Τη σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτείας και κοινωνίας, που «οικοδομήθηκε» προσεκτικά από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης της ΝΔ και ειδικότερα εν μέσω πανδημίας, επιβεβαίωσε με το νέο διάγγελμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος παράλληλα έδωσε το σύνθημα για σταδιακή επάνοδο στη κανονικότητα.
Του Κώστα Πασίση
Ο Πρωθυπουργός στην πιο κατάλληλη στιγμή, όταν η κόπωση της κοινωνίας από την «καραντίνα» έγινε ορατή, έδωσε ένα ρεαλιστικό όραμα και μια νότα αισιοδοξίας στους πολίτες, οι οποίοι παρά τις εγγενείς δυσκολίες είδαν το κράτος να λειτουργεί αποτελεσματικά, αλλάζοντας ταυτόχρονα και τη ψυχολογία τους, μετα από πολλά χρόνια απογοήτευσης και έλλειψη εμπιστοσύνης στην εκάστοτε κυβέρνηση.
Το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι η επιστροφή στη νέα κανονικότητα θα γίνει με όρους εθνικής αυτοπεποίθησης και η επιτυχία του δύσκολου εγχειρήματος αυτού βρίσκεται στα χέρια των πολιτών.
«Μέχρι τώρα, απέναντι στην πανδημία ορθώθηκε μία αποτελεσματική Πολιτεία, που προστάτεψε τους Έλληνες, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους. Και αυτοί, με τη σειρά τους, ανέδειξαν τον καλύτερο εαυτό τους: Σεβάστηκαν τις οδηγίες. Πειθάρχησαν στα μέτρα. Και προφύλαξαν την υγεία τους αλλά και την υγεία των διπλανών τους. Αυτές οι παρακαταθήκες αποτελούν εγγύηση για το αύριο».
Αυτή ήταν φράση-κλειδί στο τηλεοπτικό μήνυμα του, που είναι ταυτόχρονα και το νέο πολιτικό «συμβόλαιο» του με το λαό.
Ένα «συμβόλαιο» με συνεκτικό αρμό τη σχέση εμπιστοσύνης που σφυρηλάτηθηκε με υλοποίηση από πλευράς κυβέρνησης προεκλογικών δεσμεύσεων της, σοβαρό πολιτικό λόγο και μεταρρυθμίσεις.
Βασικοί όροι της «νέας συμπόρευσης» είναι η απόλυτη διαφάνεια στα μέτρα επανεκκίνησης του κράτους και της οικονομίας, η ειλικρίνεια, που είχε χαθεί τα τελευταία χρόνια και μαζί της η εμπιστοσύνη των πολιτών στη πολιτική και η λογοδοσία. Ένας όρος άγνωστος στο πολιτικό λεξικό την χώρας, μέχρι πρότινος.
«Στην ενημέρωση του πολίτη θα υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, ειλικρίνεια και λογοδοσία. Σας εμπιστεύτηκα και εσείς εμπιστευτήκατε όχι μόνο εμένα, αλλά και την Ελληνική Πολιτεία. Που δεν είναι άλλη, τελικά, από τη συλλογική μας υπόσταση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το νέο ύφος και ήθος της διακυβέρνησης του.
Από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού «κρατάμε» και τα όσα ανακοίνωσε για την επανεκκίνηση της οικονομίας και κυρίως τη διόρθωση των αδικιών.
«Μετά τον κορωνοϊό, η κρίση θα είναι βαθιά και παγκόσμια. Και καθώς η πανδημία χτύπησε όλους, όλοι θα πρέπει να σηκώσουν και τα βάρη των συνεπειών της. Με τρόπο όμως δίκαιο και με συμμάχους την αλήθεια και τον ρεαλισμό», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι τα βάρη θα κατανεμηθούν αναλογικά και με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.
Μια φράση-δέσμευση που έχει τη σημασία της, αυτή τη δύσκολη περίοδο. Ενώ αποτελεί και μήνυμα για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ετοιμάζονται για άλλη μια φορά να δείξουν το …καλό και φιλολαικό τους πρόσωπο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η αναφορά του στην Εκκλησία. «Από τις 4 Μαΐου ανοίγουν οι εκκλησίες για προσωπική λατρεία, από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν στις Θείες Λειτουργίες», ανέφερε ο Πρωθυπουργός ευχαριστώντας τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τη συνεργασία του και ομολογώντας ότι αυτό το Πάσχα ήταν μια δοκιμασία για όλους.
Νέα στελέχη στο προσκήνιο.
Μετα την τηλεοπτική παρέμβαση Μητσοτάκη, το λόγο πήραν οι Άκης Σκέρτσος (υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ) Γιάννης Κεφαλογιάννης (υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών), Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων), Νίκος Παπαθανάσης (υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου), Βασίλης Κοντοζαμάνης (υφυπουργός Υγείας), Θοδωρής Λιβάνιος (υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών) οι οποίοι ανέλυσαν το κυβερνητικό σχέδιο για επιστροφή στην κανονικότητα, που ονομάστηκε «Γέφυρα Ασφαλειας».
Πρόκειται για υψηλόβαθμα νέα στελέχη, πολιτικοί και τεχνοκράτες, που σε συνεργασία με την υπόλοιπη ομάδα «κρούσης», που κατοικοεδρεύει στο Μαξίμου θα έχουν νευραλγικό ρόλο τόσο στη δεύτερη φάση αντιμετώπισης του covid 19 όσο και στο πέρασμα της χώρας στη νέα εποχή.