today-is-a-good-day
9 C
Athens

Μ.Βορίδης: Ενίσχυση του εισοδήματος των αιγοπροβατοτρόφων

Την ενίσχυση του εισοδήματος των αιγοπροβατοτρόφων, εξαιτίας των ζητημάτων που προέκυψαν κατά την πασχαλινή περίοδο, εν μέσω της πανδημία του κορονοϊού προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Μιλώντας σε εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ», ο κ. Βορίδης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για να δούμε ποια είναι η ανάγκη στήριξης για τους αιγοπροβατοτρόφους».

Ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε πως την πασχαλινή περίοδο υπήρξε ζήτηση των ελληνικών αμνοεριφίων, παρά τα όσα ακουγόντουσαν το προηγούμενο διάστημα, και το πρόβλημα εντοπίστηκε «στις εμπορικές αλυσίδες, οι οποίες δεν μπορούσαν να προβλέψουν πού θα δημιουργηθεί η ζήτηση, γιατί πράγματι υπήρξε μια μετακίνηση της ζήτησης από την περιφέρεια στα αστικά κέντρα».

    ΣΕΚ, ΣΑΣΟΕΕ: «Να προστατευθεί η πρωτογενής παραγωγή»

Άμεσα μέτρα για την προστασία της πρωτογενούς παραγωγής, εξαιτίας του μεγάλου πλήγματος που δέχθηκε την περίοδο του Πάσχα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ζητούν από την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ).

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) σε επιστολή του προς όλα τα μέλη της κυβέρνησης αναφέρει ότι ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας τη περίοδο του Πάσχα υπέστη μεγάλο πλήγμα καθώς «οι παραγωγοί πούλησαν φθηνά ή κράτησαν αρνιά και κατσίκια απούλητα στο στάβλο, αυξάνοντας όμως έτσι το κόστος διατροφής».

Οι τιμές στα αμνοερίφια ήταν μειωμένες καθώς φέτος ανήλθαν σε 3,60-3,80 ευρώ/το κιλό σφάγιο, έναντι 5,5 έως 6 ευρώ που ήταν πέρυσι την ίδια περίοδο.

Δύσκολη περιγράφεται η κατάσταση και στους άλλους κλάδους, καθώς σύμφωνα με τον ΣΕΚ, στην χοιροτροφία «οι τιμές παραγωγού διαμορφώθηκαν από 1,10 έως 1,20 ευρώ/ ζων βάρος, έναντι 1,50-1,65 ευρώ/ ζων βάρος, δηλαδή με απώλεια 40-50 ευρώ ανά πωλούμενο χοίρο».

Στην πτηνοτροφία το 30-40% του κρέατος κοτόπουλου που προορίζεται για τη μαζική εστίαση οδηγήθηκε σε κατάψυξη με τιμές πώλησης μειωμένες κατά 40%.

Μεταξύ των μέτρων που ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας είναι η ένταξη των κτηνοτρόφων-πτηνοτρόφων, μελισσοκόμων στους ΚΑΔ. Επίσης, ο ΣΕΚ επιθυμεί την ενεργοποίηση του κοινοτικού κανονισμού DEMINIMIS, όπως και άλλων ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για στήριξη, κλάδων της κτηνοτροφίας.

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ) με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ζητά την ενεργοποίηση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) καθώς και άλλων εθνικών μέτρων για τη στήριξη του εισοδήματος των αιγοπροβατοτρόφων.

Μέσω επιστολής που υπογράφουν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Αλέξανδρος Κοντός και Νικήτας Πρίντζος, πέρα από τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας ο ΣΑΣΟΕΕ προτείνει την ενίσχυση, «με βάση τα στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κατά 15 ευρώ σε κάθε θηλυκό ζώο που παρέδωσε γάλα το 2019 στις πεδινές περιοχές και κατά 18 ευρώ στις παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές».

Όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή, εξαιτίας τόσο της μείωσης των εξαγωγών όσο και της ζήτησης κατά την πασχαλινή περίοδο, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να διαθέσουν σε χαμηλές τιμές το ζωικό τους κεφάλαιο «και μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, σε επίπεδα χαμηλότερα από το κόστος παραγωγής».

Κάτι, που σύμφωνα με τον ΣΑΣΟΕΕ, σε περίπτωση που οι αιγοπροβατοτρόφοι δεν στηριχθούν οικονομικά «θα οδηγηθούν σε καταστροφή και εγκατάλειψη της δραστηριότητάς τους, η οποία θα πρέπει να επισημανθεί ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επάρκειά τροφίμων στη χώρα μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ