today-is-a-good-day
16.1 C
Athens

Δύο επιχειρήσεις διάσωσης σε πέντε ώρες, σχεδόν 110 μετανάστες πάνω στο Ocean Viking

Σχεδόν 110 μετανάστες που εγκατέλειψαν τη Λιβύη διασώθηκαν χθες Πέμπτη σε δύο επιχειρήσεις του πλοίου Ocean Viking στα ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα μέσα σε λίγες ώρες.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι σκηνές ήταν παρόμοιες. Δεκάδες άνθρωποι, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, σε μικρά ξύλινα πλεούμενα στα οποία είχαν προστεθεί αυτοσχέδια μηχανές, αποπειρώνταν τον διάπλου της κεντρικής Μεσογείου με κίνδυνο της ζωής τους.

Περί τις 17:30 χθες, 67 άνθρωποι όλων των ηλικιών διασώθηκαν από το πλοίο-ασθενοφόρο της μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS Méditerranée από το πλεούμενο όπου είχαν επιβιβαστεί, μετά βίας δέκα μέτρων, 52 ναυτικά μίλια (περίπου εκατό χιλιόμετρα) νότια-νοτιοδυτικά από τη Λαμπεντούζα.

Οι 67 άνδρες και έφηβοι, πολλοί από το Μπανγκλαντές και το Μαρόκο, προστέθηκαν σε άλλους 51 μετανάστες, ανάμεσά τους μια γυναίκα, που είχαν διασωθεί το μεσημέρι.

Ιατρική ομάδα τους μοίρασε μάσκες και πήρε τη θερμοκρασία τους, στο πλαίσιο της προσπάθειας με σκοπό να αποτραπεί η μετάδοση του νέου κορονοϊού. Ένας μετανάστης που είχε πυρετό τέθηκε σε απομόνωση, προληπτικά.

Πολλοί από τους διασωθέντες φώναζαν «σας αγαπάμε» και ύψωναν τα δάκτυλα σχηματίζοντας το σήμα της νίκης καθώς έβλεπαν το πλοίο της ΜΚΟ. «Λιβύη, μπαμ μπαμ» είπε ένας ενώ περίμενε τη σειρά του να του δώσουν ένα μπουκάλι νερό και μια μπάρα πρωτεΐνης.

Το δεύτερο πλοίο «εντοπίστηκε από το Moon Bird, το αεροπλάνο της ΜΚΟ Sea-Watch» και το Ocean Viking «έλαβε σήμα» και έσπευσε σε βοήθεια, εξήγησε η SOS Méditerranée.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι μηχανές των πλεούμενων είχαν υποστεί βλάβες. Έπλεαν ακυβέρνητα.

Έπειτα από τρεις μήνες απραξίας στη Μασσαλία, τη βάση του, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, το Ocean Viking ξανάρχισε επιχειρήσεις τη Δευτέρα, με φόντο την εκρηκτική αύξηση των διελεύσεων τους τελευταίους μήνες (+150% από τη Λιβύη από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Μαΐου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ).

Οι μετανάστες που διασώζονται από πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων παραδίδονται στις ιταλικές και τις μαλτέζικες αρχές και τίθενται σε καραντίνα σε μισθωμένα πλοία.

Τόσο η Ρώμη, όσο και η Βαλέτα έκλεισαν τα σύνορά τους εξαιτίας της πανδημίας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης υπολογίζει πως 247 μετανάστες έχουν πνιγεί μέχρι στιγμής φέτος στην προσπάθεια να διαπλεύσουν την κεντρική Μεσόγειο, ενώ μεταξύ του 2015 και του 2017 ο αριθμός των θυμάτων των τραγωδιών του είδους ετησίως ξεπερνούσε τα 2.000.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ