today-is-a-good-day
16.4 C
Athens

Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά – Εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών για την Οικονομία

Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας- Η επόμενη ημέρα» ήταν το θέμα της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών, με… οικοδεσπότη τον Ευάγγελο Βενιζέλο και εκλεκτούς καλεσμένους.

Οι Φωκίων Καραβίας (Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank), Κώστας Κωστής (Καθηγητής Ιστορίας ΕΚΠΑ), Ευάγγελος Μυτιληναίος (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Mytilineos), Γιώργος Προκοπάκης (Οικονομικός αναλυτής, Σύμβουλος επιχειρήσεων), Γιάννης Ρέτσος (Πρόεδρος ΣΕΤΕ, CEO Electra Hotels & Resorts) ανέπτυξαν τις σκέψεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στη σκιά της πανδημίας. Επίσης, έκαναν τις εκτιμήσεις τους ο καθένας για τον κλάδο που εκπροσωπεί.

Βενιζέλος: Αλλάζει το μοντέλο, εφαρμόζονται αδιανόητες πολιτικές

Ο διοργανωτής της συζήτησης Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε στις τοποθετήσεις του πως η πανδημία του κορονοϊού επιβάλλει το κενσιανό μοντέλο δράσης σε όλα τα κράτη, ωστόσο, σημείωσε πως πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την επόμενη μέρα, καθώς αυτή δεν θα είναι μία κατάσταση που θα παγιωθεί. Η πολιτική τώρα παίρνει το πάνω χέρι από την οικονομία, σημείωσε, ενώ δεν έκρυψε τις ανησυχίες του για την επόμενη μέρα της Ευρώπης. Όπως είπε στην παρούσα φάση οι πολίτες στρέφονται στο κράτος τους για βοήθεια και η Ευρώπη έπεται. Συνεπώς, σημείωσε η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, καθώς θα φουντώσουν οι εθνικισμοί.

Τόνισε ακόμα πως “το κράτος είναι ο διαχειριστής της κρίσης και όλοι προσβλέπουν στο εθνικό κράτος και δευτερευόντως στην ΕΕ για να λυθούν τα προβλήματα της αγοράς”.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είπε πως λαμβάνει αποφάσεις που φάνταζαν αδιανόητες μόλις πριν από λίγες ημέρες. Το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν υπάρχει, τα κράτη παροτρύνονται να παρέμβουν στην επιχειρηματικότητα και δίνονται πολλά χρήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρέπει, τόνισε να προσέξουμε τη δημοσιονομική διαχείριση γιατί μετά την κρίση θα ξαναβρεθούμε ξανά μόνοι μας έναντι των εταίρων μας για την καμπύλη του χρέους.

Μυτιληναίος: Πρωτόγνωρη κατάσταση

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισε από τη μεριά του πως “βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά» και «δεν θυμάμαι η γενιά μου να έχει ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Η καθήλωση της ζήτησης σε ποσοστά ανήκουστα, σε τόσο μικρό διάστημα, δεν έχει προηγούμενο».

Σε οικονομικό επίπεδο τόνισε ότι «το δεύτερο τρίμηνο του έτους που διανύουμε η καθίζηση του ΑΕΠ θα ξεπερνά το 20%. Τέτοιες εξελίξεις “δεν υπάρχουν ακόμη και σε καιρό πολέμου».

Αναφερόμενος στην ενεργειακή αγορά, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι αυτή λειτουργεί άψογα. Αντίθετα, όπως είπε, στη βιομηχανία τα πράγματα είναι χειρότερα. “Βλέπουμε επιχειρήσεις να κινδυνεύουν με αφανισμό”, σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι για την κατάσταση αυτή ευθύνονται “τελείως εξωγενείς παράγοντες”.

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι «η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων είναι σε survival mode. Το πρώτο που κοιτάμε είναι η προστασία των εργαζομένων».

Έκλεισε, πάντως, με μία αισιόδοξη άποψη, σημειώνοντας πως παγκοσμίως κόβεται αυτό το διάστημα πολύ χρήμα, το οποίο θα επιτρέψει και την ελληνική, αλλά και την παγκόσμια οικονομία να αντέξει και να ανακάμψει σχετικά γρήγορα.

Ρέτσος: Θα χρειαστούν 3 με 5 χρόνια για να επανέρθουμε

“Θα είναι μια δύσκολη και κρίσιμη χρονιά. Έχω αισιοδοξία για το 2021 για τον Τουρισμό, αλλά πρέπει να δούμε πόσες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα φτάσουμε μέχρι εκεί. Δεν θα είναι εύκολη η επαναφορά, θα είναι μια δύσκολη χρονιά και δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρουμε όλοι”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος.

Σκιαγραφώντας το μέγεθος των απωλειών για την ελληνική οικονομία από το πάγωμα της τουριστικής δραστηριότητας, ο κ. Ρέτσος εξήγησε πως από τα 195 δισ. που ήταν το ΑΕΠ το 2019, τα 25 δισ. ήταν η άμεση συνεισφορά του Τουρισμού, ποσοστό 13%. Με τους πολλαπλασιαστές του ΚΕΠΕ και του ΙΟΒΕ (2,2 έως 2,65), η συνεισφορά του Τουρισμού φτάνει το 30% συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας.

“Θα χρειαστεί ρευστότητα για να μπορέσει να επανεκκινήσει η τουριστική βιομηχανία, περίπου 1,5-2 δισ., και μετά να δούμε τα εργαλεία που πρέπει να δούμε, όπως το θέμα της φορολόγησης και της προβολής. Μεγάλο κομμάτι των εποχικών επιχειρήσεων όμως δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν φέτος” τόνισε.

Εκτίμησε δε ότι θα χρειαστούν 3 με 5 χρόνια για να επανέρθουμε στα ρεκόρ των τελευταίων ετών.

Καραβίας: Θωρακισμένο το τραπεζικό σύστημα

«Υπάρχουν εργαλεία που θωρακίζουν το τραπεζικό σύστημα και τη ρευστότητα καθώς δεν είναι μια ελληνική αλλά μία ευρωπαική και παγκόσμια κρίση», τόνισε από τη μεριά του ο διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.

Επισήμανε δε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ ενδυναμώνουν ακόμη περισσότερο το σύστημα που θα στηρίξει με όποιο τρόπο μπορεί την επιχειρηματικότητα.

Δεσμεύθηκε επίσης πως κανείς καλοπληρωτής και συνεπής πελάτης δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόβλημα με τις τράπεζες αυτή την περίοδο.

Πηγή: Reporter.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ