today-is-a-good-day
12.6 C
Athens

Ε.Βόζεμπεργκ: Αναθεώρηση της Συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας

Την καταδίκη της Τουρκίας για την εκβιαστική πολιτική της και την άμεση απομάκρυνση των μεταναστών που έχει μεταφέρει στον Έβρο, ζήτησε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, με παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την κατάσταση στα ελληνοτουρικά σύνορα και κοινή ευρωπαϊκή δράση.

Στην παρέμβασή της, η κ. Βόζεμπεργκ στηλίτευσε την εκβιαστική στάση της Τουρκίας που εργαλειοποιεί απελπισμένους ανθρώπους για να πετύχει τους γεωπολιτικούς σκοπούς της και, στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να αναθεωρηθεί η Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, να οριστούν κοινές περιπολίες με τη Frontex και στα τουρκικά χωρικά ύδατα, να επιταχυνθούν οι επιστροφές μεταναστών όχι μόνο από τα ελληνικά νησιά, αλλά και από την ενδοχώρα και να εξεταστεί η λήψη έκτακτων μέτρων με το άρθρο 78 παρ. 3 ΣΛΕΕ για να αντιμετωπισθεί η έκτακτη κατάσταση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της ευρωβουλευτού:

«Εδώ και μία εβδομάδα η Ε.Ε. εκβιάζεται ωμά από τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος εργαλειοποιεί μετανάστες και τους προωθεί κατά χιλιάδες στην Ελλάδα. Η ηγεσία της ΕΕ διαπίστωσε επιτόπου την κατάσταση και αποκάλεσε τη χώρα μου «ασπίδα» λόγω της αποτελεσματικής φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων.

Ο υβριδικός πόλεμος του Ερντογάν που στηρίχθηκε στην προπαγάνδα, τα fake news και την παραπληροφόρηση έχει προς ώρας αποτύχει. Όμως η απειλή υφίσταται. Σήμερα έχουμε καθήκον να απαντήσουμε δυναμικά στην πρόκληση.

Η δήλωση ΕΕ – Τουρκίας πρέπει τάχιστα να αναθεωρηθεί. Να οριστούν κοινές περιπολίες με τη Frontex και στα τουρκικά χωρικά ύδατα και επιστροφές μεταναστών από τα ελληνικά νησιά αλλά και την ενδοχώρα.

Ζητούμε την καταδίκη της Τουρκίας. Να υποχρεωθεί να αλλάξει την εκβιαστική πολιτική της με άμεση απομάκρυνση των μεταναστών που έχει μεταφέρει στον Έβρο. Επιπλέον, να εξετάσουμε τη λήψη έκτακτων μέτρων με το άρθρο 78 παρ. 3 της Συνθήκης για να αντιμετωπισθεί η σοβαρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Αυτό σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ