today-is-a-good-day
13.6 C
Athens

Β.Κορκίδης για πιθανές ελλείψεις στην αγορά εξαιτίας του κορωνοϊού: Αρχή όλων η ψυχραιμία

«Το επόμενο δίμηνο θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο, τόσο στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, όσο και καθοριστικό για το μέγεθος των οικονομικών επιπτώσεων σε εμπόριο, ναυτιλία και τουρισμό. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και την Ευρώπη θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τον πανικό, αλλά απαιτείται να είμαστε όλοι σε εγρήγορση».

Αυτό υπογράμμισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για πιθανές ελλείψεις στην ευρωπαϊκή αγορά από τον κορωναϊό.

Σημείωσε ότι η χώρα μας έχει επεξεργαστεί και είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο αντιμετώπισης με το υπουργείο Υγείας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και εξέφρασε την ελπίδα να μην αντικρίσουμε εδώ «σοκαριστικές» εικόνες όπως αυτές από τα σούπερ μάρκετ της Ιταλίας. «Οι λοιμοξιολόγοι είναι σαφείς ως προς τα μέτρα προστασίας και προφύλαξης και το υπουργείο Υγείας έχει προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Άλλωστε η πρόληψη είναι η καλύτερη άμυνα, σε αυτή τη περίπτωση, έναντι της καταστολής», τόνισε.

Προσέθεσε πως η Ευρώπη τώρα οχυρώνεται απέναντι στον άμεσο κίνδυνο να δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία των ευρωπαϊκών αγορών σε φάρμακα και εξοπλισμό προστασίας από τον κοροναϊό, καθώς πολλές μονάδες παραγωγής έχουν έδρα την Κίνα και επισήμανε: «Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν προς το παρόν ελλείψεις αφού οι βασικές εισαγωγές μας ύψους 4,1 δισ. ευρώ από τη Κίνα είναι ως επί το πλείστον Η/Υ, τηλεφωνικές συσκευές, κλιματιστικά, παιχνίδια και ελάσματα».

Επανέλαβε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και σίγουρα όχι πανικός, «η χώρα έχει επάρκεια σε είδη πρώτης ανάγκης και δεν συντρέχει λόγος πανικού» είπε προσθέτοντας πως όσον αφορά σε εισαγόμενα είδη είναι πιθανό να παρουσιαστεί κάποια αρρυθμία, καθώς πολλά προϊόντα είναι προέλευσης από τη Κίνα. Σημείωσε ωστόσο πως εάν η “ καραντίνα” στη παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα συνεχιστεί το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου στη Κίνα, τότε θα επηρεάσει έντονα το παγκόσμιο εμπόριο και αναπόφευκτα και η ελληνική οικονομία θα υποστεί «τις επιπτώσεις που μας αναλογούν με το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Κίνας να κυμαίνεται στα 5 δισ. ευρώ».

«Είναι γεγονός πως το επόμενο δίμηνο θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο, τόσο στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού, όσο και καθοριστικό για το μέγεθος των οικονομικών επιπτώσεων σε εμπόριο, ναυτιλία και τουρισμό. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και την Ευρώπη θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τον πανικό, αλλά απαιτείται να είμαστε όλοι σε εγρήγορση|, τόνισε καταλήγοντας ο κ. Κορκίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ