today-is-a-good-day
10.6 C
Athens

Τα ξένα μέσα, η Ελλάδα και η επιτυχής διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού

Παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ευρώπη είναι το «μοντέλο» που ακολούθησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στην αντιμετώπιση της απειλής του κορωνοιού. Γεγονός που αποτελεί και μια σπουδαία παρακαταθήκη αποτελεσματικότητας για την επόμενη ημέρα της υγειονομικής κρίσης, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας. 

Του Κώστα Πασίση 

Η Ελλάδα και ο φιλότιμος  λαός της, παρά το γεγονός ότι «μάτωσαν» οικονομικά τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της γνωστής οικονομικής περιπέτειας που πέρασαν, απέδειξαν ότι μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα από τους Γάλλους, τους Ιταλούς, του Ισπανούς και βέβαια  τους Σουηδούς οι οποίοι ακολουθούν την άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, θεωρία της ανοσίας της αγέλης.

Το κράτος εμφανίστηκε με συγκροτημένο σχέδιο, που ενέπνευσε εμπιστοσύνη και ο κόσμος στη συντριπτική πλειοψηφία του έδειξε μια πρωτοφανή ωριμότητα για τα ελληνικά δεδομένα, διαψεύδοντας τις «κασσάνδρες», που  μιλούσαν για την …απειθαρχία των Ελλήνων.

Το θετικό αποτέλεσμα «πιστώθηκε» στον Κυριάκο Μητσοτάκη και αποτυπώθηκε σε μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης που «αποθεώνουν» τη χώρα μας για τα «σεμιναριακά» μαθήματα της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα εύσημα από τον Guardian.  «Πώς η Ελλάδα κερδίζει τον κορονοϊό μετά από μια δεκαετία κρίσης χρέους”, είναι ο τίτλος άρθρου του που δίνει ουσιαστικά συγχαρητήρια στη χώρα μας για τη στάση της απέναντι στην υγειονομική κρίση.

Το δημοσίευμα εστιάζει την προσοχή του  στο γεγονός οτι οι αρχές αποφάσισαν να κλείσουν επιχειρήσεις την ώρα που η οικονομία άρχισε να δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Προηγουμένως το διεθνές πρακτορείο CNN ανέφερε ότι τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19 είναι αυτά που έχουν βοηθήσει την Ελλάδα να είναι μία από τις χώρες με τα λιγότερα κρούσματα και τους λιγότερους θανάτους στην Ευρώπη, ειδικά σε σύγκριση με τη γειτονική Ιταλία.

To εγκώμιο της Ελλάδας έπλεξε προ ημερών και άρθρο της ιταλικής εφημερίδας «Corriere della Sera» η οποία επαινεί τη χώρα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την πανδημία. «Γιατί η Ελλάδα έχει τόσο λίγους νεκρούς και κρούσματα;» διερωτάται σε άρθρο της η διαδικτυακή έκδοση της ιταλικής εφημερίδας, υπογραμμίζοντας ότι παρά τις περικοπές στο σύστημα υγείας, η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που αντέδρασαν καλύτερα στην κρίση του κορονοϊού. Όπως γράφει, η χώρα μας δεν έχασε χρόνο περιμένοντας να καταγραφούν θάνατοι, αλλά έκλεισε αμέσως τα σχολεία και απαγόρευσε τις δημόσιες εκδηλώσεις…»

«Οι Έλληνες είναι δύσκολος λαός. Πάντα βρίσκουν μια δικαιολογία για να παραβιάζουν τους κανόνες, να αψηφούν τις προθεσμίες και να θέτουν το γενικό καλό σε δεύτερη μοίρα. Όμως με την κρίση του κορονοϊού στην Ευρώπη δείχνουν μια σπάνια και νηφάλια πλευρά στην απείθαρχη φύση τους», έγραψαν οι «Times» του Λονδίνου, τονίζοντας την «ταχύτατη και τολμηρή» αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

Στην ίδια περίπου γραμμή κινήθηκαν  τα άρθρα των «New York Times» και «Washington Post». 

Σε γενικές γραμμές πολλά  ξένα έγκυρα και μεγάλης κυκλοφορίας  έντυπα επιβράβευσαν την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να λάβει έγκαιρα μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η κρίση του covid 19, πέρα από τα …αποκαΐδια της αφήνει -όσο και αν ακούγεται απίστευτο-και ένα θετικό αποτύπωμα το οποίο περιέγραψε πολύ καθαρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα του: Το μεγαλύτερο κέρδος μας, από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση έχει όνομα. Και λέγεται Εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη προς το Κράτος. Προς την Κυβέρνηση. Προς τον συμπολίτη! Γιατί, μέσα σε 50 ημέρες, διαλύθηκαν μύθοι δεκαετιών. Και βγήκαν συμπεράσματα, που θα μας συνοδεύουν για καιρό». Και πρόσθεσε:    «… Αυτή η παρακαταθήκη εμπιστοσύνης και αξιοκρατίας δεν πρέπει να φύγει μαζί με την πανδημία. Γιατί θα την χρειαστούμε για την επόμενη μεγάλη πρόσκληση: Την ανάταξη της οικονομίας μας».  

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ