today-is-a-good-day
11.2 C
Athens

Ικανοποίηση στις τράπεζες για τις παραδοχές στα stress test

Ικανοποίηση επικρατεί στα τραπεζικά επιτελεία, καθώς οι παραδοχές για τα stress test, που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο με στοιχεία 31/12/2019, δεν έκρυβαν δυσάρεστες εκπλήξεις και ήταν οι αναμενόμενες για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για τις ασκήσεις αντοχής (stress test), τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν φέτος τον Ιούλιο.
Είναι τα πρώτα, που διεξάγονται σε συνθήκες κανονικότητας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ακραίο, δυσμενές σενάριο (adverse scenario), αυτό που δοκιμάζει τις αντοχές των τραπεζών σε αρνητικές συνθήκες και έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι οι παραδοχές για την ανάπτυξη και τις τιμές των ακινήτων.
Η σωρευτική αρνητική ανάπτυξη από την αφετηρία διαμορφώνεται στο – 6%, ενώ στα οικιστικά ακίνητα, η πτώση των τιμών διαμορφώνεται σωρευτικά στο -5,8% και αντίστοιχα στα εμπορικά στο -10,6%.
Σημειώνεται ότι στο προηγούμενο stress test (2018) παραδοχές για τις τιμές των ακινήτων ήταν 17% κάτω σε επίπεδο τριετίας.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), το ΑΕΠ της Ελλάδας, λόγω της σφοδρής οικονομικής κρίσης τα προηγούμενα χρόνια, είχε απώλειες 20% και επομένως αυτές οι παραδοχές δείχνουν να είναι πιο κοντά σε μια καλή, παρά σε μια κακή πραγματικότητα.
Όπως αναφέρει η ΕΒΑ, το ακραίο – δυσμενές σενάριο, για πρώτη φορά ακολουθεί την αφήγηση χαμηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δηλαδή ύφεση σε συνδυασμό με χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Το σενάριο αυτό προβλέπει μείωση του πραγματικού ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά 4,3% ως το 2022. Σενάριο, που είναι και το πιο δυσμενές μέχρι σήμερα. Η EBA ανέφερε ότι το σενάριο προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν δημιουργεί νέους οικονομικούς κινδύνους από το Brexit, δεδομένου ότι τελικώς διαλύεται μια μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ