Στην οργάνωση των εκπαιδευτικών σεμιναρίων του νόμου 4538/2018, με προβλεπόμενη ολοκλήρωση των πρώτων σεμιναριακών κύκλων έως το φθινόπωρο, προχωρά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή. Πρόκειται για τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που απευθύνονται σε υποψήφιους ανάδοχους ή θετούς γονείς και συνιστούν προϋπόθεση για την εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο και την ένταξή τους στη διαδικασία «συνταιριάσματος» με τα παιδιά προς αναδοχή ή υιοθεσία.
Απευθυνόμενη στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, από το βήμα της Βουλής, η υφυπουργός Εργασίας ανέφερε πως, ενώ τα εκπαιδευτικά σεμινάρια προβλέπονται ήδη από το 2018 και τα βασικά τους στοιχεία οργάνωσης καθορίστηκαν με υπουργική απόφαση του Οκτωβρίου του 2018, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου δεν είχε ολοκληρώσει τις απαραίτητες ενέργειες για τη διεξαγωγή τους (π.χ. συντονισμό φορέων, προσλήψεις προσωπικού) έως τις εκλογές το καλοκαίρι του 2019.
Παράλληλα, η κ. Μιχαηλίδου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για παρατυπίες σε ένα ευαίσθητο θέμα που αφορά την προστασία των παιδιών, καθώς και την ανάγκη πολιτών να ανοίξουν την αγκαλιά τους σε ένα παιδί. Συγκεκριμένα, η αρμόδια υφυπουργός υπογράμμισε την αδιαφάνεια και την έλλειψη λογοδοσίας των συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχών-Υιοθεσίων (ΕΣΑνΥ), «λόγω της πλήρους έλλειψης υπογεγραμμένων πρακτικών», ενώ έκανε λόγο και για σύγκρουση συμφερόντων, «λόγω της συμμετοχής στο ΕΣΑνΥ εκπροσώπου ιδιωτικού φορέα που λειτουργεί δομές παιδικής προστασίας».
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η διαδικασία καταχώρισης των παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2020, με βάση το πλάνο που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, τον Ιούλιο του 2019, έναν και πλέον χρόνο, μετά την ψήφιση του νόμου, μόνο δύο δομές παιδικής προστασίας είχαν ολοκληρώσει την καταχώριση. Από τις δύο δομές, το υπουργείο πέτυχε την καταχώριση από 62 δομές τον Δεκέμβριο του 2019 και 81 τον Ιανουάριο του 2020.
Η κ. Μιχαηλίδου τονίζει ότι στο κέντρο όλων των ενεργειών του υπουργείου αναφορικά με το θεσμό της αναδοχής και υιοθεσίας είναι η διασφάλιση της διαφάνειας των διαδικασιών και η προστασία των παιδιών.