Καθώς το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και σε λίγο αναμένεται να ξεκινήσει η τουριστική περίοδος τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρονται καθημερινά στην Ελλάδα ως ασφαλή προορισμό για διακοπές.
Σημαντική αύξηση των κρατήσεων για την Ελλάδα, τις Βαλεαρίδες Νήσους και την Πορτογαλία καταγράφουν γερμανικές τουριστικές εταιρίες, οι οποίες συντονίζονται με τους τουριστικούς προορισμούς προκειμένου να προσφέρουν στους πελάτες τους ασφαλείς διακοπές.
Όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), η TUI αναφέρει σημαντική αύξηση των κρατήσεων για ταξίδια προς τις Βαλεαρίδες Νήσους, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, ενώ η DER Touristik βλέπει αυτή τη στιγμή αυξανόμενη ζήτηση σε χαμηλό επίπεδο ειδικά για την Μαγιόρκα και τις Βαλεαρίδες Νήσους στο σύνολό τους, τα Κανάρια, τις Μαλδίβες, την Ελλάδα, την Τουρκία, το Μεξικό και την Καραϊβική.
Η Alltours αναφέρει κρατήσεις ειδικά για την Μαγιόρκα, ενώ ακολουθούν η Αττάλεια, η Κρήτη και τα Κανάρια Νησιά.
«Όταν τουριστικοί προορισμοί, όπως η Ελλάδα ή η Κροατία, στέλνουν το μήνυμα ότι θέλουν να ανοίξουν για τουρίστες, αυξάνεται αμέσως η ζήτηση. Αυτό συμβαίνει πολύ, ανάλογα με τις ειδήσεις», δηλώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου FTI Ραλφ Σίλερ.
Εκπρόσωπος της TUI δηλώνει ταυτόχρονα στην Handelsblatt ότι τις προηγούμενες εβδομάδες η εταιρία συντονίστηκε με τις κυβερνήσεις των χωρών καλοκαιρινών διακοπών «και χαιρετίζει την δυνατότητα να μπορούμε να προσφέρουμε καλοκαιρινές διακοπές». Οι διοργανωτές έχουν καταρτίσει κατάλογο μέτρων προστασίας για τα ταξίδια εν μέσω εποχής κορωνοϊού, αναφέρει και διευκρινίζει ότι, «σε στενή συνεργασία με τις χώρες καλοκαιρινών διακοπών, θα προσφέρουμε στους φιλοξενούμενους μας ασφαλείς διακοπές». Το ενδιαφέρον των Γερμανών να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές στη Μεσόγειο είναι υπαρκτό, τονίζει «και θα λάβει τώρα νέα ώθηση».
Η βρετανική εφημερίδα Telegraph αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας θα μπορούσαν να ανοίξουν «αεροπορικές γέφυρες» για παραθεριστές του Ηνωμένου Βασιλείου σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων τους, καθώς οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου κλήθηκαν να επανεξετάσουν τα «μπερδεμένα» σχέδια περί 14ήμερης καραντίνας.
Ανώτεροι υπουργοί ή αξιωματούχοι από τις τέσσερις χώρες αποκάλυψαν κινήσεις για την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο τον επόμενο μήνα, μετά την πρόταση του υπουργού Μεταφορών Grant Shapps για «αεροπορικές γέφυρες» με άλλα κράτη που έχουν χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων κορωνοϊού.
Από την πλευρά τους οι Times σε δημοσίευμά τους αναφέρουν πως η Ελλάδα έχει προτείνει το άνοιγμα μιας «αεροπορικής γέφυρας» με το Ηνωμένο Βασίλειο για να επιτρέπεται στους Βρετανούς παραθεριστές να ταξιδεύουν με ασφάλεια στη χώρα χωρίς να υπόκεινται σε περιορισμούς καραντίνας.
Τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούν οι φετινές διακοπές στην Ελλάδα, ξετυλίγει χθες σε συνέντευξη του στο BBC News Podcast, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, εστίασε στην κοινωνική αποστασιοποίηση, που όπως είπε, ήλθε και θα μείνει για αυτό το καλοκαίρι.
«Η ιδέα φυσικά είναι να διατηρήσουμε αποστάσεις, η κοινωνική αποστασιοποίηση ήλθε και θα μείνει, τουλάχιστον για αυτό το καλοκαίρι και προσπαθούμε να προφυλάξουμε την ασφάλεια, τόσο των ανθρώπων που εργάζονται στα ξενοδοχεία, όσο και σε άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις, στα μουσεία και οπουδήποτε αλλού και φυσικά των επισκεπτών, των ανθρώπων που έρχονται στην Ελλάδα και που θα αποφασίσουν φέτος να έρθουν στη χώρα μας. Έτσι, η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι μία από τις πτυχές. Διαφορετικοί κανόνες [θα ισχύσουν] για την καθαριότητα και την δυνατότητα, για παράδειγμα, να ανοίγουμε τις πόρτες και να μην κλείνουμε τον κλιματισμό, για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε καθαρό αέρα στα δωμάτια. Αυτά τα είδη μέτρων ήλθαν και θα μείνουν για να μας βοηθήσουν όλους να περάσουμε αυτήν την περίοδο με ελάχιστο κίνδυνο», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.