today-is-a-good-day
11.8 C
Athens

Λαγκάρντ: Ύφεση -8,7% εως -12,6% αναμένεται στην ευρωζώνη

Η πρωτοφανής ύφεση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ευρωπαϊκή οικονομία ως αποτέλεσμα των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ώθησαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με την επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, να λάβει σήμερα και ένα νέο πακέτο μέτρων. Με αυτό το πακέτο των ομολόγων που θα αγοράσει εκτάκτως η ΕΚΤ μέχρι του χρόνου τον Ιούνιο μέσω του προγράμματος PEPP, αυξάνεται στα 1,35 δισ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτό τα ομολόγα που αγοράζει στο πλαίσιο του προγενέστερων προγραμμάτων.

H EKT, σύμφωνα με το σενάριο βάσης, προβλέπει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί φέτος κατά 8,7% για’ αυξηθεί κατά 5,2% το 2021 και κατά 3,3% το 2022. Ωστόσο σύμφωνα με το ακραίο σενάριο η ύφεση φέτος προβλέπεται να φθάσει φέτος το 12,6%, ενώ για το 2021 προβλέπεται ήπια ανάκαμψη της οικονομίας κατά 3,35 και κατά 3,8% το 2022. Όπως χαρακτηριστικά είπε η Κρ. Λαγκάρντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η ευρωπαϊκή οικονομία φαίνεται να έχει “πιάσει πάτο” τον Μάιο, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τα πρώτα θετικά σημάδια μετά την χαλάρωση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί. Συνακόλουθα εκτιμάται ότι σταδιακά από το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία προς την ανάκαμψη. Ωστόσο -όπως υπογράμμισε- εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια ούτε το μέγεθος αλλά ούτε και η ταχύτητα με την οποία θ’ ανακάμψει η οικονομία της ευρωζώνης.

Όπως διευκρίνισε η ίδια, τα σενάρια ποικίλλουν ανάλογα με διάφορους παράγοντες. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν τον αντίκτυπο που έχουν τα μέτρα περιστολής της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας της πανδημίας, στις συμπεριφορικές και στις αντιδράσεις των οικονομικών παραγόντων. «Οι σοβαρές απώλειες θέσεων εργασίας και εισοδήματος και η εξαιρετικά αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές έχουν οδηγήσει σε σημαντική πτώση των καταναλωτικών δαπανών και των επενδύσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ εξήρε τα μέτρα που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύψους 500 δισ. ευρώ, για την ανακούφιση καταναλωτών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας της υποχρεωτικής αναστολής των οικονομικών δραστηριοτήτων. Ιδιαίτερα θετική μνεία έκανε δε στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Η ίδια διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ, από την πλευρά της, θα συνεχίσει με τα μέτρα νομισματικής πολιτικής να συμβάλλει τόσο στη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας που επικρατούν στην ευρωζώνη, στοχεύοντας στην ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και στην επαναφορά του πληθωρισμού σε ανοδική πορεία. Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις της ΕΚΤ που δημοσιοποιήθηκαν απομακρύνουν ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό από τον επιθυμητό στόχο (πλησίον του 2) καθώς για φέτος εκτιμάται αύξηση του μόλις κατά 0,3%, κατά 0,8% το 2021 και κατά 1,3% το 2022.

Απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις για τις συνέπειες που ενέχει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για το QE (ποσοτική χαλάρωση), η Kριστίν Λαγκάνρτ επανάλαβε ότι η ΕΚΤ υπόκειται στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά τρόπο που διασφαλίζει την ανεξαρτησία της και εξέφρασε την ελπίδα της ότι συντόμως θα βρεθεί μία λύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ