Τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμο Σαράφη», αποφάσισε – κατά πλειοψηφία – να καλέσει προς εξέταση η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής κατόπιν αιτήματος της ΝΔ, το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου μα γίνει την επόμενη εβδομάδα η εξέταση των δύο προσώπων «κλειδιών».
Παρά ταύτα, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη, ποια είναι η αρμόδια αρχή στη οποία πρέπει να απευθυνθεί η Επιτροπή, οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Σοφουλάκη και Ζαχαρή, που διερευνούν τις δικονομικές ενέργειες της Ελένης Τουλουπάκη ή η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ για τους προστατευόμενους μάρτυρες.
Ασαφής είναι και η διαδικασία που θα ακολουθήσει. Κοινώς ποιος και πώς θα δώσει το πράσινο φως για την κατάθεσή των δύο κι αν η Επιτροπή αποσπάσει το «ΝΑΙ», κατά πόσο αυτό θα αφορά σε εξέταση εντός ή εκτός Κοινοβουλίου με «κουκούλες» ή χωρίς.
Υπενθυμίζεται, ότι η ΝΔ έκρινε πως μετά την κατάθεση των «Κελέση» – «Σαράφη» στις 4 Δεκεμβρίου 2019 ενώπιον των αντεισαγγελέων του Α.Π. αυτοπροσώπως και χωρίς την κάλυψη των χαρακτηριστικών τους, αποδόμησε το επιχείρημα περί δυνατότητας κατάθεσής τους μόνο ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς, θεωρώντας ότι υπάρχει πλέον η νομική βάση για να αξιώσει η Προανακριτική αίτημα κλήτευσης με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Ο κατάλογος των μαρτύρων
Ο νέος κατάλογος των μαρτύρων αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία στη σημερινή συνεδρίαση της ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και απαρτίζεται από τους:
– προστατευόμενους μάρτυρες με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση»
-πρώην Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο & Παύλο Πολάκη
-τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνί
-την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη
-τον τέως αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Τα ανοιχτά ενδεχόμενα επιπλέον κλήσεων
Η Επιτροπή αναμένεται να προχωρήσει στην τελική ευθεία των εργασιών της με τον συγκεκριμένο κατάλογο, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο κλήτευσης κι άλλων μαρτύρων εάν προκύψει ανάγκη.
Πιθανότερες επιπλέον κλήσεις θεωρούνται αυτές προς την τέως Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου και την τέως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, στις οποίες ο αντεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής φέρεται να έχει αποδώσει λεπτομερή γνώση των «μεθοδεύσεων» του περιβόητου «Ρασπούτιν» και των στενών σχέσεών του με την κ. Τουλουπάκη.
Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η πλειοψηφία αφήνει ανοιχτό και το σενάριο της κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης της κ. Δημητρίου με τον κ. Αγγελή.
Εξίσου ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο κλήτευσης των επίκουρων αντεισαγγελέων διαφθοράς Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη, που διαχειρίστηκαν με την Ελένη Τουλουπάκη τη δικογραφία Novartis και την κατάθεση των οποίων αιτήθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η εμφάνισή τους ενώπιον της Προανακριτικής λέγεται πως θα εξαρτηθεί από την κατάθεση ή μη της κ. Τουλουπάκη και το περιεχόμενο αυτής εφόσον πάρει σάρκα και οστά.
Διεύρυνση κατηγορητηρίου σε βάρος Δ. Παπαγγελόπουλου
Σε εκκρεμότητα παραμένει η πρόταση της ΝΔ για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Λόγω της αναγκαίας κατά την πλειοψηφία γνωμοσότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για τον ορθό τρόπο με στόχο την απόλυτη νομική θωράκιση της διαδικασίας, πληροφορίες υποστηρίζουν ότι το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου επί τάπητος σε νέα συνεδρίαση επί των διαδικαστικών πιθανότητα την προσεχή Δευτέρα.
ΣΥΡΙΖΑ: φιάσκο η θεωρία περί σκευωρίας
«Σήμερα η ΝΔ αποκαλύφθηκε ως προς τις πραγματικές της προθέσεις, για το παρόν και το μέλλον της Επιτροπής», σχολιάζουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνουν ότι, με ευθύνη της ΝΔ, «αποφασίστηκαν fast track διαδικασίες για την επίσπευση του έργου της Επιτροπής. Καθημερινές συνεδριάσεις, χωρίς προετοιμασία και έρευνα και το κάνει γιατί το αφήγημά της είναι έωλο διότι:
Πρώτον,
-αποδείχθηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis και είναι πέρα από μεγάλο και διεθνές, παρά τις προσπάθειες της πλειοψηφίας ΝΔ-ΚΙΝΑΛ να αποπροσανατολίσουν.
-Δεν αποδείχθηκε καμία πίεση και εκβιασμός του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προς τους εισαγγελείς για το σκάνδαλο Novartis.
Δεύτερον,
Επειδή τελικά εξελίχθηκε σε φιάσκο η μέχρι τώρα διαδικασία θέλουν να επιστρέψουν τη δικογραφία στην Ολομέλεια, επιχειρώντας καινούργιο κυνήγι μαγισσών. Αποστολή τους ήταν να ρίξουν στο σκοτάδι το σκάνδαλο Novartis και να τρομοκρατήσουν τους λειτουργούς που επιχειρούν τη διαλεύκανσή του. Θέλησαν να πείσουν πως το σκάνδαλο ήταν σκευωρία και απέτυχαν. Θα αποτύχουν και πάλι».
Το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής
Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής να καταθέσει ανωμοτί η Ελένη Τουλουπάκη.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, χαρακτήρισε «απαράδεκτη και ρεβανσιστική κίνηση» την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής διότι «διώκεται ποινικά βουλευτής του».
Ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης είπε ότι δεν μπορεί η κ. Τουλουπάκη να κληθεί ως ύποπτη στην επιτροπή.
Το ΚΚΕ επισήμανε ότι οι χειρισμοί της κ. Τουλουπάκη ερευνώνται από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και συνεπώς η επιτροπή δεν μπορεί να τους υπερκεράσει και να αποδώσει ευθύνες σε μη πολιτικό πρόσωπο.
«Η δράση όλων όσων συμμετείχαν στη σκευωρία είναι κοινή. Είτε είναι πολιτικό πρόσωπο είτε εισαγγελέας, υπάρχει σκευωρία», επέμεινε όμως ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου.
Η επιστολή Τουλουπάκη
Το Κίνημα Αλλαγής σχολίασε και την επιστολή της εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, προς τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο της ειδικής επιτροπής, σύμφωνα με την οποία το αίτημα για ανωμοτί κατάθεση παραβιάζει κατάφωρα το τεκμήριο της αθωότητας της.
«Καλωσορίζουμε την αντίδραση της αξιότιμης κ. Εισαγγελέως Διαφθοράς στο νόμιμο αίτημά μας για ανωμοτί εξέταση της ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. Εκτιμούμε την αμεσότητα της απάντησής της, την ώρα που η ίδια αρνείται πεισματικά να αποστείλει στη Βουλή τα έγγραφα και τα στοιχεία που της έχουμε ζητήσει. Αλήθεια, τι φοβάται και ποιους προσπαθεί να καλύψει και πέραν του εαυτού της;», σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής και πρόσθεσε: «Όπως είναι γνωστό ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 7 παρ. 1 και άρθρο 5 παρ.3 ν.3126/2003) εξοπλίζει την Επιτροπή με αρμοδιότητες εισαγγελικού οργάνου που υποχρεούται να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες, όχι μόνο ενός υπουργού αλλά και των συμμετόχων του-μη πολιτικών προσώπων. Η διαδικασία δηλαδή δεν είναι πολιτική αλλά νομική, με πολύ συγκεκριμένες έννομες συνέπειες για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο, ανεξαρτήτως υπουργικής ιδιότητας. Η κ. Τουλουπάκη βαρύνεται επομένως, με κάθ΄έξη άγνοια νόμου, που δεν μπορεί να της συγχωρεθεί. Ή όντως δεν γνωρίζει ή εξυπηρετεί συγκεκριμένες επιδιώξεις. Η δε αναφορά της σε πειθαρχική μας δίωξη ως βουλευτών (!) αποτελεί για εμάς την πιο ισχυρή απόδειξη πως κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Όσο και αν κάποιοι ενοχλούνται, εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στην ευόδωση του έργου της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής. Ακόμη κι αν μένουμε μόνοι, θα επιμείνουμε στην εις βάθος διερεύνηση ενός διαφαινόμενου υπόγειου παραδικαστικού κυκλώματος, με αδιαφανείς απολήξεις και πειθήνια όργανα σε καίριες θέσεις. Όσο και αν φωνάζουν δεν θα μας σταματήσουν. Η αλήθεια θα λάμψει και θα τυφλώσει όσους έχουν μάθει να ζουν στο σκοτάδι».
Την επιστολή της κ. Τουλουπάκη σχολίασε και ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης, σημειώνοντας ότι είναι εκτός των αρμοδιοτήτων της να θέτει θέμα επιβολής πειθαρχικών μέτρων στους βουλευτές που έθεσαν ένα αίτημα. Δυσαρέσκεια για την επιστολή της Ελένη Τουλουπάκη εξέφρασαν και άλλα κόμματα.
Νωρίτερα σήμερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, σχολίασε την επιστολή της εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, στην προανακριτική επιτροπή, με την οποία καταγγέλλει ότι το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής να κληθεί σε ανωμοτί κατάθεση, παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας της.
«Κάποιος που μπαίνει στην πολιτική και εκλέγεται, δεν σημαίνει ότι αίρονται τα ανθρώπινα δικαιώματά του. Έχουν παραβιαστεί πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματά μου. Δεν μπορεί η κ. Τουλουπάκη να με κρατάει όμηρο δύο χρόνια. Μα δύο χρόνια δεν κατάλαβε αν έχει αποχρώσες ενδείξεις ή να ζητήσει την παραπομπή μου ή να με αθωώσει; Δύο χρόνια; Πόσα θέλει η κ. Τουλουπάκη 22 χρόνια;», είπε ο κ. Γεωργιάδης και αναφέρθηκε και στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ: «Αν είχαν πολιτική αξιοπρέπεια στον ΣΥΡΙΖΑ, από μόνοι τους έπρεπε να διαμαρτυρηθούν γι΄αυτό που μου κάνει η κ. Τουλουπάκη. Και μένα και του Αβραμόπουλου. Δύο χρόνια και δεν ντρέπεται!».
Αναφερόμενος στην επιστολή της κ. Τουλουπάκη στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι είναι ο ίδιος που έχει στοχοποιηθεί, καθώς εδώ και δύο χρόνια η εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς κρατάει την υπόθεση ανοιχτή, χωρίς να έχει βρει στοιχεία σε βάρος του. «Έγραψε η κ. Τουλουπάκη στην προανακριτική ότι παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητάς της, αν την καλέσουν ως ύποπτη. Συγγνώμη, για το δικό μου τεκμήριο αθωότητας η κ. Τουλουπάκη έχει ενδιαφερθεί καθόλου; Για του Αβραμόπουλου, έχει ενδιαφερθεί καθόλου αυτή η κυρία; Με συγχωρείτε δηλαδή. Με έχει δύο χρόνια στοχοποιημένο παράνομα! Εάν η κ. Τουλουπάκη περιμένει απαντήσεις δύο χρόνια, τότε πρέπει να ξέρει ότι οι εισαγγελείς βάζουν την υπόθεση στο αρχείο και γράφουν στο τέλος, «αν προκύψουν νέα στοιχεία ανασύρεται». Και αν της έρθει απάντηση από μια χώρα ότι έχω χρήματα, τότε να με κάτσει στο σκαμνί», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Εν αναμονή και της κατάθεσης της εισαγγελέως Εφετών Ευγενίας Κυβέλου, που είχε προσφύγει κατά της επιλογής της κ. Τουλουπάκη στη θέση της εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς, ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στον διορισμό της.
«Η κ. Τουλουπάκη διορίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ θυμίζω. Και έχουμε και μια εισαγγελέα που έρχεται στην προανακριτική που λέει και το πώς διορίστηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ζητήσει να αποφασίσει η κ. Τουλουπάκη. Εγώ δεν θέλω να αποφασίσει άλλος εισαγγελέας. Ο νόμος λέει ότι το ανώτερο που μπορεί να ζητηθεί από έναν εισαγγελέα για πολιτικό πρόσωπο, είναι 6 μήνες. Πόση εύλογη παράταση να ζητήσει; Τέσσερις φορές;», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Πηγή: skai.gr