today-is-a-good-day
12.6 C
Athens

Απομακρύνεται από τη Γερμανική επιρροή η Ελλάδα – Με νέες συμμαχίες στη νέα εποχή

Εγκαταλείπει το γερμανικό «άρμα» η Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στρέφεται στη δημιουργία νέων ισχυρών συμμαχιών στο εσωτερικό της Ε.Ε, με βάση τα οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα της χώρας.

Του Κώστα Πασίση

Αυτό προκύπτει από την υπογραφή του στο κοινό κείμενο με εννέα ευρωπαίους ηγέτες που τάσσονται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοιού.

Μια συμμαχία που είναι σε εξέλιξη στους κόλπους της Ευρώπης, καθώς λήγει σε λίγες ημέρες το τελεσίγραφο της Ιταλίας για εξεύρεση μιας συμφέρουσας λύσης για όλους.
«Πρόκειται για μια απολύτως συνειδητή επιλογή του Πρωθυπουργού η νέα συμμαχία καθώς ήταν μια ιδέα που ήταν υπό εξέταση εδώ και μήνες», επισημαίνει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξηγώντας την απόφαση του να συστρατευθεί με το μπλοκ των δυνάμεων του Νότου. Και προσθέτει με νόημα ότι η εξωτερική πολιτική δε διαμορφώνεται με φιλίες αλλά με κοινά συμφέροντα.

Στη νέα συμμαχία, που δε δείχνει να είναι συγκυριακή, λόγω της γνωστής ακαμψίας της Γερμανίας, συμμετέχουν, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Σλοβενία.

Σε πολιτικό επίπεδο μπροστάρης σε αυτή τη πρωτοβουλία εμφανίζεται να είναι ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουελ Μακρόν ο οποίος φιλοδοξεί να γίνει το πραγματικό ισχυρό αντίπαλο δέος στον γερμανικό ηγεμονισμό.

Ο Γάλλος Πρόεδρος από το περασμένο καλοκαίρι έχει προβεί σε αλλεπάλληλες δηλώσεις στήριξης της Ελλάδος, τόσο για τις προκλητικές τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο (ΑΟΖ) όσο και στο μεταναστευτικό. Ενώ το Παρίσι στήριξε τη χώρα μας και στα «πέτρινα» χρόνια της οικονομικής κρίσης, λόγω μνημονίων.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία βρισκόταν διακριτικά έως προκλητικά απέναντι από την Ελλάδα και όπως επισημαίνει κυβερνητική πηγή, κανείς στην κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεχάσει το γεγονός ότι η Ελλάδα έμεινε εκτός της διάσκεψης του Βερολίνου για τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη αλλά και τη σχεδόν φιλοτουρκική στάση της στο μεταναστευτικό.

Δυο σημαντικοί λόγοι που ώθησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συμμετάσχει στο μέτωπο των χωρών του Νότου, δείχνοντας την προτίμηση του στο Παρίσι. Και έτσι το γνωστό σύνθημα «Ελλάς-Γαλλία -Συμμαχία» αποκτά νέο νόημα και άλλη δυναμική.

Σε οικονομικό επίπεδο η σύσταση του ήταν «μονόδρομος», καθώς η ύπουλη ασθένεια έχει πλήξει την «καρδιά» της οικονομίας των προαναφερόμενων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, που βγήκε πρόσφατα στις αγορές.

Ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ιταλός Πρωθυπουργός έστειλαν σαφές μήνυμα στο Βερολίνο, τονίζοντας ότι αν η Γερμανία δεν απελευθερώσει πόρους, τότε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι το Eurogroup, θα προβεί σε κάποια συμβιβαστική πρόταση… Ότι και να γίνει, πάντως, οι πολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη δείχνουν να αλλάζουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ