Χάκερ που συνδέονται με την Κίνα προσπαθούν να διεισδύσουν σε αμερικανικούς οργανισμούς που διεξάγουν έρευνες για την ασθένεια Covid-19, υποστήριξε σήμερα η Ουάσινγκτον, προειδοποιώντας επιστήμονες και αξιωματούχους των υπηρεσιών υγείας να είναι σε επιφυλακή για ενδεχόμενη κλοπή δεδομένων.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η ομοσπονδιακή αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας αναφέρουν ότι το FBI ερευνά τις ψηφιακές «διαρρήξεις» σε αμερικανικούς οργανισμούς από χάκερ που συνδέονται με την Κίνα και «επιχείρησαν να εντοπίσουν και να αποκτήσουν παρανόμως πολύτιμη πνευματική ιδιοκτησία και δεδομένα δημόσιας υγείας τα οποία σχετίζονται με εμβόλια, θεραπείες και εξετάσεις από δίκτυα και πρόσωπα» τα οποία μετέχουν σε έρευνες σχετικές με την ασθένεια Covid-19.
«Οι απόπειρες της Κίνας να στοχοθετήσει αυτούς τους τομείς συνιστούν σοβαρή απειλή για την απάντηση της χώρας μας στην Covid-19», προσθέτει η ανακοίνωση.
Στο κείμενο αυτό δεν δίνεται καμία περαιτέρω διευκρίνιση για τους στόχους των χάκερ ή για την ταυτότητα των δραστών.
Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα να σχολιάσει το θέμα. Το Πεκίνο διαψεύδει συστηματικά όλους τους αμερικανικούς ισχυρισμούς περί κυβερνοεπιθέσεων εναντίον των ΗΠΑ.
Η έρευνα γύρω από τον κορωνοϊό και τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί θεωρούνται πληροφορίες βασικής προτεραιότητας για κάθε είδους χάκερ. Την περασμένη εβδομάδα το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι κυβερνοκατάσκοποι που σχετίζονται με το Ιράν έβαλαν στο στόχαστρο εργαζομένους της φαρμακευτικής εταιρείας Gilead Sciences Inc, το αντιιικό φάρμακο remdesivir της οποίας είναι μέχρι στιγμής το μοναδικό που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ασθενείς με Covid-19. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο το πρακτορείο έκανε λόγο για απόπειρες χάκερ να διεισδύσουν στα αρχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς η πανδημία εξαπλωνόταν σε όλον τον πλανήτη.