Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της γιγάντιας εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon, η οποία καταγγέλλεται ότι επιβαρύνει πολύ το περιβάλλον, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «Ταμείου Μπέζος για τη Γη» ώστε να συμβάλει στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής.
Στον λογαριασμό του στο Instagram χθες, Δευτέρα, ο Μπέζος ανακοίνωσε πως προικίζει προσωπικά αυτό το ταμίο με 10 δισεκατομμύρια δολάρια «για αρχή».
Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 7,7% της προσωπικής περιουσίας του, η οποία υπολογίζεται από το Forbes σε 130 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Αυτή η παγκόσμια πρωτοβουλία θα χρηματοδοτήσει επιστήμονες, αγωνιστές, μη κυβερνητικές οργανώσεις –δηλαδή κάθε προσπάθεια που έχει πραγματικά τη δυνατότητα να βοηθήσει στη διαφύλαξη και την προστασία του φυσικού κόσμου», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Amazon.
Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι πρώτες επιδοτήσεις θα χορηγηθούν φέτος το καλοκαίρι.
«Μπορούμε να σώσουμε τη Γη», υπογράμμισε σ’ αυτό το μήνυμά του που συνοδεύεται από μια φωτογραφία του πλανήτη. Ζήτησε να αναληφθεί «συλλογική δράση από τις μεγάλες και τις μικρές επιχειρήσεις, τα κράτη, τους παγκόσμιους οργανισμούς και τα άτομα».
«Θέλω να εργασθώ μαζί με άλλους για να αυξήσουμε τα γνωστά μέσα και επίσης να αναζητήσουμε νέους τρόπους αγώνα κατά των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε ακόμη ο Μπέζος.
«Η Γη είναι το μοναδικό πράγμα που έχουμε όλοι κοινό. Ας την προστατεύσουμε μαζί», καταλήγει το μήνυμά του.
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται 20 ημέρες αφού 300 εργαζόμενοι της Amazon υπέγραψαν επικρίσεις εναντίον του ομίλου τους, ιδιαίτερα όσον αφορά την περιβαλλοντική πολιτική του.
Η ομάδα Εργαζόμενοι της Amazon για Κλιματική Δικαιοσύνη (Amazon Employees for Climate Justice, AECJ) πιέζει την επιχείρηση να προχωρήσει περισσότερο στο σχέδιό της υπέρ του περιβάλλοντος που ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες τον Σεπτέμβριο. Ο Τζέφ Μπέζος είχε τότε υποσχεθεί πως η Amazon θα επιτύχει την ουδετερότητα άνθρακα το 2040, 10 χρόνια νωρίτερα από τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού.
Η Amazon, η οποία οικοδόμησε την επιτυχία της πάνω σ’ ένα τεράστιο επιμελητειακό δίκτυο οδικών μεταφορών για να εξασφαλίζει την όλο και ταχύτερη παράδοση των προϊόντων της, είναι ένας μεγάλος παραγωγός αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, των κύριων υπεύθυνων για την κλιματική αλλαγή.
Οι διακομιστές της Amazon είναι επίσης πολύ ενεργοβόροι.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα Climate Watch, οι 44,4 εκατομμύρια τόνοι ισοδυνάμου CO2 που παράγονται κάθε χρόνο από την Amazon αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το 10% των συνολικών ετήσιων εκπομπών της Γαλλίας.