today-is-a-good-day
12.6 C
Athens

Γ.Στασινός: Ευκαιρίες και προκλήσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό του τεχνικού κλάδου

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τεχνικού κλάδου προσφέρει ευκαιρίες αλλά δημιουργεί και προκλήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, με αφορμή την υψηλού επιπέδου εκδήλωση που διοργανώνει το Επιμελητήριο, για την ψηφιακή κατασκευή και την μοντελοποίηση κατασκευαστικών πληροφοριών (BIM), την Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020, στην αίθουσα εκδηλώσεών του (Νίκης 4, Σύνταγμα, Αθήνα).

«Αυτές τις προκλήσεις και ευκαιρίες θα συζητήσουμε και θα αναδείξουμε, ώστε οι Έλληνες μηχανικοί και ο τεχνικός κόσμος της χώρας, τόσο σε κατασκευαστικό όσο και μελετητικό επίπεδο, να βρίσκονται στην πρωτοπορία των εξελίξεων και να είναι ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Όπως εξήγησε, «η ζωή μας και η δουλειά μας μπορεί να γίνει καλύτερη με τη χρήση νέων εφαρμογών και νέων τεχνολογιών. Και ταυτόχρονα, μπορούμε με τη χρήση νέων εργαλείων, κυρίως ψηφιακών, να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τόσο τεχνικές προκλήσεις που γνωρίζουμε όσο και προβλήματα στα οποία δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να δώσουμε τις κατάλληλες λύσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η βιώσιμη χρήση των πόρων. Για αυτό στο ΤΕΕ επενδύουμε σε νέες ψηφιακές υπηρεσίες και για αυτό κάνουμε μια ανοιχτή εκδήλωση για την ψηφιακή κατασκευή και την μοντελοποίηση.

Τι είναι το BIM:

Η ψηφιοποίηση των κατασκευών με τη χρήση της ΒΙΜ σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής με έξυπνες και βιώσιμες υποδομές, καθώς η κλιματική αλλαγή, η βιώσιμη χρήση των πόρων, οι εξελίξεις στην τεχνολογία αποτελούν κάποιες από τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Η μοντελοποίηση κατασκευαστικών πληροφοριών (Building Information Modeling-BIM) είναι το εργαλείο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κατασκευαστικού τομέα. Βασίζεται στη χρήση «έξυπνων» ψηφιακών μοντέλων, τα οποία προσφέρουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να γίνεται ο σχεδιασμός και η μελέτη κτιρίων και υποδομών γρηγορότερα, φθηνότερα, με καλύτερη ποιότητα και με λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Σκοπός της όλης προσέγγισης του ΒΙΜ είναι να καταφέρουμε να πετύχουμε περισσότερα, χρησιμοποιώντας λιγότερα.

Η μεθοδολογία ΒΙΜ αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τον κύκλο ζωής των κτιρίων, από τον σχεδιασμό έως την κατασκευή, που εκτείνεται μέχρι την ανακαίνιση των παλαιών κτιρίων.

Είναι μάλιστα η μόνη ψηφιακή τεχνολογία που αναφέρεται στην οδηγία περί Δημοσίων Συμβάσεων της ΕΕ και που είναι υποχρεωτική για δημόσια έργα σε κράτη μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο).

To BIM αποτελεί στρατηγικό παράγοντα ενεργοποίησης για τη βελτίωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για τα κτίρια και τις υποδομές σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους.

Έχει εφαρμογή σε έργα νέων κατασκευών, αλλά μπορεί επίσης να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην αναπαλαίωση, την ανακαίνιση και τη συντήρηση του δομημένου περιβάλλοντος, το οποίο αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος της δραστηριότητας του κλάδου.

Στόχος της εκδήλωσης «Ψηφιακή Κατασκευή και μοντελοποίηση κατασκευαστικών πληροφοριών (Building Information Modeling-BIM)» (Digital Construction and BIM in Greece) είναι να παρουσιάσει το πλαίσιο της ΒΙΜ στην Ευρώπη, τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τη χρήση της και πως αυτή οδηγεί στην ψηφιοποίηση του κατασκευαστικού τομέα.

Αξιωματούχοι της ΕΕ, ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες θα μεταφέρουν τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους και θα αναλύσουν τις καλές πρακτικές. Η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜ Επιχειρήσεων (DG Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εκπροσωπηθεί στην εκδήλωση. Η ημερίδα του ΤΕΕ διοργανώνεται στο πλαίσιο των «Εθνικών Δράσεων» της EU BIM Task Group.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ