today-is-a-good-day
17.3 C
Athens

Χαμηλότερα πλεονάσματα – Το μεγάλο στοίχημα του Κ.Μητσοτάκη για την ανάπτυξη

Έχοντας εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από το Παρίσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Βερολίνο σε περίπου δυο εβδομάδες, με αυξημένη σιγουριά  αναφορικά με την επίτευξη του εμβληματικού κυβερνητικού στόχου για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, εντός του 2020.

Του Κώστα Πασίση

Η συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ είναι κομβικής σημασίας, για το αν το ελληνικό αίτημα τροχοδρομηθεί για τις Βρυξέλλες, ώστε και επίσημα να τεθεί σε διαβούλευση και να υπάρξει μια ευνοϊκή απόφαση για την Ελλάδα.

Σε ανάλογο επίπεδο κινείται και ο υπουργός οικονομίας Χρ. Σταικούρας ο οποίος σχεδιάζει το δικό του κύκλο επαφών, εντός Φεβρουαρίου στην Γερμανική πρωτεύουσα.

Ο «τσάρος» της Οικονομίας έχει έτοιμη την έκθεση με την εντυπωσιακή  πορεία της ελληνικής οικονομίας, το τελευταίο εξάμηνο, ένα υπόμνημα, που θα παραδώσει και θα συζητήσει διεξοδικά με τον Γερμανό ομόλογό του, ‘Ολαφ Σολτς.

Βασικά «όπλα» του  είναι τα θετικά στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2020, που το πρώτο τρίμηνο δείχνει να τρέχει με ρυθμούς της τάξεως του 2,8%.

Αλλά και τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού της χώρας που φαίνεται ότι θα έχουν και συνέχεια.

Σημαντικό ρόλο στη σκληρή διαπραγμάτευση που θα γίνει στο Βερολίνο αναμένεται να παίξει και η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, που επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπό αμφισβήτηση.

Υπό την προϋπόθεση ότι οι συναντήσεις επί Γερμανικού εδάφους θα εξελιχθούν ομαλά, το Eurogroup του Απριλίου, μπορεί να συζητήσει εκ νέου για την Ελλάδα. Αλλά αυτή τη φορά το θέμα θα είναι η χαλάρωση της «θηλειάς», γύρω από την Ελληνική οικονομία και όχι η λήψη νέων σκληρών μέτρων, όπως γινόταν στα πρώτα χρόνια των μνημονίων.

Το κρίσιμο για την κυβέρνηση είναι ο πήχης για τα πλεονάσματα να κατέβει στο 2%, έναντι του 3,5 που ισχύει σήμερα.

Πλην του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που συναινεί στη μείωση των πλεονασμάτων, σύμμαχος της Ελλάδος και η νέα επικεφαλής  της ΕΚΤ η Κριστίν Λαγκάρντ η οποία ως πρόεδρος του ΔΝΤ είχε αναφέρει ότι «Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε»

Στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, σε σύγκριση με το σχεδόν παγωμένο κλίμα, που συνάντησαν, το περασμένο καλοκαίρι, όταν εθίγη ακροθιγώς το ζήτημα των πλεονασμάτων στους Θεσμούς, κατά τη διάρκεια των πρώτων επαφών γνωριμίας.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρχικά διεμήνυσαν ότι το αίτημα δεν είναι ώριμο για συζήτηση και έκτοτε η κυβέρνηση, το απέσυρε έως και το …εξαφάνισε  από το προσκήνιο. Ωστόσο, ο στόχος ουδόλως εγκαταλείφθηκε. Απλά, άλλαξε η γραμμή πλεύσης. Το αίτημα ωρίμασε, μόλις η χώρα βγήκε επιτυχώς, στις αγορές, οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης  έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπεισε και τους πλέον δύσπιστους, ότι είναι υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων, σε αντίθεση με τον προκάτοχο του Αλέξη Τσίπρα.

Το ενδεχόμενο να ανοίξει ο δρόμος για τη μείωση των πλεονασμάτων, φέρει «χαράς ευαγγέλια» στο οικονομικό επιτελείο, καθώς αυτόματα θα προκύψει ελεύθερος δημοσιονομικός χώρος, που η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει για να μειώσει περαιτέρω τους φόρους και γενικότερα να υλοποιήσει με μεγαλύτερη άνεση το φιλολαϊκό προεκλογικό της πρόγραμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ