Τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα «ΠΕΛΟΠΑΣ», για την καταγραφή των αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλη την επικράτεια, παρουσίασαν σήμερα (18/6) στο Υφυπουργείο Αθλητισμού ο Λευτέρης Αυγενάκης και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου. Η πλατφόρμα αυτή, η οποία δημιουργήθηκε μέσα σε ένα διάστημα δύο μηνών, φιλοδοξεί να καταγράψει για πρώτη φορά όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας, σε πρώτη φάση αυτές που ανήκουν στη ΓΓΑ και στους Δήμους, ενώ σε επόμενο στάδιο θα επεκταθεί στις εγκαταστάσεις που ανήκουν σε Περιφέρειες, Ομοσπονδίες, Σωματεία, αλλά και ιδιώτες.
«Πρόκειται για ακόμη πρωτοποριακή πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την αναγκαιότητα στήριξης, ενίσχυσης και ανάπτυξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού και της φιλοσοφίας του νοικοκυρέματος, της προσπάθειας να μπει τάξη στο αθλητικό πεδίο της χώρας μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αθλητισμού, ο οποίος υπογράμμισε ακόμη ότι ο «ΠΕΛΟΠΑΣ» έρχεται για να βάλει τάξη στην άναρχη κατανομή εγκταστάσεων διοργανώσεων, αλλά και πόρων. «Θα μας επιτρέψει», επισήμανε ο κ. Αυγενάκης, «να γνωρίζουμε την παλαιότητα, τις ελλείψεις, αλλά και το βαθμό προόδου της αδειοδότησης κάθε εγκατάστασης» και κατέληξε χαρακτηρίζοντας «εθνικό στόχο» τη μετάβαση του ελληνικού αθλητισμού στην ψηφιακή εποχή.
«Είναι ανάγκη να βάλουμε σε μία σειρά το ζήτημα της αδειοδοσίας των αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν στους Δήμους. Μέσα σε δύο μήνες, στήσαμε μία πλατφόρμα που βάζει τα πράγματα σε μία τάξη», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου. Ο «ΠΕΛΟΠΑΣ» θα τεθεί σε λειτουργία από την προσεχή Δευτέρα (22/6) και ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε την ανάγκη οι Δήμοι να ανεβάσουν στην πλατφόρμα όλα τα απαιτούμενα στοιχεία των αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν στη δικαιοδοσία τους, ώστε να συνεισφέρουν στη χαρτογράφηση του τοπίου.
Η καταγραφή του συνόλου των αθλητικών εγκαταστάσεων στην επικράτεια, υπό την ευθύνη της ΚΕΔΕ, θα συνοδεύεται από τα στοιχεία της κατάστασής των ακινήτων (σε λειτουργία ή μη, παλαιότητα, βαθμός προόδου ως προς την αδειοδότηση, ελλείψεις, συχνότητα χρήσεων, αθλήματα που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις κ.λπ.).
Στη λίστα των αθλητικών εγκαταστάσεων, θα προβάλλονται τα βασικά χαρακτηριστικά μιας εγκατάστασης, όπως «τίτλος», «τύπος», «τοποθεσία», «χώροι στάθμευσης», «πρόσβαση ΑΜΕΑ», «διαθέσιμο ιατρείο». Στην «καρτέλα αθλητικής εγκατάστασης» θα καταγράφονται, μεταξύ άλλων, «στοιχεία κτήσης», «φωτογραφίες», «επικοινωνία», «σωματεία», «δραστηριότητες», ενώ θα υπάρχει διαδραστικός χάρτης της Ελλάδας με συνδυαστικά φίλτρα για την αναζήτηση αθλημάτων και εγκαταστάσεων. Τα αποτελέσματα θα φιλτράρονται, σύμφωνα με τις ώρες λειτουργίας των εγκαταστάσεων.
«Σήμερα, με ιδιαίτερη χαρά, παρουσιάζουμε μια κοινή ιδέα, η οποία προέκυψε στο γραφείο του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, πριν από περίπου τρεις μήνες. Η συζήτηση ξεκίνησε από την ανάγκη να βάλουμε σε μία σειρά τις εκκρεμότητες με τις άδειες των γηπέδων για την ασφάλεια των πολιτών», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, και συνέχισε:
«Με δική του παραίνεση ξεκινήσαμε μια πλατφόρμα στην Κεντρική Ένωση των Δήμων, προκειμένου όλοι οι Δήμοι να μπορέσουμε να εισάγουμε τα γήπεδά μας, τους αθλητικούς μας χώρους, να δούμε τι δυνατότητες έχουμε, αλλά και παράλληλα να δούμε σε ποια φάση βρισκόμαστε σχετικά με την αδειοδότηση των αθλητικών μας εγκαταστάσεων.
Δύο-τρεις μήνες μετά και παρά τις δύσκολες συνθήκες με τον κορονοϊό και παρά τις αντιξοότητες, χάρη στη βοήθεια και της «ΕΓΚΡΙΤΟΣ» στήσαμε μια πλατφόρμα η οποία βάζει τα πράγματα σε τάξη. Ξεκινάμε συνεπώς και εμείς από την Κεντρική Ένωση των Δήμων, με διάθεση να μετρήσουμε πλέον το πού βρισκόμαστε. Διότι δεν μπορείς να βελτιώσεις κάτι αν αυτό δεν είναι μετρήσιμο. Οι Δήμοι από δω και πέρα θα έχουν την υποχρέωση να περάσουν τις αθλητικές τους εγκαταστάσεις και πλέον και με τη βοήθεια της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σιγά-σιγά να τις μετρήσουμε. Καλή αρχή και ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συνεργασία».
Ο υφυπουργός Αθλητισμού σημείωσε αρχικά: «Βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε μια ακόμη πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Υπουργείου μας που αφορά, αυτή τη φορά, τις αθλητικές υποδομές της χώρας μας. Μια ακόμα πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησής μας και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την αναγκαιότητα στήριξης, ενίσχυσης και ανάπτυξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού μας. Της φιλοσοφίας μας να νοικοκυρευτεί, να μπει τάξη στο αθλητικό πεδίο της χώρας μας.
Το όραμα μας να δημιουργήσουμε την πλατφόρμα καταγραφής των αθλητικών εγκαταστάσεων «Πέλοπας» παίρνει «σάρκα και οστά», έπειτα από συστηματική και στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και άξιο δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, τον οποίο ευχαριστώ θερμά».
Ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ακόμη ότι «μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε καμία συγκροτημένη, ολοκληρωμένη, προσβάσιμη από όλους, ασφαλής πηγή πληροφόρησης για τις αθλητικές υποδομές μας ανά την επικράτεια. Η έλλειψη στοιχείων για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, δημιουργούσε και δημιουργεί κενό στον ορθό και αποτελεσματικό αθλητικό σχεδιασμό, με συνέπεια την άναρχη κατανομή αθλητικών εγκαταστάσεων, διοργανώσεων, αλλά και πόρων.
Σήμερα, λοιπόν, ανακοινώνουμε την καινοτόμο, ενιαία ψηφιακή βάση καταγραφής του συνόλου των αθλητικών υποδομών της χώρας μας, την πλατφόρμα «ΠΕΛΟΠΑΣ». Ονομάσαμε έτσι την πλατφόρμα από τον μυθολογικό Πέλοπα, ο οποίος ήταν βασιλιάς αρχικά στην Αχαΐα κι έπειτα στην Πίσα. Θεωρείται κατά πολλούς ο ιδρυτής και θεμελιωτής των Ολυμπιακών Αγώνων».
Ο υφυπουργός Αθλητισμού χαρακτήρισε το νέο πρόγραμμα ως «… μια ακόμη πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της χαρτογράφησης του αθλητικού οικοσυστήματος της χώρας μας και στην μετάβαση του αθλητισμού της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή» και εν συνεχεία εξήγησε:
«Όλες οι αθλητικές υποδομές της χώρας που ανήκουν στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στους Δήμους, στις Περιφέρειες, στα Σωματεία, στις Ομοσπονδίες και στους ιδιώτες θα καταγραφούν στον «Πέλοπα». Υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σε όλη την επικράτεια, υπάρχουν 18 Αθλητικά Κέντρα πλέον, έπειτα από την ολοκλήρωση της παραχώρησης προς εμάς από τον ΟΑΕΔ και των εγκαταστάσεων στο Ολυμπιακό Χωριό. Φυσικά, για όλες αυτές τους πολυδύναμους αθλητικούς πόλους γνωρίζουμε άριστα τι συμβαίνει.
Αυτές όμως οι αθλητικές δομές είναι ένα μικρό κομμάτι των αθλητικών υποδομών της χώρας. Η συντριπτική πλειονότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων ανήκει σε Δήμους και Περιφέρειες, άλλες σε Σωματεία ή Ομοσπονδίες ή και σε ιδιώτες και δεν υπάρχει καταγραφή τους».
Όπως επισήμανε ο κ. Αυγενάκης, ο «Πέλοπας» θα παρέχει ουσιαστικές πληροφορίες, όπως:
– Η παλαιότητα της κάθε αθλητικής εγκατάστασης
– Οι ελλείψεις και οι πραγματικές τους ανάγκες
– Η λειτουργικότητα τους
– Ποιες εγκαταστάσεις χρήζουν ανακαίνισης
– Ο βαθμός προόδου ως προς την αδειοδότηση, στον οποίο βρίσκεται η εκάστοτε εγκατάσταση, άρα και οι στοχευμένες παρατάσεις που θα πρέπει να δοθούν στη συνέχεια.
– Μια σειρά άλλων πληροφοριών, όπως τι αθλήματα φιλοξενούν, ποια σωματεία τις χρησιμοποιούν, τι άλλες δυνατότητες έχουν, πόσο φιλικές είναι για αθλητές, αθλούμενους, ΑμεΑ, αλλά και όλους τους δημότες.
Ολες οι απαραίτητες θα είναι προσβάσιμες σε όλους: Δήμους, σωματεία, παράγοντες, αθλητές, τοπικές κοινωνίες.
Σε δεύτερη φάση, θα μπορεί ο κάθε πολίτης να εντοπίζει τις αθλητικές εγκαταστάσεις σύμφωνα με το ενδιαφέρον του. Θα γνωρίζει την λειτουργικότητα της κάθε εγκατάστασης. Το πρόγραμμα των διοργανώσεων και τα ωράρια λειτουργίας τους.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ακόμη ότι «… το Υφυπουργείο Αθλητισμού, χάρις στον «Πέλοπα», θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην ταχύτερη, ορθότερη και στοχευμένη αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα. Πάντα με τη συνεργασία της Αυτοδιοίκησης, την οποία και ευχαριστώ θερμά για τη συνεργασία. Έχοντας πλήρη και καθαρή εικόνα για τις αθλητικές εγκαταστάσεις ανά περιοχή, θα μπορούμε με ασφάλεια να θέσουμε σε προτεραιότητα τις κατά τόπους ανάγκες για αθλητικές υποδομές, καθώς θα υπάρχουν συγκεντρωμένες πλέον όλες οι απαραίτητες πληροφορίες ανά Δήμο, Περιφερειακή Ενότητα και Περιφέρεια.
Σε συνέχεια, λοιπόν, του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων, που είναι σε εξέλιξη σήμερα, με τον «Πέλοπα» και στο άμεσο μέλλον με το Μητρώο Προπονητών και το Μητρώο Αθλητών, υπηρετούμε τον εθνικό στόχο της μετάβασης του αθλητισμού μας στην εποχή της ψηφιακής εποχής και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, προς όφελος της αθλητικής οικογένειας».
Και ο υφυπουργός Αθλητισμού κατέληξε: «Όλα αυτά αποτελούν προτεραιότητα και για τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη. Με απόλυτη διαφάνεια, για να μπει τάξη σε όλο το φάσμα του αθλητισμού. Για την ταχύτερη ανάπτυξή του που τόσο ανάγκη έχουμε στη χώρα μας».