today-is-a-good-day
15.6 C
Athens

Κορωνοϊός: Μεγάλο πλήγμα για τον συνεδριακό τουρισμό

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πολύ δύσκολη άσκηση ψυχραιμίας της ελληνικής οικονομίας και των εκπροσώπων της πραγματικής οικονομίας, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού.
Ο κίνδυνος γενικής παράλυσης της οικονομίας, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και στην Ελλάδα είναι ορατός και παράλληλα γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρη η επιβεβλημένη ανάγκη γενναίων μέτρων στήριξης σε επίπεδο Ε.Ε.
Έτσι, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε πρώτη φάση στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την Πέμπτη 12 Μαρτίου και στη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα 16 Μαρτίου.
Αυτή τη στιγμή, οι επιχειρήσεις που συνδέονται άμεσα, αλλά και έμμεσα με τον τουρισμό, δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) προβλέπει πτώση 3% στις αφίξεις, έναντι ανόδου 4%, που ήταν η εκτίμηση για το 2020, λόγω της επιδημίας. Είναι η πρώτη φορά, μετά τη συνεχή άνοδο των τελευταίων ετών, που υπάρχει ανάσχεση στην ανάπτυξη του παγκόσμιου τουρισμού. Η πτώση στις αφίξεις σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις – που το πιθανότερο είναι ότι θα αναθεωρηθούν επι τα χείρω – μεταφράζεται σε απώλειες έως 50 δισ. δολάρια.
Σε ότι αφορά τη χώρα μας, όπου το ΑΕΠ στηρίζεται έμμεσα και άμεσα σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό η πτώση των τουριστικών εσόδων, που πέρσι για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα 18 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα είναι περί τα 500 εκατ. ευρώ.
Βάσει των εκτιμήσεων του ΙΟΒΕ αλλά και του ΣΕΤΕ ή του ΚΕΠΕ ο πολλαπλασιαστής του κλάδους είναι από 2,2 έως 2,6, κάτι που εκτοξεύει τις πιθανές απώλειες.
Μπορεί, η κορύφωση της τουριστικής κίνησης να είναι τους καλοκαιρινούς μήνες και να είναι πρόωρες οι εκτιμήσεις, ωστόσο για Αθήνα και δευτερευόντως για τη Θεσσαλονίκη, οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές, καθώς το τουρισμός city break και ο συνεδριακός τουρισμός είχαν ήδη δεχθεί πλήγμα, πριν την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει όλα τα συνέδρια για 4 εβδομάδες.
Αν προστεθούν και οι εταιρικές εκδηλώσεις και οι εμπορικές εκθέσεις, τότε το μέγεθος της ζημιάς μεγαλώνει δραματικά και επηρεάζεται άμεσα και η απασχόληση, καθώς σε συνέδρια και εκθέσεις εργάζονται από μεταφραστές και ξεναγούς, μέχρι αρχιτέκτονες και ηχολήπτες. Σημειώνεται ότι οι κατασκευαστικές εταιρίες εκθέσεων ήταν περισσότερες από 70, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης της ICAP (2018)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ