today-is-a-good-day
11.2 C
Athens

Λατινικά (μέρος 3ο) Carpe diem και άλλες λατινικές εκφράσεις

Carpe diem, άδραξε την ημέρα, μη χάνεις το χρόνο σου, μην εναποθέτεις τις ελπίδες σου κάπου αλλού, μια που ένας λαμπρός ήλιος φωτίζει τουλάχιστον την πόλη μας, την Αθήνα. Η παραπάνω φράση αποδίδεται στον Οράτιο (65 π.Χ. – 8 π.Χ.), το Ρωμαίο ποιητή των χρόνων του Οκταβιανού Αυγούστου. Η φράση έμεινε παροιμιώδης στη ρωμαϊκή περίοδο και ήλθε στο προσκήνιο και μετά με την περίφημη ταινία: «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών».

Γράφει η Σοφία Μουρούτη Γεωργάνα

Ως captatio benevolentiae, για να επιτύχουμε την εύνοια του αναγνωστικού μας κοινού, δε θα αναφερθούμε σε κακά νέα. Και αυτό, γιατί θέλουμε να μας διαβάζετε, δεν επιθυμούμε με το καλημέρα να σας χαλάμε τη διάθεση.

Τώρα που συντάσσουμε το γλωσσάρι μας και είναι ακόμη πρωί, κάποια ώρα ante meridiem, προ μεσημβρίας, πριν το μεσημέρι, η ημέρα τρέχει, το ίδιο και η επικαιρότητα. Εκτός από τα της χώρας, ο καθένας μας έχει και τα προσωπικά του θέματα να διευθετήσει. Θέλουν σκέψη, δουλειά, εργασία. Η σκέψη και ο στοχασμός οδηγούν σε λύσεις, αλλά είναι και συνυφασμένα με την ίδια τη φύση του ανθρώπου. Cogito ergo sum, σκέφτομαι άρα υπάρχω, όπως λέει και ο Rene Descartes (1596 – 1650) ή ελληνιστί Καρτέσιος, γάλλος φιλοσόφος, μαθηματικός και φυσικός επιστήμονας.

H ανεργία είχε χτυπήσει κόκκινο τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Νέα παιδιά με πολλά προσόντα έστελναν το curriculum vitae, το βιογραφικό τους σημείωμα, σε εταιρείες, οργανισμούς και φορείς με την ελπίδα να βρουν κάπου δουλειά, για να αποδείξουν στην πράξη, de facto, όσα γνωρίζουν. Αν κατά σύμπτωση, casu, κάποιος απαντούσε στις αιτήσεις τους θα ήταν μεγάλη επιτυχία.

Το κρύο ελπίζουμε να υποχωρήσει και ο καιρός δε θα είναι alibi, άλλοθι για τις αβλεψίες, τις παραβλέψεις et cetera, και λοιπά, ημών και υμών.

Εμείς με τη σειρά μας, όπως το συνηθίζουμε, ex consuetudine δηλαδή, θα κλείσουμε με ευχές, όλα να σας έλθουν καλά και θετικά. Δε χρειάζεται άγχος, γιατί οι ειδικοί ex cathedras ειδοποιούν ότι το άγχος βλάπτει σοβαρά την υγεία.

Αν κάνετε κάποιο λάθος, δεν πειράζει errare humanum est, τα λάθη είναι ανθρώπινα, το πλανάσθαι είναι ανθρώπινο, μη στενοχωριέστε.

Αν πάλι βρείτε errata, παροράματα στο γλωσσάρι μας, μη μας κακολογήσετε, δεν έγινε ex voluntate, από πρόθεση.

*Η Σοφία Μουρούτη – Γεωργάνα είναι φιλόλογος και διδάσκει στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας

Προηγούμενα αφιερώματα σε λατινικές εκφράσεις μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ