Περίπου 350.000 πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχαν αποκλειστεί μακριά από τις πατρίδες τους λόγω ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, έχουν επαναπατριστεί, ωστόσο 250.000 εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι, δήλωσαν σήμερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Η Ένωση ξεκίνησε να βοηθά τα κράτη μέλη και τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας, να επαναπατρίσουν τους ταξιδιώτες, των οποίων οι πτήσεις επιστροφής ακυρώθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης.
Οι Βρυξέλλες συγκρότησαν μια ομάδα εργασίας εντός της μονάδας πολιτικής προστασίας της Ένωσης για την αντιμετώπιση των επαναπατρισμών, καθώς αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο ακύρωναν πολλές πτήσεις μετά την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών και την μείωση του αριθμού των επιβατών.
Ένας Ευρωπαίος ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι από την αρχή της κρίσης περίπου 600.000 άνθρωποι ζήτησαν βοήθεια για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, είτε μέσω των πρεσβειών τους είτε μέσω ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών στο εξωτερικό.
«Μεταξύ αυτών των 600.000, περίπου 350.000 μπόρεσαν να επιστρέψουν… αφήνοντας περίπου 250.000 Ευρωπαίους πολίτες εκτός συνόρων», ανέφερε ο αξιωματούχος.
Οι επιστροφές έγιναν κυρίως με εμπορικές πτήσεις ή πτήσεις τσάρτερ που ναυλώθηκαν από εθνικές κυβερνήσεις. Μόνο μία στις 10 διοργανώθηκε από τη μονάδα διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ.
Για παράδειγμα, η βελγική κυβέρνηση ανέφερε ότι διοργάνωσε «περισσότερες από 25 πτήσεις επαναπατρισμού», ιδίως για να επαναπατρίσει τους υπηκόους της από το Μαρόκο ή από άλλους τουριστικούς προορισμούς σε χώρες στη λεκάνη της Μεσογείου.
Η ευρωπαϊκή ομάδα συντονίζει τις προσπάθειες μεταξύ των κρατών μελών και καταρτίζει κατάλογο 25 προβληματικών χωρών με σύστημα ταξινόμησης χρωμάτων, ανάλογα με την πολυπλοκότητα του επαναπατρισμού.
Οι 250.000 εκκρεμείς υποθέσεις περιλαμβάνουν «πιο περίπλοκους επαναπατρισμούς, σε πιο δύσκολες χώρες ή πιο τεταμένες περιστάσεις».
«Ότι έχουμε διευθετήσει το ήμισυ των περιπτώσεων δεν σημαίνει ότι είμαστε στο μέσο της προσπάθειας», προειδοποίησε ο αξιωματουχος.
Μέρος της ευρωπαϊκής προσπάθειας ήταν να πείσει τις χώρες να αφήσουν ανοικτό τον εναέριο χώρο και τους χώρους διέλευσης τους για να επιτρέψουν τη μετακίνηση επιβατών.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη αύριο Παρασκευή για να συζητήσουν τις διεθνείς πτυχές της κρίσης του νέου κορωνοιού, ιδιαίτερα τι μπορεί να γίνει για να στηριχθούν οι φτωχότερες χώρες στην καταπολέμηση της πανδημίας, η οποία έχει ήδη σκοτώσει σχεδόν 50.000 άτομα παγκοσμίως.
Φοβούνται ότι η εξάλειψη του ιού στην Ευρώπη δεν θα είναι αρκετή εάν συνεχίσει να εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του πλανήτη.