Στην πρόταση της Ελλάδας για δημιουργία έκτακτου μηχανισμού υποχρεωτικής αλληλεγγύης, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γ. Κουμουτσάκος, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη “βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας” από την ολομέλεια της Βουλής.
Παραθέτοντας τις πρωτοβουλίες και τις συμμαχίες που συνάπτει η Ελλάδα εν όψει της διαπραγμάτευσης αυτής, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι αυτό που ζητάμε από την Ευρώπη είναι να δεχθεί τις αρχές της δίκαιης κατανομής και της αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα, ζητάμε τη σταθερή και αποτελεσματική αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών χωρών ως προς τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, και “επειδή είμαστε σε μια περιοχή που παράγει κρίσεις και έκτακτες συνθήκες”, προτείνουμε και έναν έκτακτο μηχανισμό “υποχρεωτικής αλληλεγγύης” σε περιόδους κρίσεων. Όπως εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος ο μηχανισμός αυτός θα μπαίνει σε λειτουργία άμεσα και δεσμευτικά “μόλις ένα κράτος αντιμετωπίζει τέτοιες συνθήκες”.
Προειδοποίησε ωστόσο ότι “κάνουμε έναν αγώνα δύσκολο” προκειμένου να περάσουν αυτές οι θέσεις και σημείωσε ότι κατά τη διαπραγμάτευση υπάρχουν οι εξής τρεις ομάδες χωρών: οι χώρες της πρώτης γραμμής (όπως η Ελλάδα) “που έχουν σημαία τους την αποτελεσματική αλληλεγγύη”, οι χώρες προορισμού (όπως Ολλανδία, Γερμανία) που έχουν επιφυλακτική στάση στην αλληλεγγύη, και οι χώρες του Βίζεγκραντ που επιδεικνύουν μηδενική αλληλεγγύη. Βεβαίωσε πάντως ότι έχουμε κάνει την απαραίτητη διεργασία που θα μας επιτρέψει να υποστηρίξουμε “αποτελεσματικά και με επιρροή” τις θέσεις μας.
Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι τα σύνορα της βαλκανικής οδού έκλεισαν στις 25/10/2015 με τη συναίνεση του κ. Τσίπρα. Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, η προηγούμενη κυβέρνηση συμμετείχε στη συνάντηση που συγκάλεσε ο κ. Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, με τους πρωθυπουργούς Αλβανίας, Αυστρίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, ΠΓΔΜ, Γερμανίας, Ελλάδας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας και Σλοβενίας και συμφώνησαν ότι “υπό τις παρούσες συνθήκες θα αποτρέπουμε κινήσεις μεταναστών προς άλλα κράτη της περιοχής” και ότι “καλωσορίζουμε την πρόθεση της Ελλάδας να αυξήσει τη δυναμικότητα υποδοχής της κατά 30.000 θέσεις έως το τέλος του έτους και τη δέσμευσή της, μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, να υποδεχθεί βάσει οικογενειακών προγραμμάτων, κι άλλες 20.000. Αυτά έχουν την υπογραφή του τότε πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα”, είπε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: “Αν δεν τα θυμόσαστε εσείς, τα θυμίζουμε εμείς. Να προσέχετε, ειδικά στη διεθνή διάσταση του μεταναστευτικού, διότι κάνατε μεγάλα λάθη” είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.