today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Κ.Μίχαλος: Πώς θα επωφεληθούμε από το οικονομικό «ελατήριο» της παγκόσμιας ανάκαμψης

Όσο αναγκαία ήταν η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, άλλο τόσο αναγκαία είναι και η επιστροφή στην κανονικότητα και μάλιστα με γρήγορα βήματα, σημειώνει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι επιβάλλεται να δοθεί έμφαση σε στρατηγικά επιλεγμένους τομείς, ώστε η χώρα να μπορέσει να επωφεληθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό από το οικονομικό «ελατήριο» της παγκόσμιας ανάκαμψης, σε ένα με δύο χρόνια από σήμερα και υπογράμμισε τη συμβολή των τραπεζών σε αυτή την προσπάθεια της επιχειρηματικότητας.

Ωστόσο φαίνεται προβληματισμένος για την ανταπόκριση των τραπεζών στις ανάγκες της εποχής, καθώς σημειώνει: «αν και η κυβέρνηση έχει δώσει θετική κατεύθυνση για ενεργότερη συμμετοχή των τραπεζών, αυτές δεν δείχνουν την απαιτούμενη προθυμία, σύμφωνα με το πλήθος των παραπόνων που δέχομαι από επιχειρηματίες».

Σχετικά με τον τουρισμό, όπως εξηγεί ο κ. Μίχαλος, αν και η χώρα μας βρίσκεται σε προνομιακή θέση σε αυτό τον τομέα, ωστόσο αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα δεν θα πρέπει να αποτελεί και τον μοναδικό τομέα παραγωγής πλούτου. Όπως είπε: «Υπάρχουν ακόμη αρκετοί τομείς που μπορούν να αναπτυχθούν στην Ελλάδα και να αποκτήσουμε και από αυτούς μεγάλα οφέλη. Ο τομέας της πράσινης ενέργειας για παράδειγμα. Με δεδομένη την παγκόσμια τάση για καθαρές μορφές ενέργειας, έχουμε ήδη συγκριτικό πλεονέκτημα τη μεγάλη ηλιοφάνεια για φωτοβολταϊκά συστήματα, τους ανέμους για ανεμογεννήτριες και γενικότερα αιολική ενέργεια που πρέπει να εκμεταλλευτούμε περισσότερο από ότι σήμερα».

Επίσης, συνέχισε ο ίδιος, το κατά κοινή ομολογία εξαιρετικό επιστημονικό μας προσωπικό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας, να στραφούμε στα logistics και να μην ξεχνάμε τον πρωτογενή μας τομέα, που με μια καθετοποίηση, μπορεί να γίνει άκρως ανταγωνιστικός και αποδοτικός. Και όλα αυτά να συνδυαστούν με μια νέα δυναμική εξαγωγική προσπάθεια, όπως επισήμανε.

Ο πρόεδρος υπογράμμισε και τη σημασία των μεγάλων έργων για την τόνωση της εθνικής οικονομίας και της απασχόλησης. Όπως είπε: «η επιτάχυνση της υλοποίησης μεγάλων έργων που έχουν προγραμματιστεί, όπως η αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού, καθώς και η κατασκευή οδικών αξόνων, λιμανιών, αεροδρομίων», ενώ συμπλήρωσε ότι κρίσιμος παράγοντας στην προσπάθεια ανάκαμψης είναι και η στοχευμένη και αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων που θα διατεθούν, από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Σκοπός είναι, όπως ανέφερε, να δοθεί έμφαση σε στρατηγικά επιλεγμένους τομείς, ώστε η χώρα να μπορέσει να επωφεληθεί στο μέγιστο δυνατό  βαθμό από το οικονομικό «ελατήριο» της παγκόσμιας ανάκαμψης, σε ένα με δύο χρόνια από σήμερα. Μεταξύ των τομέων αυτών είναι η πράσινη επιχειρηματικότητα,  με αιχμή τα ενεργειακά πάρκα στην περιφέρεια, καθώς και η σύνδεση της πρωτογενούς με τη δευτερογενή παραγωγή, με έμφαση στη δημιουργία περισσότερων και πιο ανταγωνιστικών εξαγώγιμων προϊόντων.

Τουρισμός

Πάντως, σε κάθε περίπτωση ο τουρισμός παράγει άνω 30% του ΑΕΠ και η μόνη διέξοδος για να κινηθεί η τουριστική αγορά, είναι η ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης, με στοχευμένα μέτρα από την πλευρά της Πολιτείας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως υπενθύμισε ο κ. Μίχαλος, η επιμελητηριακή κοινότητα κατέθεσε ήδη πρόταση προς τα αρμόδια υπουργεία, για την υλοποίηση προγράμματος επιδότησης διακοπών Ελλήνων πολιτών, συνολικής δαπάνης περίπου 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό που αντιστοιχεί στο 5% των συνολικών τουριστικών εσόδων του έτους 2019.

Η επιδότηση θα γίνεται με τη χορήγηση ειδικού voucher (επιταγής) διακοπών, το οποίο θα ισχύει 1/7/2020 έως και 31/12/2020. Το ύψος της αξίας της επιταγής θα κυμαίνεται ανάλογα με τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος. Η επιταγή θα συμψηφίζεται με τις τιμές χρέωσης του καταλύματος, ενώ η διαφορά θα επιβαρύνει αποκλειστικά το δικαιούχο αποτελώντας την ιδία συμμετοχή του.

Τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα οφείλει να οικοδομήσει στρατηγικό πλεονέκτημα, είπε ο κ. Μίχαλος, είναι αυτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επιδίωξη πρέπει να είναι η ανάδειξη των ελληνικών ΑΕΙ σε πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους φοιτητές, αλλά και η στενότερη διασύνδεσή τους  με τον κόσμο και τις ανάγκες της παραγωγής.

Τράπεζες

«Παρά τις προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν, οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο για τη στήριξη της οικονομίας απέναντι στις επιπτώσεις της κρίσης» υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος και προσέθεσε ότι «αν και η κυβέρνηση έχει δώσει θετική κατεύθυνση για ενεργότερη συμμετοχή των τραπεζών, αυτές δεν δείχνουν την απαιτούμενη προθυμία, σύμφωνα με το πλήθος των παραπόνων που δέχομαι από επιχειρηματίες».

Επίσης, επισήμανε: «Τα μέτρα που ελήφθησαν κατά το προηγούμενο διάστημα και εξακολουθούν να λαμβάνονται από την Πολιτεία για τη στήριξη επιχειρήσεων και πολιτών, κινούνται βέβαια προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι πλέον προφανές ότι δεν επαρκούν για να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα στην αγορά. Κομβικό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων την επόμενη ημέρα, καλείται να διαδραματίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η κυβέρνηση, με δεδομένη την πρόθεση της ΕΕ – για αυτή την περίοδο της κρίσης – να «παραχωρήσει» ευελιξία στις κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών, θα πρέπει να παρέμβει για τη λήψη μέτρων που θα διασφαλίσουν την παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία. Μια τέτοια στρατηγική θα πρέπει, προφανώς, να περιλαμβάνει άμεσες αποφάσεις για εμπροσθοβαρή προγράμματα οικονομικής στήριξης, επεξεργασμένα με τέτοιο τρόπο που να ενισχύσουν την αγορά και την οικονομία, με στόχο την επαναφορά στην ομαλότητα».

Οι φόβοι για το μέλλον

Τέλος, είναι απαραίτητο, συνέχισε ο πρόεδρος, να συνεχιστεί εντατικά η προσπάθεια προετοιμασίας και θωράκισης της χώρας απέναντι στο ενδεχόμενο μιας νέας υγειονομικής κρίσης στο μέλλον. Αυτό αφορά κυρίως την ενίσχυση των συστημάτων υγείας και εκπαίδευσης, αλλά και την ολοκλήρωση των απαραίτητων προσαρμογών στη δημόσια διοίκηση, στη φορολογική διοίκηση, στις μεταφορές, στη λειτουργία των τραπεζών κ.ά.

Όπως ανέφερε: «Είναι γεγονός ότι, στη διάρκεια της έκτακτης αυτής κατάστασης, έγιναν αρκετά σημαντικά βήματα στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Αυτή η δυναμική πρέπει να διατηρηθεί στο επόμενο διάστημα. Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του κράτους και η ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας μεταξύ των υπηρεσιών είναι ένα έργο που πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια συνέπεια, κινητοποιώντας τις απαραίτητες αποφάσεις και δομικές αλλαγές.

Σε μια πρωτόγνωρη για την ανθρωπότητα κρίση, η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να λειτουργήσει με αποφασιστικότητα, σύνεση και αποτελεσματικότητα. Με τα ίδια υλικά, οφείλουμε να προχωρήσουμε τώρα για να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης ημέρας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ