today-is-a-good-day
16.2 C
Athens

Γ.Κατρούγκαλος: Η έναρξη διαπραγματεύσεων με ΒΜ και Αλβανία αποκαθιστά ένα μεγάλο λάθος της ΕΕ

Την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για έναρξη διαπραγματεύσεων με τα κράτη των Σκοπίων και της Αλβανίας χαιρετίζει, με δήλωσή του, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας συγχρόνως την ανησυχία του κόμματός του για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Αναλυτικά, η απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για έναρξη διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και την Αλβανία, «αποκαθιστά ένα μεγάλο λάθος της ΕΕ. Κυρίως, συμβάλει καθοριστικά – στην πιο κρίσιμη στιγμή – στη σταθερότητα και ανάπτυξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την ειρήνη και συνεργασία στα Βαλκάνια και την φιλία των λαών μας», σημειώνει κατ’ αρχήν ο Γ. Κατρούγκαλος.

«Σε μία περίοδο που», προσθέτει, «η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις, έχει ιδιαίτερη σημασία που με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ανακόπηκε η πορεία ραγδαίας αποσταθεροποίησης – και αποξένωσης από την ΕΕ- των χωρών που βρίσκονται στα βόρεια σύνορά μας.

Δυστυχώς, στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Κυβέρνηση, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού, και τους προεκλογικούς λεονταρισμούς των στελεχών της ΝΔ, αποφάσισε να αλλάξει την ελληνική θέση για κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας ως προϋπόθεση για να δοθεί πράσινο φως στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας», υποστηρίζει ο βουλευτής και αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, και προσθέτει:

«Αντί να πιάσει- εδώ και 8 μήνες- το νήμα της διαπραγμάτευσης με την Αλβανία, από εκεί που το άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση, και να κλείσει αυτά τα ζητήματα με τη στήριξη της ΕΕ, σήμερα η Ελλάδα δίνει το πράσινο φως για έναρξη διαπραγματεύσεων, αρκούμενη στη διαβεβαίωση ότι η Αλβανία οφείλει “να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο” σε σχέση με το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, τον περιουσιακό νόμο και την απογραφή, για να υιοθετηθεί το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο. Τα ζητήματα αυτά δεν τίθενται καν ως κριτήρια για την πραγματοποίηση της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Η ελληνοαλβανική συνεργασία και η ενεργή στήριξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας, είναι και οφείλουν να είναι προτεραιότητες για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Αλλά η λογική της Νέας Δημοκρατίας να αποφεύγει τις διαπραγματεύσεις με τους γείτονές μας, είτε από αδράνεια είτε προκειμένου να μην έχει πολιτικό κόστος, είναι σε βάρος των συμφερόντων της χώρας», υποστηρίζει εξάλλου.

Η δήλωση Κατρούγκαλου καταλήγει ως εξής: «Ενδεικτικές αυτής της στάσης είναι η στήριξη στην ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο 2008 και η αντίστοιχη, άνευ όρων, στήριξη προκειμένου να αποκτήσει η Αλβανία καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ, τον Ιούνιο 2014.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εργαστεί ώστε η κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν, τουλάχιστον στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ