Οι επιπτώσεις του κορονοϊού γίνονται αισθητές σε όλους τους κλάδους της διεθνούς οικονομίας. Τα μέτρα αντιμετώπισής του, έχουν οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σε αναστολή των δραστηριοτήτων τους.
Η Airbus ανακοίνωσε πως “αναστέλλει προσωρινά” για τέσσερις ημέρες την παραγωγή της στη Γαλλία και την Ισπανία, ώστε να δοθεί χρόνος για να δημιουργηθούν “αυστηρές συνθήκες” ασφαλείας και να διασφαλισθεί έτσι η υγεία των μισθωτών έναντι της επιδημίας του κορονοϊού.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen θα κλείσει “άμεσα” την “πλειονότητα” των εργοστασίων της στην Ευρώπη για “δύο έως τρεις εβδομάδες”, λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Χέρμπερτ Ντις. Αν και ο ίδιος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα της αναστολής λειτουργίας των εργοστασίων, τα συνδικάτα είπαν από την πλευρά τους ότι η παραγωγή θα ανασταλεί από την Παρασκευή.
Την ίδια ώρα, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault ανακοίνωσε ότι παύει τις δραστηριότητες στην Ισπανία, αφού η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω του κορονοϊού.
Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να κρατικοποιήσει την αεροπορική εταιρεία Alitalia, που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο των έκτακτων οικονομικών μέτρων που λαμβάνονται απέναντι στον κορονοϊό. Το υπουργικό συμβούλιο “προβλέπει τη σύσταση μιας νέας εταιρείας, η οποία θα ελέγχεται πλήρως από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, η η οποία θα ελέγχεται από μια εταιρεία με, ακόμη και έμμεση, πλειοψηφική συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο”, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε.
Σε υποβάθμιση της easyJet, σε Baa2 από Baa1, με προοπτική νέας αναθεώρησης, προχώρησε ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.
Η απόφαση υποβάθμισης της μετοχής ελήφθη μετά την πολύ απότομη μείωση της επιβατικής κίνησης, από την ώρα που ξέσπασε η πανδημία, τον Ιανουάριο του 2020, η οποία θα οδηγήσει σε σημαντικές αρνητικές ταμειακές ροές το 2020, αποδυνάμωση του προφίλ ρευστότητας και σημαντική αύξηση της μόχλευσης.
Η βρετανική αλυσίδα ειδών σπιτιού και ρούχων Laura Ashley ανακοίνωσε χθες την πτώχευσή της, αφού απέτυχε εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για να επιβιώσει, κάτι που απειλεί 2.700 θέσεις εργασίας. Η εταιρεία, η οποία έχει 150 καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξηγεί σε ανακοίνωσή της πως o Covid-19 επέσπευσε την χρεοκοπία της και αναφέρει πως δεν έχει άλλη επιλογή παρά να τεθεί υπό καθεστώς πτώχευσης. Διαχειριστές της PwC θα διορισθούν με στόχο να επιχειρήσουν να βρουν αγοραστή ή να πωλήσουν την εταιρεία κομμάτι-κομμάτι.