Τη στήριξη, σε πολλά επίπεδα, της ελληνικής οικονομίας, ζήτησε από την ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα κατά την σημερινή συνεδρίαση της διοικητικής επιτροπής των Ευρωεπιμελητηρίων στις Βρυξέλλες, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων και πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Ο κ. Μίχαλος έθεσε ως προτεραιότητα για την περαιτέρω ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας την αποδοχή από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, τονίζοντας ότι όλες οι σχετικές μελέτες για την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους κατατείνουν για την υλοποίηση του ελληνικού αιτήματος.
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων αναφέρθηκε διεξοδικά στις εντυπωσιακές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τον τελευταίο χρόνο και τόνισε ότι και η Ευρωπαϊκή Επιμελητηριακή Κοινότητα θα πρέπει να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες των ελλήνων επιχειρηματιών και της ελληνικής κυβέρνησης στο σχέδιο που έχουν χαράξει για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σημείο αυτό ο κ. Μίχαλος εισέπραξε τα εύσημα των ευρωπαίων συναδέλφων του, καθώς η Ελλάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ενδέκατη στον κόσμο στη διευκόλυνση για την ίδρυση επιχειρήσεων, σύμφωνα με την έκθεση της World Bank «Doing Business 2020» με στοιχεία του 2019, γεγονός που οφείλεται στην άριστη λειτουργία των υπηρεσιών των ελληνικών Επιμελητηρίων.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την έκθεση, από το 2018 μέχρι σήμερα, ο χρόνος σύστασης μιας επιχείρησης έχει περιοριστεί μόλις σε οκτώ λεπτά εάν χρησιμοποιηθεί από τον ενδιαφερόμενο το νέο on-line σύστημα στην Υπηρεσία Μιας Στάσης των ελληνικών Επιμελητηρίων.
Στη συνέχεια, ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται από κοινού μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και επιχειρηματικού κόσμου για τη σύγκλιση της βιομηχανικής δραστηριότητας, της τεχνολογίας, της πληροφορικής, του αυτοματισμού και του λογισμικού.
Τα Επιμελητήρια διαδραματίζουν σε αυτήν την προσπάθεια πρωταγωνιστικό ρόλο, τόνισε ο κ. Μίχαλος, με την ανάδειξη ενός δυναμικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν την καινοτομία και τις ψηφιακές τεχνολογίες στο DNA τους.
Η προσπάθειά μας, τόνισε, έχει στραφεί στο να ενθαρρύνουμε νέες επενδύσεις σε υψηλή τεχνολογία, σε λύσεις και εφαρμογές που θα επιτυγχάνουν το μετασχηματισμό των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων σε «έξυπνα» εργοστάσια.
Ο κ. Μίχαλος κάλεσε τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιμελητηριακής Κοινότητας να συμβάλουν αποφασιστικά για την ενημέρωση των μελών τους, καθώς η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, αποτελεί μια πραγματικά φιλική χώρα για επενδύσεις.
Τέλος, ο ο κ. Μίχαλος κάλεσε την Τουρκία, παρουσία του επικεφαλής των τουρκικών Επιμελητηρίων κ. Ριφάτ Χισαρτσικλίογλου να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, καθώς και να σταματήσει τις αυξημένες ροές μεταναστών προς την Ελλάδα, καθώς δημιουργούν ένα αποσταθεροποιητικό κλίμα στην περιοχή, που πέραν όλων των άλλων, έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην οικονομία.