today-is-a-good-day
9.5 C
Athens

Παραιτείται η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Πέννυ Κουγιανού Γκόλντμπεργκ

Η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Πηνελόπη Κουγιανού Γκόλντμπεργκ ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή της, επικαλούμενη την επιθυμία της να επιστρέψει στη διδασκαλία και στην έδρα της στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, σύμφωνα με επιστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του προέδρου του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος προς το προσωπικό, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

“Με θλίψη σας ανακοινώνω ότι η Πένι Γκόλντμπεργκ με ενημέρωσε για την πρόθεσή της να παραιτηθεί από τη θέση της αντιπροέδρου και επικεφαλής οικονομολόγου”, αναφέρει ο Ντέιβιντ Μάλπας στην επιστολή προσθέτοντας ότι η αποχώρησή της θα ισχύσει από 1ης Μαρτίου.

Για να διασφαλίσει μια ήπια μετάβαση, ο Μάλπας ζήτησε από τον Αρτ Κράι, διευθυντή ερευνών της Τράπεζας, να αναλάβει καθήκοντα αυτή τη μεταβατική περίοδο μέχρι να διοριστεί νέος επικεφαλής οικονομολόγος.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας εξήρε επιπλέον την “πνευματική οξυδέρκεια και την επιμέλεια” της Γκόλντμπεργκ. “Εκτίμησα ιδιαιτέρως το πάθος της Πένυς για να θεμελιώσει μια σχέση μεταξύ του ιδρύματος και της πρωτοποριακής πανεπιστημιακής έρευνας καθώς και την προσήλωσή της στην προσέλκυση νέων ταλαντούχων οικονομολόγων στην Τράπεζα, μια προσπάθεια που θα συνεχιστεί μετά την αποχώρησή της”, σχολίασε.

Η Ελληνοαμερικανίδα “Πένυ” Κουγιανού Γκόλντμπεργκ διορίστηκε στις τάξεις του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Ουάσινγκτον στα τέλη Απριλίου του 2018 για να αντικαταστήσει τον Πολ Ρόμερ, ο οποίος είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί μερικούς μήνες νωρίτερα λόγω μιας αντιπαράθεσης για στατιστικές μεθόδους της τράπεζας.

“Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά αισθάνομαι πως ήρθε η ώρα να γυρίσω στη δουλειά μου στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Εκτιμώ την κατανόησή σας”, έγραψε η ίδια σε επιστολή, προσθέτοντας ότι “η αποστολή της τράπεζας την ενδιέφερε και την ενέπνεε” πάντα.

“Ήταν μια εποικοδομητική εμπειρία να εργάζομαι μαζί σας για τα θέματα που μας ενδιαφέρουν και να μεριμνώ ώστε η οικονομία της ανάπτυξης να χρησιμεύει στη δημιουργία ευκαιριών για τους φτωχούς”, υπογράμμισε.

Διπλωματούχος του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ στη Γερμανία και του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, η Γκόλντμεργκ διετέλεσε αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Οικονομικής ‘Ενωσης και διευθύντρια Σύνταξης του περιοδικού της, του “American Economic Review”.

Στην Παγκόσμια Τράπεζα διηύθυνε μελέτη για τις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο έδειχνε πώς αυτές οι αλυσίδες συνέβαλαν τις τελευταίες δεκαετίες να αλλάξουν οι οικονομίες των φτωχότερων χωρών.

Οι αλυσίδες αυτές είναι θεμελιώδεις καθώς επιτρέπουν στις φτωχές χώρες να εξειδικευτούν στην κατασκευή ενός ειδικού προϊόντος (ένα εξάρτημα αυτοκινήτου για παράδειγμα) και να πλουτίσουν χωρίς να πρέπει να οικοδομήσουν ολόκληρες βιομηχανίες ξεκινώντας από το μηδέν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ