today-is-a-good-day
13 C
Athens

Γ.Ουρπιλάινεν: Η Ευρώπη ως μία ομάδα στη μάχη κατά του Covid-19

Την ανάγκη να παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενωμένη ως μια ομάδα, ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια μάχη κατά του κορονοϊού, με γνώμονα την πολυμερή συνεργασία και την αλληλεγγύη, ιδίως για τις πιο ευάλωτες χώρες, αναδεικνύει στο άρθρο της η Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων Γιούτα Ουρπιλάινεν.

«Πρέπει να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου μετώπου κατά της πανδημίας μαζί με άλλους σημαντικούς διεθνείς παράγοντες, κυβερνήσεις, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα και άλλους φορείς», δηλώνει.

Ως υπεύθυνη για τις διεθνείς εταιρικές σχέσεις, τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενισχύσει τις πιο αδύναμες χώρες- εταίρους, ιδίως στην Αφρική, τόσο στο μέτωπο της υγείας όσο και στις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που θα προκαλέσει η υγειονομική κρίση.

Απαντά σ’ αυτούς που τάχθηκαν κατά της πολυμερούς συνεργασίας ότι «βιάστηκαν», καθώς σήμερα γίνεται φανερό ότι ο πλανήτης πρέπει να αφήσει κατά μέρος τις διαφορές του και να ενωθεί απέναντι σε μια κοινή απειλή, ενεργώντας με αλληλεγγύη και χωρίς αποκλεισμούς.

«Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι και ενεργούμε ο ένας για όλους και όλοι για έναν», σημειώνει, υπενθυμίζοντας ότι «η αλληλεγγύη και η συνεργασία μεταξύ των εθνών αποτελούν την πεμπτουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

‘Αρθρο γνώμης της Επιτρόπου Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων Γιούτα Ουρπιλάινεν: “Η Ευρώπη ως μία ομάδα, μαζί με τους εταίρους της, στη μάχη κατά του Covid-19”

Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις που μας αναγκάζουν να απομακρυνθούμε ο ένας από τον άλλο, ταυτόχρονα όμως μας επιβάλλουν να καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες συλλογικά. Αυτή την πρόκληση μπορούμε να την διαχειριστούμε όλοι μαζί.

Όπως τόσος κόσμος, έτσι κι εγώ αυτές τις ημέρες εργάζομαι από το σπίτι μου, από όπου γράφω αυτό το σημείωμα. Έχω δίπλα μου για παρέα και παρηγοριά τα παιδιά μου και γι’ αυτό μπορώ να πω ότι είμαι τυχερή, ακόμη κι αν ανησυχώ για το μέλλον τους. Όμως, η ζωή αυτή τη στιγμή είναι πολύ σκληρή για εκατομμύρια ανθρώπους στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο. Κάποιοι, μεταξύ αυτών και πολλοί ηλικιωμένοι και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είναι άρρωστοι ή ζουν μόνοι τους. Άλλοι δεν έχουν σπίτι. Και υπάρχουν και οι ήρωες που εργάζονται αδιάκοπα στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του ιού.

Τις ώρες αυτές, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σωματικά μπορεί να είμαστε απομονωμένοι, είμαστε όμως ενωμένοι. Και ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί. Αυτό εξέφρασαν ως ευχή και ως δέσμευση οι ηγέτες μας την Πέμπτη, στο πλαίσιο της G20.

Και η Ευρώπη, ως μία ομάδα, πρέπει να είναι ενωμένη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της έχουν αναλάβει δράση. Εργαζόμαστε σκληρά για να ανασχέσουμε τη διασπορά του κορονοϊού -τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρώπης. Η παγκόσμια αυτή κρίση απαιτεί μια παγκόσμια αντιμετώπιση. Όσο η κρίση συνεχίζεται κάπου στον πλανήτη, δεν θα είμαστε ασφαλείς. Ως Επίτροπος αρμόδια για τις διεθνείς εταιρικές σχέσεις, εργάζομαι άοκνα για να διασφαλίσω την αποτελεσματική συμβολή της ΕΕ στην παγκόσμια μάχη κατά αυτής της πανδημίας, με ιδιαίτερη φροντίδα για τις πιο ευάλωτες χώρες.

Αντιμέτωπη με αυτή την άνευ προηγουμένου παγκόσμια κρίση, η ΕΕ αναλαμβάνει με μεγάλη σοβαρότητα τις ευθύνες της ως παγκόσμιος παράγοντας. Συνεργαζόμαστε με τις χώρες εταίρους μας για να εντοπίσουμε πού υπάρχουν ανάγκες και να παράσχουμε την απαραίτητη βοήθεια, εν μέσω μιας κατάστασης που μεταβάλλεται ταχύτατα.

Για να το πετύχουμε, πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως τα διάφορα εργαλεία και τους πόρους εξωτερικής δράσης που διαθέτουμε, συνεργαζόμενοι με τις χώρες εταίρους μας με συντονισμένο τρόπο. Μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί μέσα από μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη συμβολή στην παγκόσμια μάχη κατά του κορονοϊού.

Η προσέγγισή μας πρέπει να είναι ολοκληρωμένη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις υγειονομικές και κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις χρησιμοποιώντας συνδυαστικά και συνεκτικά μέτρα, σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν σήμερα, αλλά και στο προσεχές μέλλον. Η προσπάθειά μας είναι μακρόπνοη.

Στο μέτωπο της υγείας, ευθυγραμμιζόμενοι με την ευρύτερη διεθνή αντιμετώπιση, οφείλουμε να επιδιώξουμε βασικές πολιτικές προτεραιότητες εκεί όπου παρατηρούνται σημαντικά κενά σε πόρους. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες στήριξης και να ενισχύσουμε τις ικανότητες αντιμετώπισης στις χώρες με πολύ αδύναμα συστήματα υγείας. Οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύτηκαν ότι θα εξασφαλίσουν διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας και ότι θα συνεχίσουν να βοηθούν τις ευάλωτες χώρες και κοινότητες σε όλο τον κόσμο και ιδίως στην Αφρική.

Είναι επίσης σημαντικό να παράσχουμε πρόσθετα ιατρικά εφόδια και εξοπλισμό εκεί όπου υπάρχει ανάγκη και να εξασφαλίσουμε επαρκή προστατευτικό εξοπλισμό για το υγειονομικό προσωπικό. Η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας είναι επίσης καθοριστικής σημασίας. Πρέπει να συνεχίσουμε την έρευνα για νέα διαγνωστικά μέσα, θεραπευτικές μεθόδους και εμβόλια. Γνωρίζουμε ότι αυτός ο συνδυασμός πολιτικών μπορεί να έχει αποτέλεσμα.

Εξίσου ευρεία και δυναμική πρέπει να είναι η στήριξη που προσφέρουμε στις προσπάθειες των χωρών εταίρων μας να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της κρίσης. Αυτή πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για τη στήριξη των εισοδημάτων των πολιτών, την παροχή κάποιας μορφής κοινωνικής προστασίας, την προστασία των εργαζομένων στον χώρο εργασίας, την πρόληψη των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού και τη διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ιδίως όσον αφορά τις γυναίκες, τα κορίτσια και τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η προσέγγισή μας μπορεί να έχει αποτέλεσμα εάν είναι συντονισμένη και ολοκληρωμένη. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να συνεργαστούν πραγματικά ως μία ευρωπαϊκή ομάδα, ώστε η συμβολή μας στην παγκόσμια αντιμετώπιση να είναι αποτελεσματική. Σημαίνει επίσης ότι πρέπει να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου μετώπου κατά της πανδημίας μαζί με άλλους σημαντικούς διεθνείς παράγοντες, κυβερνήσεις, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα και άλλους φορείς.

Συνεπώς, όσοι προέβλεψαν το τέλος της πολυμέρειας βιάστηκαν να μιλήσουν. Σήμερα γίνεται αποδεκτό σε παγκόσμιο επίπεδο ότι ο πλανήτης πρέπει να αφήσει κατά μέρος τις διαφορές του και να ενωθεί απέναντι σε μια κοινή απειλή. Και αυτό, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω, προάγοντας την αλληλεγγύη και ενεργώντας πραγματικά χωρίς αποκλεισμούς.

Η αλληλεγγύη και η συνεργασία μεταξύ των εθνών αποτελούν την πεμπτουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό και τασσόμαστε σταθερά υπέρ της διεθνούς συνεργασίας. Εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε τις διεθνείς εταιρικές μας σχέσεις σε όλο τον κόσμο -σήμερα, αλλά και όταν ο τρομερός αυτός ιός θα αποτελεί μια μακρινή ανάμνηση.

Προς το παρόν, ο ιός είναι μέρος της ζωής μας. Αν όμως φροντίσουμε τους εαυτούς μας και ο ένας τον άλλο, ακόμη κι από απόσταση, θα μπορέσουμε να τον νικήσουμε, να βγούμε πιο δυνατοί και πιο ενωμένοι από ποτέ και να προσφέρουμε στα παιδιά μας το λαμπρό μέλλον που επιθυμούμε για αυτά. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να καταλάβουμε ότι είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι και ότι ενεργούμε ο ένας για όλους και όλοι για έναν. Αυτό σημαίνει Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ