Ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με τριετή αναστολή επιβλήθηκε στον εκδότη Κώστα Βαξεβάνη για το αδίκημα της εξύβρισης του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.
Ο εισαγγελέας τεκμηρίωσε ότι η φράση που αναγράφεται στην ανάρτηση του κ. Βαξεβάνη προσβάλει την προσωπικότητα του μηνυτή: “Παρουσιάζει τον εγκαλούντα να εξαπολύει απειλές και έχει τα μέσα να τις πραγματοποιήσει ακόμα και αν χρειαστεί να προβεί σε παράνομη πράξη. Η φράση είναι προσβλητική της τιμής και της υπόληψης του κ. Σαμαρά. Δεν είναι σάτιρα, δεν είναι αστείο αυτό, πόσο μάλλον όταν πάνω αναγράφεται η λέξη «λες» που προσδίδει μία σοβαρή διάσταση. Επιπλέον, δεν δικαιολογείται ο ισχυρισμός περί σάτιρας από το επάγγελμα του κατηγορουμένου.Προτείνω κατά ορθότερο νομικό χαρακτηρισμό ο κατηγορούμενος να κηρυχθεί ένοχος για εξύβριση.
Η δίκη ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας αφορούσε τη μήνυση του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε βάρος του εκδότη και δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη για tweet (διαδικτυακό μιμίδιο) που αναρτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 με φωτογραφία του πρώην Πρωθυπουργού η οποία συνοδευόταν από τη φράση «όποιος ανοίγει το στοματάκι του θα έχει τη τύχη του Μαυρίκου…το αισθάνομαι». Ο εκδότης πάνω από τη φωτογραφία έγραφε το σχόλιο «λες;».
Οι συνήγοροι του δημοσιογράφου κατά την έναρξη της διαδικασίας υποστήριξαν πως «είναι προφανές πως πρόκειται για σάτιρα».
Από την πλευρά των δικηγόρων του πρώην πρωθυπουργού υποστηρίχθηκε πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για σάτιρα καθώς η επίμαχη ανάρτηση συνδέει τον πρώην πρωθυπουργό με ένα θανατηφόρο ατύχημα ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η υπόθεση της Novartis και υπήρχαν προστατευόμενοι μάρτυρες.
Οι μάρτυρες του πρώην Πρωθυπουργού υποστήριξαν πως είναι δεδομένη η ζημία που υπέστη ενώ ως μάρτυρες υπεράσπισης του δημοσιογράφου εξετάστηκαν οι πρώην υπουργοί Νίκος Παππάς και Γιάννης Ραγκούσης, οι οποίοι υπεραμύνθηκαν της «σάτιρας» που ακόμα και εάν είναι ακραία πρέπει οι πολιτικοί να την ανέχονται.
«Μιλάμε για μία γελοιογραφία με μία σύγχρονη ψηφιακή απόδοση» ανέφερε ο εκδότης στην απολογία του, προσθέτοντας «σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο δεν αποτελούσε κριτική.
Δεν είχα σκοπό να προσβάλω την τιμή και την υπόληψη του κ. Σαμαρά αφού επρόκειτο για μία γελοιογραφία».
Ο Κώστας Βαξεβάνης μετά την καταδίκη του έκανε λόγο για “ποινικοποίηση του τουίτερ” εμφανιζόμενος μάλιστα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία από συκοφαντική δυσφήμιση σε εξύβριση.