ναι. Αλλά εδώ ζητείται αναβολή επειδή το Ισραήλ είπε ότι θα προσαρτήσει. Εμείς να περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει το Ισραήλ και μετά να υπογράψουμε τη σύμβαση;», είπε ο Κώστας Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας, ζήτησε να συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία στην επιτροπή, σημειώνοντας ότι συζητάμε για μια συμφωνία που αποτελεί έναν οδηγό, ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο θα ακολουθήσουν όλες οι άλλες συμφωνίες με το Ισραήλ. «Δεν μπορώ να κατανοήσω πώς εμπλέκεται το παλαιστινιακό με την συζήτηση αυτής της συμφωνίας, μιας συμφωνίας που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ευρεία και είναι επωφελής για τη χώρα. Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη και σαφή θέση και ως προς την παλαιστινιακή κοινότητα-κράτος και ως προς το Ισραήλ και μάλιστα αυτές οι θέσεις αναγράφονται και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Ως προς το νομικό ζήτημα και το ζήτημα κοινοβουλευτικής τάξης, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε αιφνιαδιασμένος με την ύπαρξη δύο εισηγητικών εκθέσεων. «Δεν έχω δει, όσα χρόνια βρίσκομαι εδώ, ένα νομοσχέδιο να συνοδεύεται από δύο εισηγητικές εκθέσεις», είπε ο κ. Λοβέρδος και επισήμανε ότι η μια εισηγητική έκθεση προσθέτει ζητήματα πάνω στην προηγούμενη και πρέπει να δοθούν εξηγήσεις διότι το θέμα είναι μείζον. Ως προς το πολιτικό θέμα, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε, ότι «με κινήσεις κοινοβουλευτικού εντυπωσιασμού, δεν κάνουμε καλό στην εξωτερική πολιτική». Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε υπερβολή την πολιτική πτυχή του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το θέμα δεν είναι αν θα αναβληθεί η σημερινή συζήτηση. Η υποκρισία έχει και όρια», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης και αναρωτήθηκε: «Ποιος προετοίμασε αυτή τη συμφωνία; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την προετοίμασε με όλους τους υπόλοιπους;». Ο κ. Παφίλης επισήμανε ότι όλα τα κόμματα ψήφισαν την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, αλλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προχώρησαν. Αντιθέτως, όλα αυτά τα χρόνια, είπε, αναβαθμίστηκαν οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ. «Δεν κοιτάμε ότι είναι μια συμφωνία με ένα κράτος δολοφόνο; Σήμερα κάνει προσαρτήσεις το Ισραήλ; Σήμερα ανακοινώθηκε από τις ΗΠΑ για πρωτεύουσα η Ιερουσαλήμ; Καταγγείλατε αυτή την απόφαση; Αντιθέτως όλοι σας αναβαθμίσατε τις σχέσεις. Έγιναν στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή των Γρεβενών, με Ισραήλ, ΗΠΑ και Ελλάδα και με προσομοίωση το Ιράν; Ναι ή όχι; Για να μην συνεχίσω με τα υπόλοιπα…», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Από την Ελληνική Λύση, ο Αντώνης Μυλωνάκης επισήμανε ότι η συμφωνία αυτή υπογράφηκε το 2016 και «είναι το μόνο καλό που έχει κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Ο βουλευτής είπε επίσης: «Δεν είναι πρωτότυπο ότι είναι ημέρα προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών. Χρόνια γίνεται αυτό. Αλλά αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο να αναβάλλουμε μια συμφωνία με ένα κράτος, η οποία ήδη παράγει αποτελέσματα». Χαρακτήρισε επίσης «βαριά» την κουβέντα του κ. Παφίλη για κράτος-δολοφόνο των λαών, γιατί το Ισραήλ είναι «ένα κράτος που έχει θέση στην περιοχή του, ανάλογη με την θέση της Ελλάδας, έχει γύρω-γύρω εχθρούς και προσπαθεί να κρατήσει την αυτονομία του».

Η Σοφία Σακοράφα, από το ΜέΡΑ25<, υπενθύμισε ότι σήμερα εισάγεται προς κύρωση, συμφωνία που είχε υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2016. «Οι σχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης με το Ισραήλ ήταν σε υψηλή ιεράρχηση και την πολιτική αυτή συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση», είπε η Σοφία Σακοράφα και πρόσθεσε: «Τη σημερινή ημέρα, η κυβέρνηση Νετανιάχου, του Μπίμπη για όσους δεν τον γνωρίζουν, την έχει θέσει ως ενακτήριο ορόσημο για την επέκταση της κυριαρχίας του Ισραήλ σε οικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Τι θα πει δεν είναι πρωτότυπο; Είναι φυσιολογικό κύριε πρόεδρε να υπάρχει κατοχή κράτους; Διότι εμείς έχουμε την Κύπρο, κατεχόμενο κράτος από την Τουρκία! Ο παραλογισμός όμως έχει και όρια. Δεν είμαστε εμείς που κάναμε συμφωνία με το Ισραήλ».

«Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής για εσωτερική κατανάλωση, αποτελεί έγκλημα σε βάρος των συμφερόντων της χώρας», σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, και τόνισε ότι η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη για το παλαιστινιακό, έχει αποτυπωθεί και διακηρυχθεί στα διεθνή φόρα. Είπε δε, ότι η σημερινή συμφωνία υπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και πρέπει να ψηφιστεί για να στείλει στην άλλη πλευρά το σωστό μήνυμα. «Να μην βλάψουμε τη χώρα συνδέοντας την κύρωση με όσα συμβαίνουν εκεί», είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Ο βουλευτής της ΝΔ, ‘Αγγελος Συρίγος, ανέφερε ότι η παρούσα συμφωνία θέτει τη βάση για να υπάρξουν στη συνέχεια άλλες απλοποιημένες συμφωνίες. Ως προς το πολιτικό σκέλος της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Συρίγος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να μπλέκεται το παλαιστινιακό με το παρόν θέμα, διότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι διαυγείς και συντάσσονται πλήρως με τις θέσεις της ΕΕ επί του θέματος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, είπε ότι είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα που έχει ανακύψει για μια συμφωνία που έρχεται στη Βουλή χωρίς να χρειάζεται και για το γεγονός ότι συνοδεύεται από δύο αιτιολογικές εκθέσεις. «Αυτή η κυβερνητική πρωτοβουλία σήμερα ή γκάφα είναι ή αν είναι επιλογή, καθιστά μέρος του προβλήματος την Ελλάδα και όχι μέρος της λύσης», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής της ΝΔ>, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, που χαρακτήρισε σημαντική και εμβληματική τη σημερινή κύρωση, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για έλλειψη σοβαρότητας και πολιτική πιρουέτα, διότι «προτού γίνει κυβέρνηση, κατέβαινε στους δρόμους με τις παλαιστινιακές μαντήλες, δίπλα, δυστυχώς, σε συνθήματα, που όλα τα στελέχη του δεν ενστερνίζονται, όπως “death to Israel” έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, ενώ αργότερα ήταν η κυβέρνηση μιας στρατηγικής προσέγγισης με το κράτος του Ισραήλ».

«Κάνουμε σαν να μην καταλαβαίνουμε. Το Ισραήλ έχει πει ότι σήμερα θα προχωρήσει σε προσάρτηση των κατεχομένων», σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου και πρόσθεσε: «Σήμερα δεν τίθεται σε συζήτηση το ζήτημα των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων. Τίθεται το θέμα ότι η Ελλάδα σέβεται το διεθνές Δίκαιο, όλες τις σχέσεις της με όλες τις χώρες τις κάνει βάσει του διεθνούς Δικαίου. Δεν μπορεί την ημέρα που μια χώρα έχει ανακηρύξει προσάρτηση κατεχομένων, εμείς αυτή την ημέρα, χωρίς κανέναν λόγο, να φέρνουμε προς ψήφιση μια σύμβαση Ελλάδας-Ισραήλ».

«Αυτές οι συμφωνίες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο», είπε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, που ζήτησε να συνεχιστεί η συζήτηση της συμφωνίας στην επιτροπή. Ο κ. Παναγιωτόπουλος κάλεσε τα μέλη του Κοινοβουλίου να αναλογιστούν τι θα γίνει αν αύριο έρθουν στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των ισραηλινών εταιρειών για να συνάψουν συμφωνίες συνεργασίας, συμπαραγωγής και συνέργειας στην αμυντική βιομηχανία, με ελληνικές εταιρείες. «Θα τους στέλνουμε πίσω, διότι μπορεί να έχει προκύψει η εκπεφρασμένη εξαγγελία του Ισραηλινού πρωθυπουργού να προσαρτήσει παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης; Αυτό θα εξυπηρετεί το ελληνικό συμφέρον; Ας μην αναμειχθούμε στο μεγάλο παλαιστινιακό πρόβλημα», είπε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας και πρόσθεσε ότι επίκεινται απτά αποτελέσματα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με το Ισραήλ, μεγάλο κομμάτι της οποίας είναι η αμυντική συνεργασία.

Ο υπουργός είπε επίσης, ότι η ημερομηνία συζήτησης του σχεδίου νόμου ορίστηκε μετά από συνεννόηση του προεδρείου με το υπουργείο και προκρίθηκε η συγκεκριμένη ημέρα, χωρίς κανένα δόλο. Είπε επίσης, ότι και η εξαγγελία προσάρτησης «είναι εν αμφιβόλω», επειδή δεν επιβεβαιώνεται σήμερα αυτό. «Από το πρωί έχει βγει πλήθος υπουργών που λένε ότι δεν σημαίνει πως αυτό θα γίνει 1η Ιουλίου», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε: «Ασφαλώς και δεν υπάρχει συνωμοσιολογικού τύπου δόλος για να δείξουμε τη συμπαράταξη μας στην εξαγγελία της προσάρτησης. Είναι λάθος να γίνονται τέτοιες εκτιμήσεις». Ως προς τις δύο εισηγητικές εκθέσεις, είπε ότι η δεύτερη εισηγητική κρίθηκε σκόπιμη από την αρμόδια υπηρεσία, επειδή η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προέβλεψε κάποια οικονομική επιβάρυνση. Είπε επίσης, ότι το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας πήρε θετική γνωμοδότηση από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών ότι πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή. Επισήμανε δε, ότι η κύρωση θα λάβει χώρα στην Ολομέλεια την προσεχή εβδομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ