today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Ο κορονοϊός διέλυσε τη διακυβέρνηση των δυτικών κοινωνιών. Ζήτω το ασιατικό Management

Πολυσήμαντα είναι τα μηνύματα και τα συμπεράσματα που εκπέμπονται σε ολόκληρο τον πλανήτη από τον «πόλεμο κατά της πανδημίας».

Η εξάπλωση του κορωνοϊού ανέδειξε με τον πλέον τραγικό τρόπο τις αδύναμες διοικητικές δομές των Δυτικών Κοινωνιών…

Του ΚΙΜΩΝΑ ΣΤΕΡΙΩΤΗ  *

Με τον πιο ωμό τρόπο αποκαλύφθηκαν οι «μεγάλες πλάνες» που κυριαρχούσαν μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο  και τις οποίες ξεσκέπασε η έκρηξη της πανδημίας:

  • Το πολυδιαφημισμένο Κράτος Πρόνοιας των ευρωπαϊκών χωρών αποδείχθηκε παντελώς ανεπαρκές να διαχειρισθεί την κρίση της πανδημίας και να περιορίσει την εξάπλωσή της… Οι αριθμοί θυμάτων ανά ένα εκατ. των περισσότερο ανεπτυγμένων χωρών της Ευρώπης είναι πολλαπλάσιοι αυτών της Κίνας και ανεπτυγμένων ασιατικών χωρών…
  • Η Πολιτική Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποδείχθηκε απροετοίμαστη να διαχειρισθεί αποτελεσματικά μια μεγάλη υγειονομική κρίση. Οι κυβερνήσεις των πλέον ανεπτυγμένων χωρών της Ε.Ε. καθυστέρησαν να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις για την προστασία της Δημόσιας Υγείας… Η «Οικονομία» έγειρε την πλάστιγκα σε βάρος της «Δημόσιας Υγείας»… Τελικα αυτή επιλογή αποδείχθηκε ολέθρια για τις επιχειρήσεις και την Απασχόληση…
  • Παντελώς απροετοίμαστη βρέθηκε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη χειρότερα: η Κοινοτική Αλληλεγγύη παρέμεινε στα αζήτητα για μεγάλο χρονικό διάστημα…
  • Τελικά, τα θύματα από τον κορωνοϊό – σε απόλυτο αριθμό και με βάση τη σχέση αριθμού θανόντων και πληθυσμού – ήσαν απίστευτα πολλαπλάσια από τα θύματα στην ίδια την Κίνα, που έχει πολλαπλάσιο πληθυσμό από αυτόν της Ευρώπης…

 

Δύση της Αμερικανικής Ηγεσίας;

 

Η πανδημία ανέδειξε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τα τεράστια κενά στην Παγκόσμια Διακυβέρνηση… Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπόρεσαν να παίξουν το ρόλο του Παγκόσμιου Ηγέτη. Να γίνουν πρωταγωνιστές συντονισμού κοινών ενεργειών των ηγετών των μεγαλύτερων χωρών του πλανήτη…

Ακόμη χειρότερα:

  • Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ακολούθησε αμφιταλαντευόμενη πολιτική αντιμετώπισης του ιού… Δεν είχαν ληφθεί προληπτικά μέτρα, ενώ είχε προειδοποιηθεί η κεντρική κυβέρνηση για τη διαφαινόμενη κρίση στην Κίνα…
  • Τα συστήματα υγείας πάμπλουτων Πολιτειών αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα και έπληξαν καίρια την εικόνα των ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο.
  • Μετά από πάρα πολλά χρόνια στην Ιστορία των ΗΠΑ, για πρώτη φορά υπήρξαν τόσο μεγάλες αντιθέσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τις κυβερνήσεις πολλών Πολιτειών…
  • Η αμερικανική ηγεσία επέρριψε σοβαρές ευθύνες για την πανδημία στην Κίνα, χωρίς όμως να παρουσιάσει έστω και ένα σημαντικό πειστήριο. Δυστυχώς, εν μέσω πανδημίας η αμερικανική ηγεσία «έδειξε» τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «χειραγωγούμενο» από την Κίνα. Και πάλι χωρίς αποδείξεις…

Η αμερικανική ηγεσία «δηλητηριάζει» τις διεθνείς σχέσεις και δημιουργεί οικονομικές αβεβαιότητες για το μέλλον των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα. Όμως, αποκρύπτεται το γεγονός ότι ο αριθμός θυμάτων λόγω κορωνοϊού Αμερικανών πολιτών είναι πολλαπλάσιος από αυτόν της Κίνας… Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατιθέμενου Πίνακα στις 5 Μαΐου οι θάνατοι Αμερικανών ανήλθαν σε 211 πολίτες ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων, ενώ στην Κίνα ο σχετικός αριθμός ήταν μόλις 3 πολίτες ανά εκατομμύριο κατοίκων….

 

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ:  ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΧΩΡΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΑΣΙΑΣ
ΣΥΝΟΛΟ ΘΑΝΑΤΩΝΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΝΑ 1 ΕΚΑΤ. ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΘΑΝΑΤΟΙ ΑΝΑ 1 ΕΚΑΤ. ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ:
ΗΠΑ69,9253,665211
ΚΑΝΑΔΑΣ3,8541,61102
ΕΥΡΩΠΗ:
ΙΣΠΑΝΙΑ25,4285,311544
ΙΤΑΛΙΑ29,0793,505481
ΒΡΕΤΑΝΝΙΑ28,7342,807423
ΓΑΛΛΙΑ25,2012,596386
ΓΕΡΜΑΝΙΑ6,9931,98483
ΕΛΛΑΔΑ14625314
ΑΣΙΑ:
ΚΙΝΑ4,633583
ΙΑΠΩΝΙΑ5361194
ΚΟΡΕΑ, Ν.2542115
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ41390.5
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΟΛΟ252,94147032.4
ΠΗΓΗ: https://www.worldometers.info  ΣΤΟΙΧΕΙΑ: 5/ 5/ 2020

 

Το ασιατικό management

Η διαχείριση της τεράστιας υγειονομικής κρίσης ανέδειξε την απόλυτη υστέρηση της Πολιτικής Διακυβέρνησης των μεγάλων χωρών της Δύσης έναντι αυτής της Κίνας, της Ιαπωνίας και γειτονικών τους χωρών.

Όμως εδώ και πάρα πολλά χρόνια είχε διαπιστωθεί και κάθε χρόνο επιβεβαιωνόταν ολοένα και περισσότερο ότι, η Εταιρική Διακυβέρνηση στις χωρες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης μειονεκτούσε αφάνταστα έναντι αυτής των χωρών της Άπω Ανατολής.

Η Κίνα ειδικότερα – από τις πλέον φτωχές χώρες στον κόσμο – κατάφερε μετασχηματίσει πλήρως την Οικονομία της και να μετατραπεί σε μια σημαντική κινητήρια δύναμη της Παγκόσμιας Οικονομίας.

Οι ΗΠΑ που, για σχεδόν 100 χρόνια, θεωρούνταν ότι είχαν το πλέον αποτελεσματικό management για επιχειρήσεις, ξεπεράσθηκαν από τις τεράστιες επιτυχίες αρχικά του ιαπωνικού management και μετά το 1980 από τις διεθνές πρωτιές του κινεζικού management…

Δυστυχώς, τα οικονομικά προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία θα είναι πολύ μεγαλύτερα για τις οικονομίες των ΗΠΑ σε σχέση με τα προβλήματα που θα πρέπει να ξεπεράσουν η Κίνα, Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ…

Ακόμη πιο σημαντικό από οικονομικής πλευράς: αρκετές ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης αντιμετωπίζουν να βρεθούν μπροστά σε απόλυτη χειροτέρευση της σχέσης Δημόσιου Χρέους προς Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Σίγουρζα θα είναι δύσκολη η πραγματική επανεκκίνηση σε σταθερές τιμές ή όγκους εμπορευμάτων… Ούτε είναι εύκολη η απορρόφηση από τις αγορές η έκδοση πρωτοφανών ποσοτήτων «χάρτινου χρήματος» και ομολογιών που θα φέρουν πληθωρισμό και εκτίναξη επιτοκίων δανεισμού…

 

Αλλαγή «μοντέλων» Οργάνωσης και Διοίκησης

Οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει όχι μόνο να πληρώσουν τα «σπασμένα» της πανδημίας με μεγάλα ελλείμματα σε κρατικούς προϋπολογισμούς, αλλά και να αντιμετωπίσουν την απότομη αύξηση της Ανεργίας.

Χρήσιμο είναι να γίνουν πολλές μελέτες για την προώθηση σημαντικών αλλαγών για την ουσιαστική  βελτίωση της Αποτελεσματικότητας τόσο σε επίπεδο Πολιτικής Διακυβέρνησης όσο και σε επίπεδο Εταιρικής Διακυβέρνησης:

  • Η Ασιατική Πολιτική Διακυβέρνηση αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική στη λήψη από τις κυβερνήσεις αυστηρών μέτρων ευρείας διασποράς του ιού.
  • Η αποτελεσματική Πολιτική Διακυβέρνηση επιτρέπει πλέον την ευκολότερη επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, αφού θα είναι πολύ περιορισμένες οι ζημιές σε σύγκριση με αυτές των αμερικανικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων…

 

Ειδικά η Ελλάδα πρέπει να προσέξει περισσότερο την Εταιρική Διακυβέρνηση από την Πολιτική Διακυβέρνηση:

  • Το Νοσοκομειακό Σύστημα της χώρας αποδείχθηκε πολύ πιο αποτελεσματικό από αυτό των περισσότερο ανεπτυγμένων χωρών, επειδή η Πολιτική Διακυβέρνηση πήρε τα πλέον κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή επέκτασης της πανδημίας.
  • Τα βήματα που έγιναν με την ταχεία ψηφιοποίηση για εξυπηρέτηση των Πολιτών μπορούν να πολύ περισσότερο.
  • Όμως, αρκετοί κλάδοι επιχειρήσεων βρίσκονται μπροστά σε ένα φάσμα ιδιαίτερα μεγάλων ζημιών και πρέπει να υποστηριχθούν για να τις ξεπεράσουν.

Μακροπρόθεσμα, τα μοντέλα Διοίκησης και Οργάνωσης των ελληνικών επιχειρήσεων οπωσδήποτε πρέπει να βελτιωθούν και να προσβλέπουν στη διαρκώς ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση στη διεθνή αγορά. Το επιτυχημένο κινεζικό management  χρειάζεται να μελετηθεί και να αξιοποιηθούν πολλές πλευρές του. Κυρίως πρέπει να προσεχθεί η διεθνής ευελιξία και προσαρμοστικότητα του κινεζικού management σε διαφορετικές αγορές. Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να αποκτήσουν managers και μετόχους με διεθνείς προσανατολισμούς.

Μια τέτοια «αλλαγή εταιρικής κουλτούρας¨επιβάλλει στις διοικήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων να προσαρμοσθούν κατάλληλα και να δραστηριοποιούνται σε ολοένα και περισσότερες αγορές, αυξάνοντας έτσι το Εθνικό Εισόδημα της Ελλάδας από διεθνείς δραστηριότητες.

 

*Δρ Οικονομικός Αναλυτής, τέως διευθυντής σύνταξης εφημ. «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», τέως διευθυντής Επικοινωνίας Ομίλου ΔΕΗ ΑΕ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ