Παρά τους περιορισμούς στις δημόσιες συγκεντρώσεις που έχουν θεσπισθεί λόγω κορονοϊού, έξι άνθρωποι μαστιγώθηκαν σήμερα δημοσίως στην επαρχία Άτσεχ της Ινδονησίας για παραβίαση του ισλαμικού νόμου στην υπερσυντηρητική θρησκευτικά τούτη περιοχή.
Διαβεβαιώνοντας πως εξασφαλίζονταν πλήρως οι κανόνες για την τήρηση της κοινωνικής απόστασης, που ισχύουν αυστηρά σε αυτήν την περίοδο της πανδημίας, οι αρχές της επαρχίας που βρίσκεται στη βόρειο άκρη της νήσου Σουμάτρας, απέδειξαν πως δεν προτίθενται να υποχωρήσουν στο ελάχιστο όσον αφορά τις ποινές που απορρέουν από τις απόλυτες επιταγές του ισλαμικού θρησκευτικού νόμου της σαρίας.
«Για να είμαστε συμβατοί με τις τωρινές συνθήκες, προσπαθήσαμε να μειώσουμε τις μη υποχρεωτικές διαδικασίες, όπως τη συνήθη εναρκτήρια ομιλία», δήλωσε ο Σαφριάντι, υπεύθυνος για την εκτέλεση των ποινών στην πρωτεύουσα της επαρχίας Μπάντα Άτσεχ. «Απλώς προχωρήσαμε άμεσα στη μαστίγωση για να το κάνουμε πιο εύκολο. Το μαστίγωμα ναι μεν θα συνεχισθεί, όμως θα μειώσουμε τον αριθμό των ατόμων που θα υπόκεινται σε αυτό», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος όπως πολλοί συμπατριώτες του έχουν μόνο ένα όνομα.
Οι περισσότεροι από τους καταδικασθέντες στη σημερινή μαστίγωση– τέσσερις άνδρες που ο καθένας έλαβε 40 ραβδισμούς για κατανάλωση αλκοόλ, όπως κι ένα άγαμο ζευγάρι που συνελήφθη σε δωμάτιο ξενοδοχείου, που έλαβε 20 ραβδισμούς– δεν φορούσαν προστατευτική μάσκα. Οι εικόνες από τη μαστίγωση που πραγματοποιήθηκε σε ένα δημόσιο κτίριο, έδειξαν πως παρέστησαν περίπου δέκα θεατές, που μάλλον δεν τηρούσαν τις δέουσες αποστάσεις ο ένας από τον άλλο.
Οι δημόσιες μαστιγώσεις στο Άτσεχ έχουν επικριθεί από τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όμως συνήθως προσελκύουν μεγάλα πλήθη.
Παρά τους ραβδισμούς, ο ένας από τους μαστιγωθέντες για κατανάλωση αλκοόλ, κι ο οποίος επιπλέον είχε περάσει τρεις μήνες στη φυλακή για το αδίκημα, δήλωσε μετά το πέρας της τιμωρίας του πως νοιώθει ανακούφιση που θα αφεθεί ελεύθερος να επιστρέψει στην οικογένειά του για το Ραμαζάνι, που διαρκεί αυτή την εβδομάδα. «Έπληττα στη φυλακή και τώρα νοιώθω ελεύθερος άνθρωπος. Το Ραμαζάνι έφτασε και δεν θα μπορούσα να φανταστώ τη νηστεία μέσα στη φυλακή», τόνισε ο ίδιος.
Η επαρχία ‘Ατσεχ, με πέντε εκατομμύρια κατοίκους, είναι η μόνη που εφαρμόζει το νόμο της σαρίας στην Ινδονησία, μια χώρα με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό. Η υπερσυντηρητική επαρχία χαίρει μίας σχετικής ανεξαρτησίας έπειτα από τη συμφωνία που υπέγραψε με την Τζακάρτα το 2005 για τον τερματισμό της πολύχρονης σύγκρουσης με τους αυτονομιστές επαναστάτες. Στην επαρχία αυτή η μαντίλα είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες, και τιμωρούνται η μοιχεία και οι σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου, ή με ένα άτομο του ίδιου φύλου. Επίσης απαγορεύονται η κατανάλωση αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια και ο κινηματογράφος. Με 10 ραβδισμούς τιμωρείται μία χειρονομία στοργής που γίνεται δημόσια, με 40 ραβδισμούς η κατανάλωση αλκοόλ, ενώ για την περίπτωση ομοφυλοφιλικής σχέσης ή σχέσης με ανήλικο, η ποινή προβλέπει περισσότερους από 100 ραβδισμούς.