Τέσσερις εβδομάδες από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εφαρμόζεται από σήμερα στην Αυστρία το πρώτο στάδιο της χαλάρωσης τους και δοκιμάζεται μία βαθμιαία μερική επιστροφή σε κάποια κανονικότητα, με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ, με την σημερινή σταδιακή επανεκκίνηση του εμπορίου στην Αυστρία, ξεκινά η δεύτερη διαδρομή στον αγώνα κατά του νέου κορωνοϊού, που αποτελεί την “αποφασιστική φάση”, η οποία θα δείξει εάν το βαθμιαίο άνοιγμα της αγοράς μπορεί να συνεχιστεί.
Ο ίδιος χαρακτήρισε “πολύ ενθαρρυντικές εξελίξεις” τα στοιχεία των προηγούμενων ημερών ως προς την πορεία της επιδημίας στη χώρα, επισημαίνοντας ότι ξεπεράστηκε καλά η πρώτη φάση της κρίσης. Ενώ, στις 12 Μαρτίου, όταν άρχισαν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, το ποσοστό ημερήσιας αύξησης των κρουσμάτων βρισκόταν στο 40% και πάνω, τώρα, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί τώρα στο 2-2,5%.
Κατά την άποψή του, “μέσα από τα σωστά μέτρα, τον σωστό χρόνο και την καταπληκτική στράτευση του πληθυσμού”, επιτεύχθηκε ο στόχος για την πτώση των υψηλών αριθμών αύξησης των νέων λοιμώξεων.
Κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες, στην Αυστρία, από το μέτρο διακοπής της λειτουργίας τους εξαιρούνταν και παρέμεναν ανοικτά : καταστήματα τροφίμων (σουπερμάρκετ), φαρμακεία, καταστήματα καλλυντικών-ειδών καθαρισμού, καταστήματα ζωοτροφών, τράπεζες, ταχυδρομεία, επιχειρήσεις καθαρισμού και πρατήρια καυσίμων.
Από σήμερα, υπό την προϋπόθεση ότι η επιφάνεια του χώρου των πελατών δεν υπερβαίνει τα 400 τετραγωνικά μέτρα, λειτουργούν: καταστήματα ρουχισμού, υποδημάτων, οπτικών ειδών, κινητής τηλεφωνίας, ενώ κλειστά θα εξακολουθήσουν να παραμένουν καταστήματα επίπλων, κουρεία και κομμωτήρια, όπως επίσης ξενοδοχεία και γαστρονομία.
Ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, ανοικτά από σήμερα είναι επιπλέον: συνεργεία αυτοκινήτων και δικύκλων, πλυντήρια αυτοκινήτων, καταστήματα πώλησης οικοδομικών υλικών, ξυλείας, σιδήρου, ειδών κήπου και εμπορίας πολυτίμων μετάλλων.
Για την είσοδο σε οποιοδήποτε κατάστημα ισχύει από σήμερα η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας, ή άλλου “προστατευτικού μέσου κατά μόλυνσης με σταγονίδια”, όπως το κασκόλ, που υποχρεούται να φέρει μαζί του ο πελάτης, καθώς δεν υπάρχει πλέον η δωρεάν διάθεση μασκών, όπως αρχικά συνέβαινε στα σουπερμάρκετ.
Για την αποφυγή συνωστισμού, τα καταστήματα υποχρεούνται να φροντίζουν να μην βρίσκονται σε μία επιφάνεια κάτω των 20 τετραγωνικών μέτρων περισσότεροι του ενός πελάτη, καθένας από τους οποίους υποχρεωτικά πρέπει να χρησιμοποιεί “καροτσάκι” ώστε να τηρείται η απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου.
Σε καταστηματάρχες, οι οποίοι θα επιτρέπουν την είσοδο στα καταστήματά τους συγχρόνως σε πολλούς πελάτες, με αποτέλεσμα να υπάρχει συνωστισμός και να μην τηρείται η μεταξύ τους απόσταση ασφαλείας, θα επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα μέχρι και 3.600 ευρώ.
Υποχρεωτική είναι από σήμερα η χρήση μάσκας επίσης στα δημόσια μέσα μετακίνησης και στα ταξί — από το μέτρο εξαιρούνται παιδιά ηλικίας μέχρι έξι ετών, ενώ η τήρηση απόστασης ασφαλείας ενός μέτρου ισχύει σε όλες τις στάσεις δημόσιων μέσων μετακίνησης και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς.
Δεύτερη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων προαναγγέλλει ο Κουρτς
Μία δεύτερη φάση σταδιακής άρσης, αυτή τη φορά στον χώρο του Αθλητισμού και του Πολιτισμού, των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού στη χώρα, ήδη από τα μέσα Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη.
Με την πρώτη φάση χαλάρωσης των μέτρων, που ισχύει από σήμερα και περιλαμβάνει την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας με την επαναλειτουργία εμπορικών καταστημάτων και κάποιων επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, η Αυστρία είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που προχωρά σε σταδιακή άρση των μέτρων και σε μερική επιστροφή σε κάποια κανονικότητα, στηριζόμενη προφανώς στα αρκετά ενθαρρυντικά μηνύματα από την εξέλιξη της νόσου στη χώρα.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων δεν παραλείπει να τονίζει την σημασία των μέτρων στην αντιμετώπιση της κρίσης και να ζητά την πειθαρχία στην περαιτέρω τήρησή τους από τον πληθυσμό, παραπέμποντας στη δυνατότητα, σε περίπτωση ανάγκης ή ανατροπής της θετικής εξέλιξης, να υπάρξει “φρένο έκτακτης ανάγκης”, δηλαδή άρση της όποιας χαλάρωσης.
“Τόση ελευθερία όση είναι δυνατή, τόσος περιορισμός όσο είναι αναγκαίος”, ήταν η χαρακτηριστική έκφραση που χρησιμοποίησε ο καγκελάριος για να υπενθυμίσει ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί στις εξόδους και να καλέσει τους πολίτες να εργαστούν από το σπίτι, όπου αυτό είναι δυνατό.
Προειδοποίησε ταυτόχρονα, πως εάν οι αριθμοί εξελιχθούν στη λάθος κατεύθυνση, τότε θα υπάρξει “φρένο έκτακτης ανάγκης”, χωρίς όμως να αναφέρει από ποιο σημείο ή από ποιους αριθμούς και μετά, θα συμβεί κάτι τέτοιο.
Ο ίδιος, αναφερόμενος στα “επόμενα βήματα”, ανακοίνωσε ότι αύριο θα γνωστοποιηθούν αλλαγές-χαλαρώσεις των ισχυόντων περιοριστικών μέτρων στον τομέα του Αθλητισμού και την Παρασκευή θα ακολουθήσει ο τομέας του Πολιτισμού.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα για το πώς διαμορφώνεται το μέλλον των σχολείων που θα εξακολουθήσουν να παραμένουν κλειστά, καθώς όπως είπε, πρόκειται για πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων και οι προδιαγραφές, όπως τήρηση απόστασης ή χρήση μάσκας, συνιστούν για τα παιδιά μία πολύ μεγαλύτερη πρόκληση από ότι για τους ενήλικες, και αυτό δεν είναι τόσο απλό.
Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση υποστηρίζει την συνέχιση μέχρι τα μέσα Μαΐου της “μάθησης από απόσταση”, και προς τα τέλη Απριλίου αναμένει να ληφθούν οι αποφάσεις εάν θα είναι δυνατή η επαναλειτουργία των σχολείων από τα μέσα Μαΐου.
Ο καγκελάριος επισήμανε ταυτόχρονα, ότι οι ισχύοντες περιορισμοί στις εξόδους θα παραμείνουν οπωσδήποτε έως τα τέλη Απριλίου και η κυβέρνηση θα ενημερώσει έγκαιρα για ενδεχόμενη παράταση ή άρση τους.