today-is-a-good-day
11.6 C
Athens

Ο άνθρωπος ο οποίος βοήθησε να μεγαλώσει η φήμη του Τζόρνταν

Με αφορμή τα 57α γενέθλια του Μάικλ Τζόρνταν, το basketa.gr σας παρουσιάζει τη ζωή του Τζέρι Κράουζε -ο οποίος ήταν ο «αρχιτέκτονας» των Μπουλς την εποχή που μεγαλούργησε ο «Air»- που μοιάζει πολύ με… παραμύθι, με τον ίδιο πάντως να εναλλάσσεται στον ρόλο του καλού και του κακού!

Για τον Μάικλ Τζόρνταν έχουν γραφτεί χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια κείμενα, ωστόσο καμιά φορά έχει αξία να δίνεται βάση και στους αφανείς ήρωες πίσω από τα μεγάλα αστέρια. Και ο Κράουζε ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από περίπου τρία χρόνια ήταν τέτοιος…

Παιδί της Πόλης των Ανέμων

Γεννήθηκε το 1939 στο Σικάγο και από μικρός έδειξε να έχει μία κλίση στον αθλητισμό και στο μπέιζμπολ. Ως μαθητής έπαιζε το συγκεκριμένο άθλημα και μάλιστα είχε τη θέση του catcher. Αφού αποφοίτησε από το Taft High School κέρδισε υποτροφία για το κολέγιο Μπράντλεϊ το οποίο επίσης βρίσκεται στην πολιτεία του Ιλινόι, όπου πρωτεύουσα είναι το Σπρίνγκφιλντ και μεγαλύτερη πόλη το Σικάγο. Ο αθλητισμός πέρασε σε δεύτερη μοίρα, αλλά θα επανερχόταν σύντομα στη ζωή του.

Μπάσκετ ή μπέιζμπολ;

Η πρώτη του δουλειά μετά τις σπουδαίες ήταν ως σκάουτερ στους Μπούλετς της Βαλτιμόρης (νυν Ουάσινγκτον Ουίζαρντς). Άμεσα κέρδισε την αναγνώριση διότι μπορούσε να διακρίνει τα νεαρά ταλέντα. Το 1967 μάλιστα ξεχώρισε τον φόργουορντ Φιλ Τζάκσον. Τον πρότεινε στους ιθύνοντες του οργανισμού για να επιλεγεί στο ντραφτ, ωστόσο εκείνοι δεν τον άκουσαν και ο νεαρός τότε μπασκετμπολίστας βρέθηκε στους Νιου Γιορκ Νικς. Μετά από αυτήν την εξέλιξη ο Κράουζε αποφάσισε να αποχωρήσει από τους Μπούλετς και είχε σύντομες συνεργασίες με τους Φοίνιξ Σανς, τους Φιλαδέλφεια 76ερς, τους Λος Άντζελες Λέικερς και τους Σικάγο Μπουλς. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 θέλησε να κάνει… στροφή στην καριέρα του και συμφώνησε να γίνει σκάουτερ σε ομάδες μπέιζμπολ. Παρ’ όλα αυτά η μεγάλη του αγάπη ήταν άλλη.

Έτσι βρέθηκε στους Μπουλς

Η ζωή του είχε μπει σε μία σειρά και ο ίδιος τα πήγαινε καλά ως υπεύθυνος του τμήματος σκάουτινγκ των Σικάγο Ουάιτ Σοκς στην MLB. Ένα απόγευμα σαν όλα τ’ άλλα όμως, το 1985, χτύπησε το τηλέφωνό του και στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Τζέρι Ρέινσντορφ. Το όνομα αυτό μπορεί να σας λέει πολλά μπορεί και τίποτα. Ο συγκεκριμένος κύριος είναι ακόμα και σήμερα στα 81 του χρόνια πλέον, ο ιδιοκτήτης τόσο των Μπουλς όσο και των Ουάιτ Σοκς. Εκτιμώντας λοιπόν την προσφορά του, ο Ρέινσντορφ πρότεινε στον Κράουζε να αναλάβει τζένεραλ μάνατζερ των Μπουλς με σκοπό να πλαισιωθεί ο Μάικλ Τζόρνταν με τους κατάλληλους παίκτες, για να οδηγηθεί το Σικάγο στην κορυφή! Δεν το σκέφτηκε πολύ κι έδωσε θετική απάντηση, με αποτέλεσμα να διαδεχθεί τον επιτυχημένο Ροντ Θορν.

Η δημιουργία των ασυναγώνιστων «ταύρων»

Πρώτος στόχος του Κράουζε από την ημέρα που ανέλαβε ήταν να απομακρύνει όσους αθλητές δεν είχαν κίνητρο ή ήταν δυσαρεστημένοι. Παράλληλα είχε ως μεγάλο του «όπλο» το εξαιρετικό του «μάτι». Οι επιλογές του στο ντραφτ ήταν πανέξυπνες, με αποτέλεσμα να βρεθούν στο Σικάγο τόσο ο Σκότι Πίπεν όσο και ο Χόρας Γκραντ. Αμφότεροι δημιούργησαν με τον «Air» μία τριάδα που κυριάρχησε απόλυτα όταν κατακτήθηκαν τα τρία σερί πρωταθλήματα από το 1991 μέχρι το 1993. Φυσικά κανείς δεν είναι αλάνθαστος κι έκανε και κάποιες αποτυχημένες επιλογές όπως οι Στέισι Κινγκ και Μαρκ Ράνταλ. Το 1988 προχώρησε σε μία κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις, με τον Τζόρνταν να γίνεται έξαλλος.

Οι κόντρες και η ρήξη

Ο καλύτερος φίλος του κορυφαίου μπασκετμπολίστα όλων των εποχών ήταν ο Τσαρλς Όκλεϊ. Ο τελευταίος όμως παραχωρήθηκε μέσω ανταλλαγής για να φτάσει στο Σικάγο ο Μπιλ Κάρτραϊτ. Ο Κάρτραϊτ ήταν «καθαρός» σέντερ και ο Κράουζε έκρινε ότι αυτό χρειαζόταν προκειμένου να… απογειωθεί η ομάδα. Ο Τζόρνταν δεν δίσταζε να κριτικάρει δημόσια αυτήν την κίνηση, αλλά μετά το πρώτο three-peat παραδέχτηκε ευθέως ότι μπορεί να είχε στεναχωρηθεί για την απομάκρυνση του Όκλεϊ, αλλά ο GM της ομάδας είχε αποδειχθεί σωστός. Η σχέση των δύο ανδρών πάντως δεν θα ήταν ποτέ ξανά η ίδια και είναι χαρακτηριστικό ότι ο «Air» έκανε… πόλεμο ακόμα και στον νεαρό Τόνι Κούκοτς, μόνο και μόνο επειδή αποτελούσε επιλογή του Κράουζε και ήθελε να τον εκθέσει.

Παράλληλα στα μέσα της δεκαετίας του ’90 χάλασε και η σχέση του με τον Φιλ Τζάκσον. Παρά το γεγονός ότι οι δυο τους γνωρίζονταν από παλιά, αυτό δεν εμπόδισε κανέναν από τους δύο να έρθει σε κόντρα. Το καλοκαίρι του 1997 μάλιστα έπαψαν να μιλάνε, με τον Κράουζε να μην διστάζει -όπως θρυλείται- να πει στον «Ζεν Μάστερ» την εξής ατάκα: «Δεν με νοιάζει αν θα κάνουμε 82-0 αυτήν τη χρονιά, εσύ απλά θα φύγεις». Οι Μπουλς κατέκτησαν το τρίτο διαδοχικό πρωτάθλημά τους κι έκτο συνολικά και πράγματι μετά τον τελευταίο τελικό ο Τζάκσον ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον πάγκο, αλλά και την προπονητική, κάτι που δεν ίσχυσε φυσικά, καθώς λίγο μετά έγραψε τη δική του ιστορία με τους Λος Άντζελες Λέικερς. Ο Κράουζε είχε σταθερά την ψήφο εμπιστοσύνης των διοικούντων το Σικάγο και αποφάσισε να προχωρήσει σε ριζική ανανέωση, με τη σύμφωνη γνώμη του Ρέινσντορφ. Αυτή απέτυχε με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2003 να παραιτηθεί, διότι το τελευταίο του πείραμα με πολλούς νέους παίκτες είχε αποδειχτεί κατώτερο των περιστάσεων, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς έκαναν τελικά καριέρα.

Απόσυρση και πάλι μπέιζμπολ

Η απόφασή του ήταν οριστική, αλλά μόνο για το μπάσκετ. Το μπέιζμπολ αποτέλεσε ξανά διέξοδο. Όλοι τον εκτιμούσαν κι έτσι δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να βρει δουλειά ως σκάουτερ αρχικά στους Νιου Γιορκ Γιάνκις κι εν συνεχεία στους Μετς που εδρεύουν επίσης στο «Μεγάλο Μήλο». Μετά από μία πενταετία εκεί, είχε φτάσει η ώρα να γυρίσει στους Σικάγο Ουάιτ Σοκς για λίγο το 2010. Ο τελευταίος σταθμός της καριέρας του ήταν πάντως οι Αριζόνα Ντάιαμοντμπακς όπου εργάστηκε ως σύμβουλος το 2011. Τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρήθηκε από αρκετά προβλήματα υγείας και τελικά χθες (21/3) έχασε τη μάχη για τη ζωή. Ορισμένοι τον θεωρούν έναν από τους κορυφαίους παράγοντες όλων των εποχών στο ΝΒΑ (κέρδισε άλλωστε δύο φορές τον τίτλο του κορυφαίου παράγοντα, στα 18 χρόνια θητείας του στους Μπουλς), ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν περισσότερο εγωιστής απ’ όσο θα έπρεπε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Τζέρι Κράουζε έφυγε από αυτόν τον κόσμο έχοντας ζήσει μία «παραμυθένια» ζωή κι έχοντας βάλει την δική του σφραγίδα πιθανότατα στην πιο επιτυχημένη ομάδα μπάσκετ που υπήρξε ποτέ. Στους Σικάγο Μπουλς της δεκαετίας του ’90…

Δείτε ορισμένα βίντεο με τον Κράουζε:

Πηγή: Basketa.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ