Με μια υψηλής σπουδαιότητας γεωστρατηγική κίνηση, όπως είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας, απάντησε η Ελλάδα στην κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας η οποία απειλεί -εμμέσως πλην σαφώς- ακόμη και με «θερμό» επεισόδιο την Ελλάδα, το αμέσως επόμενο διάστημα.
Του Κώστα Πασίση
Η εν λόγω Συμφωνία προφανώς και αιφνιδιάζει την Άγκυρα η οποία το τελευταίο διάστημα είχε επιχειρήσει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την Ιταλία για να «τορπιλίσει» την προσέγγιση με την Ελλάδα.
Η χθεσινή εξέλιξη, όμως, είναι κομβικής σημασίας για τα εθνικά μας συμφέροντα καθώς η χώρα μας επι της ουσίας προχώρησε σε κήρυξη ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Ιόνιο και ήλθε ως διπλωματικό αντίμετρο στην παράνομο τουρκικό-λιβυκό μνημόνιο.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές μάλιστα χθες στο υπουργείο Εξωτερικών και στη συνάντηση Δένδια – Λούίτζι Ντι Μάιο έγινε το πρώτο βήμα, καθοριστικής σημασίας, για να προχωρήσει σε δεύτερη φάση, ανάλογη συμφωνία με την Αλβανία αλλά και την Αίγυπτο, που είναι πιο δύσκολη περίπτωση.
Μια νέα στρατηγική συμφωνία (Αίγυπτος) , που εφόσον λάβει «σάρκα και οστά» θα αλλάξει τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο και θα φέρει σε δυσχερή θέση την Τουρκία, που βλέπει την Ελλάδα να την «κυκλώνει» απειλητικά.
Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι ότι η Συμφωνία με την Ιταλία έγινε μέσα από διάλογο και σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, κάτι που δεν ακολουθήθηκε με το Τουρκό-Λιβυκό μνημόνιο.
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών «η Συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας. Με τη σημερινή Συμφωνία, η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα».
Η οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία έδειξε ότι η κυβέρνηση βαδίζει πάνω σε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, που δεν στηρίζεται σε «ιαχές πολέμου», αλλά σε κινήσεις που στέλνουν ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν δέχεται απειλές από κανέναν και θα υπερασπιστεί με κάθε μέσο τα κυριαρχικά της δικαιώματα αν χρειαστεί.
Η υπεράσπιση των ελληνικών συνόρων στηρίζεται και στην αποτελεσματικότητα των ισχυρών ενόπλων δυνάμεων που είναι ο δεύτερος άξονας του ελληνικού σχεδίου αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας.
Όπως επεσήμανε και ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας». Στο πλαίσιο αυτό, στο war room του Πενταγώνου, αναλύονται όλα τα πιθανά άλλα και ακραία σενάρια, που μπορεί να θέσει σε εφαρμογή η Τουρκία, προκείμενου να εξυπηρετήσει τα επεκτατικά σχέδια της.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και δυο σενάρια που μελετώνται περισσότερο διεξοδικά. Το πρώτο σχετίζεται με την αποστολή μεταναστών σε μια από τις εκατοντάδες βραχονησίδες του Αιγαίου οι οποίοι όμως θα συνοδεύονται από τούρκους κομάντος.
Το δεύτερο είναι σε άμεση συνάρτηση με τα όσα «περίεργα» και «ύποπτα» διαδραματίζονται με άξονα το παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο και αποκαλύπτονται από τουρκικά δημοσιεύματα. Σύμφωνα με αυτά υπάρχει ενδεχόμενο να σταλεί από τον Ερντογάν, γεωτρύπανο εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στα οικόπεδα «15» και «20» που βρίσκονται νότια της Κρήτης και η Ελλάδα έχει ήδη αδειοδοτήσει από το 2014.