today-is-a-good-day
15.4 C
Athens

Στρασβούργο: Ανάληψη από την Ελλάδα της προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του ΣΕ

Με την εγκαινίαση ειδικού συρμού τραμ του Στρασβούργου, το οποίο είναι διακοσμημένο με το λογότυπο της ελληνικής προεδρίας και θα κυκλοφορεί στην κεντρική διαδρομή που διέρχεται από τους διεθνείς οργανισμούς που εδρεύουν στην πόλη, ξεκίνησε η επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα για την ανάληψη από την Ελλάδα της προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σύμφωνα με ενημέρωση της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στη συνέχεια οι συμμετέχοντες μετέβησαν στο χώρο μπροστά στο Δημαρχείο στην κεντρική πλατεία του Στρασβούργου, Place Broglie, όπου έγινε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου και η έπαρση της ελληνικής σημαίας, η οποία θα κυματίζει στο χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια της εξαμηνιαίας ελληνικής προεδρίας, έως το Νοέμβριο.

Όπως γίνεται γνωστό από την ίδια ενημέρωση, στην τελετή συμμετείχαν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρέσβης Πάνος Μπεγλίτης, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Gabriella Battaini-Dragoni, ο δήμαρχος Στρασβούργου, Roland Ries και η αναπληρώτρια δήμαρχος, υπεύθυνη για τις διεθνείς και ευρωπαϊκές σχέσεις, Nawel Rafik-Elmrini και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γεωργίας, πρέσβης Irakli Giviashvili εκ μέρους της απερχόμενης προεδρίας.

Μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και την έπαρση της ελληνικής σημασίας, οι συμμετέχοντες μετέβησαν ακολούθως στο Δημαρχείο του Στρασβούργου, όπου απηύθυναν μηνύματα. Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Gabriella Battaini-Dragoni, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, εκθείασε την προσαρμογή του προγράμματος της ελληνικής προεδρίας στις έκτακτες περιστάσεις που δημιούργησε η υγειονομική κρίση COVID-19, τόσο οργανωτικά, μέσω ηλεκτρονικής διενέργειας μεγάλου μέρους των εργασιών, όσο και θεματικά, δεδομένου ότι έχει τεθεί ως κεντρικό θέμα «Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας – Αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειονομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου». Ο δήμαρχος Στρασβούργου, Roland Ries, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πολιτιστική προβολή της Ελλάδας στο Στρασβούργο μέσα από τη συνεργασία και τη διάθεση πόρων της Πόλης.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρέσβης Πάνος Μπεγλίτης, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι τόσο η γεωργιανή προεδρία όσο και η ελληνική χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα που επέβαλε η άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση COVID-19, που μας ανάγκασε να αλλάξουμε την αντίληψή μας για τον κόσμο, τις προσωπικές και επαγγελματικές μας σχέσεις. «Αρχικά, χρειάστηκε να ξεπεράσουμε τον φόβο μας για το άγνωστο και την αβεβαιότητα και να μάθουμε νέους κώδικες συμβίωσης, για να βρούμε ένα εναλλακτικό μοντέλο κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής και επαγγελματικής οργάνωσης, εν συντομία, να κάνουμε ό, τι έχει κάνει ο άνθρωπος από την αρχή της παρουσίας του στη γη: να προσαρμοστεί, χωρίς να χάσει την ανθρωπιά και τις αξίες του. Στο τέλος της κρίσης, τίποτα δεν θα είναι όπως πριν, τίποτα δεν θα γίνεται όπως πριν. Η Ελληνική Προεδρία κλήθηκε να παρουσιάσει το όραμά της για να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές προκλήσεις που θέτει η πανδημία και να δώσει επαρκείς απαντήσεις, σύμφωνα με τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης» σημείωσε.

Ο Έλληνας πρέσβης τόνισε πως η ελληνική προεδρία θα επικεντρωθεί στο ζήτημα του αντίκτυπου της κρίσης στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας και στις επιπτώσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και προσδιόρισε ότι στόχος είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, η άντληση διδαγμάτων και η συμφωνία για την πορεία δράσης σε ανάλογες συνθήκες στο μέλλον, προκειμένου να διατηρήσουμε τις αξίες μας. «Αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε στους νέους, καθώς η εκπαίδευση και ο ψηφιακός πολιτισμός βρίσκονται στο επίκεντρο της τρέχουσας συζήτησης, την προστασία των παιδιών σε ευάλωτες καταστάσεις, την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων σε περιόδους κρίσης καθώς και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς απέναντι σε περιβαλλοντικούς κινδύνους, συνεχίζοντας τις συζητήσεις για τη σχέση μεταξύ περιβάλλοντος και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ξεκίνησαν υπό τη γεωργιανή Προεδρία. Αποφασίσαμε επίσης να αντιμετωπίσουμε την κρίση με καινοτόμους όρους, αναπτύσσοντας και χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερο ψηφιακά μέσα. Επιλέξαμε την εφαρμογή νέων τεχνολογιών για τη διοργάνωση και τη διάδοση εκδηλώσεων που διοργανώνονται στο πλαίσιο της Προεδρίας» ανέφερε ο κ. Μπεγλίτης, ο οποίος ευχαρίστησε την πόλη του Στρασβούργου για όλη τη βοήθεια, υποστήριξη και συνεργασία κατά την προετοιμασία της προεδρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ