Μπορεί ο κορωνοϊός να χτύπησε και την δική μας πόρτα. Όμως, οι Έλληνες δεν την ανοίξαμε. Τον αφήσαμε έξω. Και συνεχίσαμε να “μένουμε σπίτι”. Και όλος ο προηγμένος κόσμος που δοκιμάζεται από την πανδημία, αναρωτιέται και πάλι… Πως οι Έλληνες κάναμε την έκπληξη;
*του Μάξιμου Σενετάκη
Είναι ίσως από τις σπάνιες φορές που βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις μιας διεθνούς κατάστασης και αισιοδοξούμε! Και πράγματι. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το wordometers.info καταγράφει την χώρα μας στις δυτικές χώρες με τους λιγότερους θανάτους ανά ένα εκ. κατοίκους. Όταν οι ΗΠΑ μετρούν 39 θανάτους ανά ένα εκ. κατοίκους, το Ηνωμένο Βασίλειο 91, η Γερμανία 24, η Ισπανία 300, η Ιταλία 283, η Γαλλία 158, η Ελβετία 95, το Βέλγιο 193, η Ελλάδα μετρά 8. Όσους ακριβώς και το Ισραήλ (8) της στρατιωτικής πειθαρχίας…
Δεν μας άλλαξε ο κορωνοϊός, αλλάξαμε ηγεσία
Τι έγινε ξαφνικά και η Ελλάδα ξεπέρασε τον αναπτυγμένο ευρωπαϊκό Βορρά και τις ΗΠΑ; Προφανώς, με την έλευση του κορωνοϊού ούτε το Εθνικό Σύστημα Υγείας έγινε, ως δια μαγείας, το πιο σύγχρονο στον κόσμο. Ούτε οι Έλληνες μετατράπηκαν στους πλέον πειθαρχημένους (“πειθήνιους” για ορισμένους…). Ούτε και το σύστημα πολιτικής προστασίας οργανώθηκε σε καλοκουρδισμένη μηχανή.
Αυτό που άλλαξε ήταν η ηγεσία του τόπου!
Μια νέα κυβέρνηση, από την 7η Ιουλίου 2019, η οποία αποδεικνύει καθημερινά τη μεγάλη της διαφορά σε ικανότητα και αποτελεσματικότητα από την απελθούσα. Διαφορά ικανότητας που φάνηκε εξαρχής με την πληθώρα μεταρρυθμιστικών νομοθετημάτων και έδωσε υπόσταση στην έννοια επιτελικό κράτος. Διαφορά αποτελεσματικότητας που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα σε δυο μεγάλες και ταυτόχρονες κρίσεις. Στην ελληνοτουρκική κρίση στον Έβρο με την αποχώρηση των ατάκτων λαθρομεταναστών του Ερντογάν. Και στην υγειονομική κρίση του κορωνοϊού με τον περιορισμένο αριθμό θανόντων.
Δημοκρατία της πειθούς
Τα …επιβεβαιωμένα επιτεύγματα της κυβέρνησης εξηγούνται. Είναι ο τρόπος που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πολιτεύεται. Αναλύει σύνθετες καταστάσεις. Εμπιστεύεται τους ειδικούς και τους συνεργάτες του. Οικοδομεί σε στέρεες βάσεις τα επιχειρήματα του. Θέτει προτεραιότητες. Και πείθει για την όποια απόφαση λαμβάνει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Δεν την επιβάλλει.
Στην υγειονομική κρίση κινήθηκε χωρίς δισταγμό. Χωρίς να υπολογίσει πολιτικό κόστος. Χωρίς να σκεφτεί ότι θα μπορούσε να γίνει πρόσκαιρα δυσάρεστος. Προτού καν επιβεβαιωθεί ο πρώτος θάνατος από κορωνοϊό. Προτού καν οι πολίτες συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της απειλής, αποφάσισε την ακύρωση των καρναβαλικών εορτασμών της Καθαράς Δευτέρας.
Ένας …κεντροδεξιός πολιτικός που σύμφωνα με τον μύθο της Αριστεράς θα έπρεπε να προφυλάξει το Κεφάλαιο, επέλεξε να προφυλάξει τον Άνθρωπο. Έθεσε σε απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της υγείας και της ζωής των πολιτών.
Σε αντίθεση με τον Μπορίς Τζόνσον στην Βρετανία ο οποίος δεν απαγόρευσε προγραμματισμένες συναυλίες και αγώνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δυσαρέστησε τους διοργανωτές, αλλά δικαιώθηκε. Σήμερα παρά τις αρχικές αντιδράσεις, κυρίως των πατρινών επιχειρηματιών, οι Πατρινοί τον ευγνωμονούν για την απόφαση του, που κυριολεκτικά έσωσε πολλές ανθρώπινες ζωές.
Εξίσου χωρίς δισταγμό προχώρησε στο κλείσιμο των σχολείων. Δυσαρέστησε γονείς και εκπαιδευτικούς από την απότομη αλλαγής της καθημερινότητας τους. Όμως και πάλι δικαιώθηκε. Η επιδημία περιορίστηκε. Δόθηκε χρόνος και χώρος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να συνταχθεί. Να αντιμετωπίσει την έξαρση του ιού που ήδη εκδηλωνόταν στην γειτονική Ιταλία.
Νέος ηγέτης νέος πατριωτισμός
Περαιτέρω και χωρίς δισταγμούς αποφάσισε τη γενική καραντίνα και τον εκτενή περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας. Στις εύλογες επιφυλάξεις για πλήγμα σε επιχειρήσεις και εργαζομένους απάντησε με γενναία μέτρα οικονομικής ενίσχυσης. Ενώ στις σκόρπιες επικρίσεις για περιορισμό (ακόμα και κατάλυση) της προσωπικής ελευθερίας, επιστράτευσε την πειθώ. Εξήγησε πως αξίζει ένας προσωρινός περιορισμός των ατομικών ελευθεριών μας, για να σωθούν ζωές συνανθρώπων μας με ευάλωτη υγεία. Και έπεισε.
Οι Έλληνες “μένουμε σπίτι” γιατί πιστεύουμε σε ένα ανώτερο σκοπό που υπερβαίνει προσωπικές επιθυμίες και επιδιώξεις. Γιατί πιστεύουμε ότι το “εμείς” είναι ανώτερο από το “εγώ”. Γιατί πιστεύουμε ότι η συλλογική προσπάθεια είναι σημαντικότερη από την ατομική. Και τελικά πως προστατεύοντας το εθνικό συμφέρον προάγεται το ατομικό συμφέρον. Για αυτό και θα εξακολουθούμε να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και να εμπιστευόμαστε την στρατηγική που χαράσσει η επιστημονική ομάδα.
Αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός της ευθύνης – ατομικής και συλλογικής. Και αυτόν τον νέο πατριωτισμό μπορεί να τον εμπνεύσει μόνον ένας Ηγέτης που κτίζει “ένα κράτος που προστατεύει αλλά δεν καταπιέζει. Ένα κράτος που καθοδηγεί χωρίς να ποδηγετεί”, όπως είπε πρόσφατα στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ούτε το ελληνικό κράτος άλλαξε ξαφνικά. Ούτε την ελληνική κοινωνία άλλαξε ο κορωνοϊός. Αυτό που άλλαξε είναι ο Ηγέτης μας… Και αυτός αλλάζει το κράτος. Αυτός αλλάζει και εμάς. Αναδεικνύοντας τον άλλο μας εαυτό, τον καλύτερο. Που όπως αποδεικνύεται υπάρχει ακόμα σε κάθε Έλληνα…
*Ο Μάξιμος Σενετάκης είναι βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου