today-is-a-good-day
15.6 C
Athens

#ΜένωΣπίτι: Εικονική πραγματικότητα και ελληνικά μουσεία στον καιρό του κορωνοϊού

Αν πίσω από κάθε κρίση κρύβεται μια ευκαιρία, μια από τις σπάνιες ευκαιρίες που μας δίνεται αυτή τη στιγμή είναι να γνωρίσουμε από την αρχή τον πολιτισμό μας. Βρήκα πολύ ενδιαφέρον, για παράδειγμα το ότι το Πολιτιστικό Ίδρυμα Πειραιώς μας δίνει τη δυνατότητα να  αξιοποιήσουμε την εικονική πραγματικότητα (VR) και  να «ταξιδέψουμε» στο Κάστρο Ιωαννίνων και το Μουσείο Αργυροτεχνίας.

Επιλέγοντας το link https://my.matterport.com/show/?m=qpyCHweLvw3 έχουμε τη δυνατότητα να διατρέξουμε ψηφιακά την εντυπωσιακή, μόνιμη συλλογή που παρουσιάζεται στον άνω όροφο του Μουσείου. Το καλύτερο μέρος αυτής της ξενάγησης όμως, για μένα προσωπικά, είναι ότι έχουμε πρόσβαση στην περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», αποτέλεσμα της επιτυχημένης συνεργασίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ), μέσω της οποίας επιλεγμένα έργα από τις συλλογές του ΕΑΜ αποκαλύπτουν πτυχές του Ωραίου, από τους προϊστορικούς μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Το συνοδευτικό εκπαιδευτικό έντυπο της έκθεσης μπορείτε να το κατεβάσετε ακολουθώντας τον σύνδεσμο https://issuu.com/piop_media2008/docs/mythoi-kai-istories-apo-thn-arxaiotita

Άλλη μια σχετική πρωτοβουλία έχει αναλάβει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης που μπορεί να παραμένει κλειστό, μέσα όμως από μία σειρά online δραστηριοτήτων, μας προσκαλεί σε ένα δημιουργικό ταξίδι στον Πολιτισμό από το σπίτι.

Videos από προηγούμενες εκθέσεις προβάλονται στο κανάλι του Μουσείου στο youtube  (https://www.youtube.com/channel/UCVvOKaavZRnWxsbez9sALKw), ενώ δε λείπουν οι   ψηφιακές συλλογές, που θα βρείτε στο  https://cycladic.gr/exhibits/all, και οι εκπαιδευτικές σελίδες στο https://cycladic.gr/page/archaeology-courses?slide=1. Όλα είναι διαθέσιμα κάθε ώρα της ημέρας και περιμένουν να τα ανακαλύψετε!

Η καλύτερη όμως, για μένα, από τις προτάσεις του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης είναι τα  παιχνίδια και οι δραστηριότητες για τα παιδιά https://cycladic.gr/page/paizontas-sto-spiti?slide=1 και ειδικά το αφιέρωμα στην αρχαία ελληνική διατροφή, το οποίο θεωρώ συναρπαστικό και για τους ενήλικες.

Πέρα από το σχετικό με το αντικείμενο βιβλίο που μπορείτε να κατεβάσετε από το   https://issuu.com/museumofcycladicart/docs/diatrofi_stin_arxaia_ellada?fr=sNjM4NTEwODQwNzE, μέσω της περιήγησης σε αυτή τη σελίδα θα μάθετε ότι οι πρώτες και πιο παλιές γραπτές πηγές σχετικά με το τι έτρωγαν οι αρχαίοι είναι τα αρχεία πάνω στις πήλινες πινακίδες της Γραμμικής Γραφής Β΄ από τα μυκηναϊκά χρόνια κι άλλες ιδιαίτερες πληροφορίες, όπως ότι κουζίνα στα σπίτια της αρχαίας Ελλάδας ονομαζόταν «οπτάνιο», οι κουτάλες «αρύταινες» και οι πιρούνες «κρεάγρες». Καλή διασκέδαση!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ