Έκκληση στους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα εγκεφαλικού να μην φοβούνται λόγω κορονοϊού και να προσέρχονται στο νοσοκομείο για αναζήτηση βοήθειας, απευθύνει ο καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ και Εθνικός συντονιστής του Διεθνούς Αρχείου Καταγραφής Θρομβολύσεων (S.I.T.S) , Γιώργος Τσιβγούλης.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει ότι ο φόβος των ασθενών να μην κολλήσουν τον ιό, μπορεί να αποβεί καταστροφικός όχι μόνο για την υγεία τους, αλλά και για την ίδια τους τη ζωή. Ο καθηγητής αναφέρει ότι κατά το μήνα Μάρτιο παρουσιάστηκε ελάττωση κατά 35% συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες, στην προσέλευση τέτοιων περιστατικών, στην Β Νευρολογική Κλινική του ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο «Αττικόν» που είναι νοσοκομείο αναφοράς. Ενώ κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλιου η αντίστοιχη ελάττωση έφτασε το 60%. «Ίδια μείωση των προσελεύσεων, δηλαδή σε ποσοστό 60% για το αντίστοιχο διάστημα, παρατηρήθηκε στη Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Ενώ και στη Β Νευρολογική κλινική του ΑΠΘ, στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», που αποτελεί ένα άλλο νοσοκομείο αναφοράς στη Βόρεια Ελλάδα, η αντίστοιχη μείωση έφθασε το 80%, για το ίδιο διάστημα». Ανάλογες μειώσεις στην προσέλευση ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ) έχουν παρατηρηθεί και σε μεγάλα νοσοκομειακά κέντρα σε Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία, Η.Π.Α. και Καναδά, σύμφωνα με τον διακεκριμένο νευρολόγο. Οι «παράπλευρες απώλειες» από τον COVID19, θα είναι σημαντικές, λέει ο κ. Τσιβγούλης, αν οι ασθενείς που εκδηλώνουν συμπτώματα εγκεφαλικού, (όπως π χ διαταραχές ομιλίας, αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι, διαταραχές όρασης, αστάθεια βάδισης) δεν προσέλθουν εγκαίρως στα νοσοκομεία, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα με τις ενδεδειγμένες θεραπείες.
Εάν η θεραπεία χορηγηθεί εντός 4,5 ωρών αποφεύγεται η αναπηρία σε ποσοστό έως και 50%
Ο καθηγητής τονίζει παράλληλα ότι στους ασθενείς που προσέρχονται εγκαίρως στο νοσοκομείο, μπορεί να δοθεί επείγουσα θεραπεία, ώστε να αποφευχθούν και ο θάνατος και η μόνιμη αναπηρία.«Μία τέτοια θεραπεία είναι και η ενδοφλέβια θρομβόλυση που χορηγείται σε ασθενείς με ισχαιμικό ΑΕΕ, οι οποίοι προσέρχονται στο νοσοκομείο εντός των πρώτων 4,5 ωρών, από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η θεραπεία αυτή μπορεί να βοηθήσει πολλούς ασθενείς να παρουσιάσουν βελτίωση της κλινικής τους εικόνας, σε ποσοστό έως και 70%, και να επιστρέψουν στο σπίτι τους λειτουργικά ανεξάρτητοι σε ποσοστό έως και 50%».
Η πιθανή αύξηση του κινδύνου θανάτου ή αναπηρίας από εγκεφαλικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει αναφερθεί μεταξύ άλλων σε δελτίο τύπου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εγκεφαλικών. Αλλά και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία επισημαίνει, από την πλευρά της την ανάγκη διατήρησης του υψηλού επιπέδου αντιμετώπισης του ΑΕΕ, καθώς συνεχώς δημοσιεύονται αναφορές που υποδεικνύουν τη μείωση του αριθμού των ασθενών με εγκεφαλικό, που αναζητούν ιατρική βοήθεια.
Υπενθυμίζεται ότι τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν μία από τις πρώτες αιτίες θνητότητας και αναπηρίας παγκοσμίως και αποτελούν τις συχνότερες παθήσεις που αντιμετωπίζονται αρχικά στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των Νοσοκομείων. Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα περίπου 1.500.000 Ευρωπαίοι πολίτες εκδηλώνουν κάποιο ΑΕΕ σε ετήσια βάση. Το 20% των ασθενών με ΑΕΕ αποβιώνει, ενώ ένας στους τρεις παρουσιάζει κάποιου είδους αναπηρία.
*Ο κ. Τσιβγούλης είναι γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ΑΕΕ.