today-is-a-good-day
12.7 C
Athens

Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο: Την Τρίτη στην ολομέλεια η πρόταση της ΝΔ για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου

Το πρωί της Τρίτης 19 Μαΐου εισάγεται για συζήτηση στην ολομέλεια η πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Λόγω των μέτρων προστασίας που τηρεί η Βουλή για τον Covid-19, η ψηφοφορία, επί της προτάσεως της ΝΔ, θα γίνει μία ημέρα μετά, δηλαδή την Τετάρτη στις 20 Μαΐου, και τότε οι βουλευτές θα ψηφίζουν ανά 60 στην αίθουσα της ολομέλειας.

Τα πρακτικά

Δεδομένου ότι η πρόταση της ΝΔ έχει στηριχθεί, μεταξύ άλλων, και στην κατάθεση και μήνυση που έχει καταθέσει ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή, ο ΣΥΡΙΖΑ εγείρει ζήτημα σε σχέση με το περιεχόμενο τους (σ.σ.την κατάθεση και τη μήνυση του επιχειρηματία) για παραβίαση της αρχής μυστικότητας της προδικασίας. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της ειδικής επιτροπής, καταγγέλλουν ότι η μήνυση του κ. Μιωνή, η οποία προσκομίστηκε στην επιτροπή, αναφέρεται σε πιστή περιγραφή των πρακτικών της επιτροπής, συμπεριλαμβανομένων και των ονομάτων πρακτικογράφων ακόμη, και ζητούν να διαβιβαστεί στους αρμόδιους εισαγγελείς για να λάβουν γνώση και να διαπιστώσουν αν έχουν τελεστεί, από την πλευρά του επιχειρηματία, τυχόν ποινικά αδικήματα, δεδομένου ότι πρέπει να δευκρινιστεί και ποιος του έδωσε πρόσβαση στα απόρρητα πρακτικά της Βουλής.

Τα παραπάνω τέθηκαν στην επιτροπή, χθες Τετάρτη, μαζί με το ζήτημα των διαρροών, με επιλεκτικά αποσπάσματα διαλόγων από τις συνεδριάσεις, τα οποία όπως ειπώθηκε, μεταδίδονται πολλές φορές αλλοιωμένα. Ο ίδιος ο πρόεδρος της επιτροπής Ιωάννης Μπούγας έχει ζητήσει από τους βουλευτές να σταματήσουν τις διαρροές, προειδοποιώντας μάλιστα ότι το θέμα θα απασχολήσει την επιτροπή το επόμενο διάστημα για τα περαιτέρω.

Θέμα παραβίασης της μυστικότητας της προδικασίας και του τεκμηρίου αθωότητας και θέμα μεροληψίας θέτει, την ίδια ώρα, και ο Δημήτρης Τσοβόλας, ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου με μία μακροσκελή δήλωση προς τα ΜΜΕ, νωρίτερα σήμερα. Με την δήλωση αυτή, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, μέσω του συνηγόρου του, προειδοποιεί ότι η επικείμενη συζήτηση στην ολομέλεια παραβιάζει τη μυστικότητα της προδικασίας, επικαλούμενος μάλιστα τα επιχειρήματα που είχε προβάλει στη μήνυση που είχε καταθέσει σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Κατάθεση Ξένης Δημητρίου

Από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, ολοκληρώθηκε σήμερα η εξέταση της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.

Πηγές της ειδικής επιτροπής, αναφέρονται με λεπτομέρειες στον τρόπο με τον οποίο η Ξένη Δημητρίου αφηγήθηκε την αφαίρεση από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, αρχείων και εγγράφων από την εισαγγελία Διαφθοράς. Όπως ειδικότερα αναφέρουν, η Ξένη Δημητρίου ρωτήθηκε για την καταγγελία που έχει κάνει η προϊσταμένη της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη σε βάρος του Ιωάννη Αγγελή, ότι τον Δεκέμβριο του 2018 μπήκε δύο φορές, στην Εισαγγελία και – εν αγνοία της – πήρε αντίγραφα και σειρά αρχείων. Στην επιτροπή αναγνώστηκε από βουλευτή, απόσπασμα της αναφοράς της Ελένης Τουλουπάκη, σύμφωνα με το οποίο, τη δεύτερη φορά, ο Ιωάννης Αγγελής πήγε εκεί με τον αστυνομικό του, μπήκε στο γραφείο της γραμματείας και αφού ζήτησε να κλείσει η πόρτα, έδωσε εντολή στον αστυνομικό του να φορτώσει σε στικάκι όλα τα αρχεία της Υπηρεσίας και στη συνέχεια αποχώρησε. Η ίδια η Ξένη Δημητρίου, φέρεται να κατέθεσε στην επιτροπή πως ο Ιωάννης Αγγελής ισχυρίστηκε ψευδώς, ότι η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (σ.σ. η Ξένη Δημητρίου) γνώριζε για τις πράξεις του αυτές. «Και για να πάει κανείς σε έναν ύποπτο ή σε έναν κατηγορούμενο να κατάσχει πράγματα, πηγαίνει με χίλιες δυο εγγυήσεις που προβλέπονται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Δεν πηγαίνει έτσι αιφνιδιαστικά και χωρίς να είναι αυτός από τον οποίο θα πάρει τα στοιχεία», είπε η κ. Δημητρίου στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

Από βουλευτές, μέλη της επιτροπής επισημαίνεται επίσης και ο τρόπος με τον οποίο η Ξένη Δημητρίου αναφέρθηκε σε κρίσιμο έγγραφο που έφτασε στην οικία του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου από ανώνυμη πηγή. Η Ξένη Δημητρίου, αναφέρθηκε σε αυτό το έγγραφο όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, κλήθηκε να το σχολιάσει από βουλευτή-μέλος της επιτροπής: «Πρέπει να εκφράσω την απορία μου, πώς αυτό ανωνύμως πήγε στα χέρια του κ. Λοβέρδου, τη στιγμή που αυτό το έγγραφο το έχει στη δικογραφία η κ. Τουλουπάκη. Εγώ δεν ξέρω εάν έχει δοθεί και αλλού και αν το έχει στα χέρια του και ο κ. Αγγελής», φέρεται να απάντησε η Ξένη Δημητρίου, η οποία επισήμανε ότι υπήρξε παραγγελία του κ. Αγγελή προς την εισαγγελέα Διαφθοράς, που της ζητούσε τα έγγραφα των αμερικανικών αρχών, και μάλιστα της ζητούσε να του δοθούν τα πρωτότυπα.

Εξάλλου, από μέλος της επιτροπής έγινε γνωστό, ότι η Ξένη Δημητρίου κατέθεσε πως δεν γνωρίζει ότι υπάρχει έγγραφο των αμερικανικών αρχών στο οποίο να γίνεται αναφορά στο όνομα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Για μια ακόμη φορά η κ. Δημητρίου ρωτήθηκε για το ταξίδι των τριών εισαγγελέων Διαφθοράς στη Βιέννη και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή. Για το ταξίδι αυτό, το οποίο δεν είχε γίνει στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής αλλά για ανταλλαγή πληροφοριών, η κ. Δημητρίου φέρεται να έχει καταθέσει στην επιτροπή ότι οι Αμερικανοί ήθελαν να δώσουν πληροφορίες για λογαριασμό πολιτικού, αλλά ο Ιωάννης Αγγελής είπε πως ό,τι γίνει, πρέπει να γίνει μόνο μέσω δικαστικής συνδρομής ή μέσω EUROJUST. Για το λόγο αυτό άλλωστε η συνάντηση κράτησε πολύ λίγο και στη συνέχεια οι εισαγγελείς επέστρεψαν στην Αθήνα.

Δ. Παπαγγελόπουλος

Ενόψει της συζήτησης που θα γίνει την προσεχή Τρίτη στην ολομέλεια για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, ο Δημήτρης Τσοβόλας, συνήγορος υπεράσπισης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, προχώρησε σε δήλωση με την οποία προειδοποιεί ότι η πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ και η επικείμενη συζήτησή της στην ολομέλεια, παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα του κ. Παπαγγελόπουλου, και είναι διαδικασίες που παραβιάζουν βασικούς κανόνες του ευρωπαϊκού και ελληνικού δικαίου, όπως είναι το τεκμήριο της αθωότητας, η μυστικότητα της προδικασίας, οι κανόνες για δίκαιη δίκη.

Μεροληψία

Ανάμεσα σε αυτά που καταλογίζει στην πλειοψηφία ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου για την πρόταση διεύρυνσης και τη διαδικασία που προβλέπεται γι΄αυτή, είναι η μεροληψία και η παραβίαση της αρχής της δίκαιης δίκης. Ο κ. Τσοβόλας επισημαίνει ότι η πρόταση των 30 βουλευτών έρχεται, ενώ στην ειδική επιτροπή δεν έχουν προσέλθει ακόμη να καταθέσουν τα πρόσωπα που έχει προτείνει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί πρόσωπα που έχει προτείνει η ΝΔ, μερικοί μάλιστα εκ των οποίων είναι και βασικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση Novartis. O συνήγορος του Δ. Παπαγγελόπουλου επισημαίνει ότι πέντε από τους βουλευτές που υπογράφουν την πρόταση για την επέκταση των αδικημάτων και των υποθέσεων, είναι οι ίδιοι που είχαν υπογράψει την αρχική πρόταση της ΝΔ για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Επίσης ότι την πρόταση έχει υπογράψει και βουλευτής της ΝΔ, που ήταν μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα μέλος της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

«Είναι σαφές, πως πρόκειται για απαράδεκτη και παράνομη μεθόδευση, προκειμένου να θολώσουν τα νερά, ιδίως μετά την έναρξη της σημαντικής κατάθεσης της τέως εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένιας Δημητρίου, η οποία άρχισε να αποκαλύπτει την σκευωρία και τους σκευωρούς. Προφανώς η Ν.Δ., γνωρίζοντας ότι εφεξής θα εξεταστούν εκείνοι οι μάρτυρες που θα αποδημήσουν πλήρως το αρχικό κατηγορητήριο, επιθυμεί να δημιουργήσει σύγχυση στον ελληνικό λαό με την συζήτηση στην ολομέλεια, για να καλύψει όλες τις παρανομίες και τα πολιτικά τεχνάσματα που χρησιμοποίησε από την έναρξη αυτής της διαδικασίας», αναφέρει ο Δ. Τσοβόλας.

Μυστικότητα- τεκμήριο αθωότητας

Ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου εγείρει επίσης ζήτημα παραβίασης της μυστικότητας της διαδικασίας, δεδομένου ότι «ο πρόεδρος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, πριν ολοκληρώσει η επιτροπή το έργο της, απέστειλε μέρος του φακέλου της μυστικής δικογραφίας στην Βουλή, παραβιάζοντας την μυστικότητα της διαδικασίας και τα προσωπικά δεδομένα του κ. Παπαγγελόπουλου». Θέμα θέτει ο κ. Τσοβόλας και για την παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, καθώς, όπως υπογραμμίζει, μεσούσης της αποδεικτικής διαδικασίας, οι προτείνοντες βουλευτές της Ν.Δ. αναφέρουν ότι «προέκυψαν ενδείξεις για την ενδεχόμενη τέλεση ετέρων αδικημάτων από τον κ. Παπαγγελόπουλο» αν και αυτό «αποτελεί ανεπίτρεπτη και αξιόποινη παραβίαση θεμελιωδών διατάξεων και δικαιωμάτων του Παπαγγελόπουλου» και επί πλέον «αποδεικνύει σαφή μεροληψία και παραβίαση της αρχής της δίκαιης δίκης». Θέση του συνηγόρου του κ. Παπαγγελόπουλου, είναι πως «η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, όλως αυθαιρέτως και παρανόμως επεκτάθηκε σε άλλα θέματα πέραν αυτών που αποφάσισε η ολομέλεια της Βουλής», με την αρχική της απόφαση. Επίσης προειδοποιεί ότι θα συντελεστεί παρανομία κατά τη δημόσια συζήτηση της πρότασης την προσεχή εβδομάδα, όπου θα γίνει χρήση από τους ομιλούντες βουλευτές των απορρήτων εγγράφων και μαρτυρικών καταθέσεων που υπάρχουν στην δικογραφία της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, πριν την ολοκλήρωση του έργου της και την κατάθεση του πορίσματος των κομμάτων.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου ενισχύει το «οπλοστάσιο» των επιχειρημάτων του, με την επίκληση όσων ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε συμπεριλάβει στη μήνυσή του. Όταν δηλαδή, έλεγε ότι η εισαγγελική έρευνα δεν πρέπει να είναι προσιτή σε κανέναν απολύτως, παρά μόνο σε όσους προβλέπονται από το νόμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ