Το Κατάρ ζει και αναπνέει για το 2022. Την χρονιά που θα διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Ο Πρέσβης του Κατάρ στην Ελλάδα, Αμπντουλαζίζ Αλί Αλ Ναάμ, με αφορμή την ετήσια ημέρα αθλητισμού της χώρας του, μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το Μουντιάλ, τον αθλητισμό, καθώς και τα εργασιακά δικαιώματα.
Η συνεργασία των δύο χωρών που έχει ξεκινήσει από την επίσκεψη του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στο Κατάρ είναι ιδιαίτερα σημαντική, όπως τόνισε ο Πρέσβης.
Ο Αμπντουλαζίζ Αλί Αλ Ναάμ απάντησε και στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, καθώς και στις επίσημες εκθέσεις των οργανώσεων που αναφέρουν ότι τα εργασιακά δικαιώματα στο Κατάρ δεν έχουν παραβιαστεί.
Τέλος, ο Πρέσβης επεσήμανε ότι το Κατάρ θα συνεχίσει να διεκδικεί μεγάλες διοργανώσεις σε όλα τα αθλήματα.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Πρέσβη του Κατάρ στην Ελλάδα, Αμπντουλαζίζ Αλί Αλ Ναάμ, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ:
– Η Πρεσβεία τίμησε την ετήσια γιορτή για την ημέρα αθλητισμού του Κατάρ. Τι σημαίνει για σας αυτή η ημέρα;
«Είναι επίσημη εθνική ημέρα για τη χώρα. Όσοι βρίσκονται στο Κατάρ πρέπει να αθλούνται. Από τον Εμίρη μέχρι τον τελευταίο πολίτη. Το Κατάρ έχει αποφασίσει να αφιερώσει τη δεύτερη Τρίτη του Φεβρουαρίου στον αθλητισμό, από τότε που ανέλαβε η χώρα το Μουντιάλ».
– Τι σημαίνει για εσάς ο αθλητισμός και πως αυτός μπορεί να βγάλει τον κόσμο από τα προβλήματά του;
«Ο αθλητισμός είναι πάρα πολύ σημαντικός στην καθημερινότητα του ανθρώπου, γιατί δίνει υγεία. Γιατί επίσης τον βγάζει από την ρουτίνα. Ο αθλητισμός βοηθάει τον άνθρωπο να ξεφύγει από τις πιέσεις τις καθημερινές της ζωής του. Ο αθλητισμός δίνει χαρά στον άνθρωπο».
– Το Κατάρ είναι μια υπερδύναμη που επενδύει πολλά στον αθλητισμό, αναλαμβάνοντας πολλές μεγάλες διοργανώσεις…
«Οι μελέτες λένε ότι το Κατάρ είναι μια από τις πλέον ανεπτυγμένες χώρες στον αθλητισμό. Το Κατάρ έχει γίνει κέντρο που προσελκύει πάρα πολλά αθλήματα, όπως ο στίβος, η κολύμβηση, και γίνονται πάρα πολλές αθλητικές εκδηλώσεις. Επίσης το Κατάρ έχει επενδύσει πολύ στις εγκαταστάσεις, όχι μόνο στην ανάληψη αθλητικών γεγονότων».
– Το Μουντιάλ είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση που έχει αναλάβει το Κατάρ. Πως περιμένει ο κόσμος το Παγκόσμιο Κύπελλο;
«Όλη η κοινωνία του Κατάρ περιμένει πως και πως την έναρξη του Μουντιάλ. Κι αυτό γιατί το Κατάρ έχει σπάσει κάθε ρεκόρ. Ακόμα και το γρασίδι που θα μπει στα γήπεδα ξεπερνάει τις προδιαγραφές. Όλα τα υπουργεία προσπαθούν με ενθουσιασμό να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να δημιουργήσουν μία ξεχωριστή διοργάνωση».
– H FIFA και η κυβέρνηση του Κατάρ δίνουν «μάχη» για τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα. Έχει έρθει η ώρα με αφορμή το Μουντιάλ να αλλάξει αυτό;
«Το Κατάρ έχει ανοίξει τις πόρτες του σε όλες τις οργανώσεις που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, για να μπορέσουν να ελέγξουν πως είναι η κατάσταση. Αντίθετα με ό,τι έχει γραφτεί, το Κατάρ σύμφωνα με τις επίσημες εκθέσεις των διεθνών οργανώσεων έχει αποδειχτεί ότι σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα. Το Κατάρ έχει θεσπίσει νέους εργασιακούς νόμους που αποτελούν πρότυπο για τις άλλες χώρες. Τα δημοσιεύματα που έχουν βγει για το Κατάρ έχουν έρθει δυστυχώς από τις χώρες του εμπάργκο. Γιατί ήθελαν να αποτύχει το Κατάρ στο Μουντιάλ. Επίσης υπάρχουν πάνω από 2.500 Ελληνες που δουλεύουν στο Κατάρ και δεν έχει γίνει κανένα παράπονο για τα εργασιακά τους δικαιώματα».
– Το Κατάρ είναι μια οικονομική υπερδύναμη, η Ελλάδα από την άλλη είναι η γενέτειρα του αθλητισμού. Μπορούν να «παντρευτούν» αυτά τα δύο και να υπάρχει μια συνεργασία των δύο χωρών;
«Στη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Αυγενάκη στο Κατάρ, αρχίσαμε μια συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Είμαστε τώρα στην έναρξη μιας συνεργασίας που στηρίζεται σε διάφορα αθλητικά και πολιτιστικά θέματα. Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα του αθλητισμού και με την πείρα που έχει, ειδικά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, μπορεί να βοηθήσει πολύ το Κατάρ».
– Το Κατάρ έχει αναλάβει όλες τις μεγάλες διοργανώσεις και το μόνο που απομένει είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες…
«Το Κατάρ δεν θα σταματήσει στο 2022, θα κοιτάξουμε για κάτι παραπάνω».