today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Στα 610 εκατ. ευρώ τα χαμένα έσοδα από τα παράνομα τσιγάρα στην Ελλάδα, το 2019

Το παράνομο εμπόριο τσιγάρων παραμένει «αγκάθι» για τα δημόσια έσοδα στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα ευρήματα της νέας, ανεξάρτητης έκθεσης της KPMG, η οποία δημοσιεύτηκε μόλις σήμερα. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ, ωστόσο φαίνεται να έχει αναστραφεί η αυξητική τάση σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της KPMG, η παράνομη αγορά τσιγάρων στην Ελλάδα το 2019 βρίσκεται στο 22,4% της κατανάλωσης τσιγάρων. Ωστόσο, η χώρα, για ακόμα μία χρονιά, έχει το μεγαλύτερο ποσοστό παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ, με τις απώλειες των κρατικών ταμείων να ανέρχονται στα 610 εκατ. ευρώ το 2019 (σε σχέση με 690 εκατ. ευρώ το 2018).

Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα καταγράφηκε η δεύτερη μεγαλύτερη ποσότητα κατανάλωσης παραποιημένων τσιγάρων στην ΕΕ (1,5 δισ. τσιγάρα).

Την πεντάδα των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παράνομων τσιγάρων μετά την Ελλάδα συμπληρώνουν η Λιθουανία (17,7%), η Ιρλανδία (17,5%), το Ηνωμένο Βασίλειο (16,6%) και η Κύπρος (14,3%).

Από το 2006 που διενεργείται η έκθεση, καταγράφεται συνεχιζόμενη μείωση παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ. Το 2019, καταναλώθηκαν 38,9 δισ. παράνομα τσιγάρα, τα οποία αντιστοιχούν στο 7,9% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων στην ΕΕ. Σημειώνεται ότι τα χαμένα έσοδα για τα ευρωπαϊκά ταμεία είναι 9,5 δισ. ευρώ.

«Οι επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων δεν είναι μόνο οικονομικές. Πληρώνουμε όλοι και το κοινωνικό κόστος. Παράλληλα, αποτελεί κοινή πεποίθηση, πως τα έσοδα από τα παράνομα τσιγάρα αποτελούν σημαντική πηγή χρηματοδότησης εγκληματικών δικτύων και οργανώσεων. Βρισκόμαστε ενώπιον μίας μεγάλης, διαρκούς απειλής, που στην Ελλάδα λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις» επεσήμανε, αναφερόμενος στην έκθεση, ο Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, ενώ συνεχίζοντας σχολίασε: «Η Παπαστράτος συνεχίζει να πρωτοστατεί στη μάχη κατά του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων, έχοντας επενδύσει περισσότερα από 6 εκατ. ευρώ σε δράσεις υποστήριξης των διωκτικών Αρχών και εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Οφείλουμε να σταθούμε συντεταγμένα απέναντι στην απειλή, να συστρατεύσουμε δυνάμεις με σχέδιο και κυρίως, μέσα από τη σύμπραξη Πολιτείας, επιχειρήσεων του κλάδου και κοινωνίας».

«Η συνεχιζόμενη μείωση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων στην ΕΕ είναι μια θετική εξέλιξη και αναδεικνύει τη σημασία του ελέγχου της εφοδιαστικής αλυσίδας, της αυστηρής επιβολής του νόμου και της συνεργασίας για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος», δήλωσε ο Alvise Giustiniani, αντιπρόεδρος της Philip Morris International για την πρόληψη του παράνομου εμπορίου και πρόσθεσε: «Το πρώτο σύστημα ιχνηλασιμότητας που εφαρμόστηκε από πέρυσι σε ολόκληρη την ΕΕ, βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα προϊόντα καπνού, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την επιβολή του νόμου».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ