today-is-a-good-day
16.5 C
Athens

Η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Ψυχραιμία, αλλά και μήνυμα αποφασιστικότητας εκπέμπει η κυβέρνηση στις τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν που ανάβουν «φωτιά» στην Ανατολική Μεσόγειο και επισείουν τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου, με στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων.

Του Κώστα Πασίση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, δε δείχνει ανησυχία από τις ιαχές πολέμου του Σουλτάνου, ούτε παρασύρεται από τις κλιμακούμενες προκλήσεις. Και αυτό προκύπτει από το σχόλιο που έκανε κατά την επίσκεψη του στους Αγίους Αναργύρους και το Καματερό.   «Ίσως η σιγουριά και η αυτοπεποίθηση της εξωτερικής μας πολιτικής να προκαλεί ενίοτε νευρικότητα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Άγκυρα, πάντως, μετα την επίσκεψη του Τούρκου στρατάρχη  Χαφτάρ στην Αθήνα, πέρασε σε άλλο επίπεδο τις προκλήσεις της.

Ο Τούρκος πρόεδρος  είπε ότι  «κόβει» τους διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα και ότι μαζί με την Ιταλία θα αρχίσει γεωτρήσεις στο Λιβυκό πέλαγος, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Μια «είδηση», όμως, που διέψευσε χθες  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δηλώνοντας ότι  δεν υπάρχει θέμα κοινών γεωτρήσεων Τουρκίας – Ιταλίας. Επίσης και οι Ιταλοί «άδειασαν» τον κ. Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι δεν τίθεται θέμα συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία στη Μεσόγειο.

Η Τουρκία στριμώχτηκε από τις επιτυχείς διπλωματικές κινήσεις και αντέδρασε σπασμωδικά. Υπο αυτό το πρίσμα ερμηνεύεται και η προσωπική επίθεση που έκανε ο κ.Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με συνεργάτη του Πρωθυπουργού ακριβώς αυτή η αντίδραση του Τούρκου Προέδρου, δείχνει ότι η χώρα μας κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

 Φόβοι για θερμό επεισόδιο

Στο ερώτημα κατά πόσο οι τουρκικές απειλές και προσκλήσεις μπορεί να μετατραπούν σε στρατιωτική εμπλοκή στην Ανατολική Μεσόγειο η απάντηση είναι ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το αν η Άγκυρα αποτολμήσει να στείλει ερευνητικό σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση έχει  καταστήσει σαφές ότι θα κάνει ότι απαιτείται για να υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, κάτι που γνωστοποιήθηκε και στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην πραγματικότητα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε καθαρά ότι η Ελλάδα, θα «κτυπήσει», αν το τουρκικό γεωτρύπανο, τρυπήσει ελληνικό έδαφος.

Το κλίμα με την Άγκυρα δεν είναι καλό κάτι που αποτυπώθηκε και στη χθεσινή ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Νικ. Δένδια στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου επεσήμανε ότι «οι καιροί δεν είναι και οι πιο ήρεμοι», ενώ χαρακτήρισε υπαρκτή την τουρκική απειλή

Το  «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία πάντως φαίνεται ότι απασχολεί και την ελληνική κοινή γνώμη και αυτό αποτυπώνεται στη τελευταία δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της τηλεόρασης του STAR.

Σύμφωνα με την μέτρηση, το 54,6% εκτιμά πως υπάρχει πιθανότητα θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, ενώ το 39,2% θεωρεί πως δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα.

Διπλωματικές πηγές αναλύοντας το τελευταίο τουρκικό παραλήρημα, τονίζουν ότι σε μεγάλο βαθμό, οι δηλώσεις Ερντογάν γίνονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, καθώς η δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου βρίσκεται σε πτωτική πορεία, αλλά παράλληλα προσθέτουν ότι δεν πρέπει κανείς να προσπερνά τα όσα λέει, αβασάνιστα…

Επίσης συνεργάτης του Πρωθυπουργού υποστηρίζει ότι ο στόχος μας είναι να είμαστε παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Μας ενδιαφέρει να εφαρμόζεται το πλέγμα του Κοινοτικού Κεκτημένου και το Διεθνές Δίκαιο να είναι πάντα η πυξίδα μας και σ’ αυτό θα επιμείνουμε. Ό,τι και να λέει ο κ. Ερντογάν ή οποιοσδήποτε άλλος, εμείς δεν ακολουθούμε σε χαρακτηρισμούς. Μένουμε στην ψύχραιμη αυτοπεποίθηση που διακρίνει την Ελλάδα ως χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ