today-is-a-good-day
16 C
Athens

Τα επίπεδα χοληστερίνης μειώνονται σταδιακά στις ανεπτυγμένες δυτικές χώρες

Λιγότερο συχνή έχει γίνει η υψηλή χοληστερίνη στις χώρες υψηλού εισοδήματος μετά το 1980, ενώ αντίθετα έχει αυξηθεί η συχνότητά της στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα. Σε γενικές γραμμές, τα επίπεδα χοληστερίνης ακολουθούν πτωτική τάση στη Δύση, αλλά ανοδική στην Ανατολή.

Οι εκατοντάδες ερευνητές από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία και το Ιράν, με επικεφαλής τον καθηγητή Ματζίντ Ετζάτι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 103 εκατομμύρια ανθρώπους άνω των 18 ετών από 200 χώρες. Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα χοληστερίνης τείνουν να μεταβληθούν διαχρονικά, ανάλογα με τις αλλαγές στη διατροφή, τον τρόπο ζωής και τη χρήση φαρμάκων.

«Για πρώτη φορά, τα υψηλότερα επίπεδα “κακής” χοληστερίνης βρίσκονται εκτός του Δυτικού κόσμου», επισήμανε ο δρ Ετζάτι και πρόσθεσε ότι αυτό οφείλεται, εν μέρει, στην αυξημένη χρήση στατινών στις δυτικές χώρες.

Η υψηλή χοληστερίνη αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο (έμφραγμα κ.ά.) και εγκεφαλικό. Έως τώρα θεωρείτο βασικό γνώρισμα στις ανεπτυγμένες δυτικές χώρες, όμως η νέα μελέτη, που ανέλυσε δεδομένα από 1.127 έρευνες ανά τον κόσμο κατά την περίοδο 1980-2018, δείχνει ότι αυτή η αντίληψη δεν είναι πλέον σωστή.

Τα μέσα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερίνης, σταδιακά, έχουν αυξηθεί στις φτωχότερες μη δυτικές χώρες, ιδίως στην ανατολική και νοτιοανατολική Ασία (Κίνα, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη κ.ά.), ενώ έχουν μειωθεί στις δυτικές χώρες, ιδίως στη βορειοδυτική Ευρώπη, καθώς επίσης στην κεντρική και ανατολική.

Το Βέλγιο, η Φινλανδία και η Ισλανδία σημείωσαν τις μεγαλύτερες μειώσεις στα επίπεδα «κακής» χοληστερίνης, ενώ η Κίνα, η οποία είχε από τα χαμηλότερα επίπεδα το 1980, σήμερα έχει ένα από τα υψηλότερα διεθνώς. Ενδεικτικά, οι γυναίκες στη Βρετανία βρίσκονταν το 1980 στην 18η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με βάση τα επίπεδα «κακής» χοληστερίνης, ενώ το 2018 στην 130ή θέση. Αντίστοιχα, οι Βρετανοί άνδρες είχαν πέσει από τη 18η θέση το 1980 στην 106η θέση το 2018.

Οι γυναίκες των ΗΠΑ, από την 50ή θέση βρέθηκαν στη 12η, ενώ οι άνδρες από την 42η στην 108η. Στη Γερμανία, οι γυναίκες από την 23η θέση έπεσαν στην 100ή και οι άνδρες από την 24η στην 83η, ενώ στη Γαλλία οι γυναίκες από την 27η στην 42η και οι άνδρες από την 15η στην 26η. Αντίστροφα, στην Κίνα οι γυναίκες ανέβηκαν από την 152η θέση το 1980 στην 110η το 2018, ενώ οι άνδρες από την 153η στην 99η.

Το 2017, η υψηλή χοληστερίνη εκτιμάται ότι συνέβαλε σε 3,9 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, από τους οποίους οι μισοί έλαβαν χώρα στην ανατολική, νοτιοανατολική και νότια Ασία (έναντι μόνο του ενός τετάρτου το 1980).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ