Αυτές τις κρίσιμες ώρες της πανδημίας που χτύπησε όλο τον πλανήτη είναι ανάγκη να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χωρίς καμία ατολμία. Είναι ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις που θα ενώσουν την Ευρώπη και τους πολίτες της. Που δεν θα δημιουργήσουν μία Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων». Ο εχθρός είναι εδώ. Είναι κοινός. Απειλεί όλους μας. Γι’ αυτό απαιτούνται κοινές ευρωπαϊκές λύσεις. Ουσιαστικές, τολμηρές, ανάλογες της σοβαρότητας της κατάστασης. Απαλλαγμένες από δημοσιονομικούς περιορισμούς και αγκυλώσεις του πρόσφατου παρελθόντος.
Άρθρο του Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη
Οι επιπτώσεις και η έκταση της οικονομικής κρίσης θα είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Καμία χώρα στην Ευρώπη –όσο ισχυρή οικονομία και αν έχει- δεν είναι αρκετά έτοιμη και δεν πρέπει να αισθάνεται σε καμία περίπτωση ισχυρή για να ανταπεξέλθει μόνη της στις τεράστιες επιβαρύνσεις που γέννησε αυτή η πανδημία.
Ενωμένη Ευρώπη Ξανά!
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουν γίνει στην Ευρώπη σημαντικά θετικά βήματα σήμερα σε σχέση με την προηγούμενη οικονομική κρίση του 2008. Αλλά τώρα είναι η ώρα να ρίξουμε σε αυτή τη δύσκολη μάχη και νέα ισχυρά όπλα.
Τώρα, είναι η ώρα σημαντικών αποφάσεων. Πραγματικής Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης.
Πραγματικής κοινωνικής συνοχής. Κανένας αυτή τη δύσκολη ώρα δεν πρέπει να μείνει πίσω. Δεν πρέπει να τον αφήσουμε να μείνει πίσω. Πρέπει να προστατεύσουμε –οφείλουμε να προστατεύσουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση- τα κράτη που η πανδημία του κορωνοιού τα κατέστησε περισσότερο ευάλωτα. Τους Ευρωπαίους πολίτες που βλέπουν με αγωνία το αύριο.
Η Ευρώπη χρειάζεται μία εκτενή δέσμη μέτρων για την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση. Μέτρα που θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν μέσα από την αύξηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, από τα υφιστάμενα ταμεία και χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ αλλά και από ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης με εγγύηση τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα σχέδιο 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη.
Το σχέδιο προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενσωματώσει ένα ταμείο ανάκαμψης, ύψους 300 δισ. ευρώ, στον προϋπολογισμό της για την περίοδο 2021-2027 και ότι θα δανεισθεί 320 δισ. ευρώ από τις κεφαλαιαγορές.
Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, το μισό ποσό από τα κεφάλαια που θα αντλήσει θα δοθεί στις χώρες με τη μορφή δανείων, ενώ το υπόλοιπο θα παραμείνει στον προϋπολογισμό της ΕΕ για να καλύπτει τους ετήσιους τόκους ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Εκτός από το προσωρινό ταμείο ανάκαμψης των 300 δισ. ευρώ στον νέο πολυετή προϋπολογισμό της, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ένα ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ύψους 200 δισ. ευρώ, το οποίο θα αναδιοργανωθεί από ένα παλαιό εργαλείο σύγκλισης.
Προβλέπει, επίσης, ότι ένα ποσό 50 δισ. ευρώ από τα ταμεία συνοχής θα χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό και θα δοθεί εμπροσθοβαρώς το 2021 και το 2022 καθώς και δύο ταμεία ύψους 200 δισ. ευρώ για την προστασία των εσωτερικών αγορών της ΕΕ.
Η Ευρώπη οικοδομήθηκε πάνω στις στάχτες δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Που άφησαν πίσω τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο εκατομμύρια αθώους νεκρούς. Δημιουργήθηκε, πάνω στην ανάγκη των ευρωπαϊκών λαών για Ειρήνη, Δημοκρατία, ευημερία και κοινωνική συνοχή. Και ασφαλώς σε πολύ μεγάλο βαθμό πέτυχε το στόχο της. Αλλά τα αγαθά της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της ευημερίας που μας πρόσφερε σήμερα όλοι εμείς τα θεωρούμε, λίγο-πολύ, δεδομένα. Αυτονόητα. Και πολλές φορές τα ξεχνάμε ή τα παραγνωρίζουμε. Με συνέπεια να βλέπουμε την Ενωμένη Ευρώπη με επιφύλαξη. Με έντονο προβληματισμό. Και να ηχούν ευχάριστα οι φωνές του λαϊκισμού και των αντιευρωπαϊστών στα αυτιά πολλών.
Γι’ αυτό σήμερα –παρά ποτέ- είναι η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών και της Ευρώπης.
Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα να επανασυνδέσει την Ενωμένη Ευρώπη με τους ευρωπαϊκούς λαούς.
Χωρίς αγκυλώσεις και περιορισμούς.
Αυτό περιμένουν οι Ευρωπαίοι πολίτες. Για να πιστέψουν πάλι στο όραμα της Ενωμένης Ευρώπης.
*Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης είναι Ευρωβουλευτής της Ν.Δ.