Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ίδρυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, «η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ακολούθησε διαφορετική πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.
Η κυβέρνηση έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το μεταναστευτικό το οποίοπ βασίζεται σε τέσσερις άξονες:
– Φύλαξη των συνόρων μας.
– Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.
– Αυξημένες επιστροφές.
– Κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.
Και όλα αυτά, προωθώντας παράλληλα την αποσυμφόρηση των νησιών, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και με τη διεθνοποίηση του προβλήματος σε όλα τα διεθνή fora”». Όπως τόνισε, «αυτό που απαιτείται είναι η ταχύτερη υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Με απόφαση του πρωθυπουργού δημιουργείται υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με υπουργό τον βουλευτή Χίου, κ. Παναγιώτη Μηταράκη».
Ο κ. Μηταράκης, μέχρι σήμερα Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, ολοκλήρωσε έναν κύκλο προετοιμασίας του νέου ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.
Τις μέχρι σήμερα αρμοδιότητές του, αναλαμβάνει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης.
Η Κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, ένα ζήτημα βαθιά κοινωνικό.
Βασικός στόχος είναι η ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Στόχος που θα επιτευχθεί με την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, την αποτρεπτική επίδραση της νέας διαδικασίας ασύλου και των κλειστών δομών και με την συνεχιζόμενη διεθνοποίηση του ζητήματος. Η κυβέρνηση ενισχύει την αποτρεπτική φύλαξη, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προστασίας των θαλάσσιων συνόρων μας.
Η αποσυμφόρηση των νησιών, που είναι εθνικά ευαίσθητες ακριτικές περιοχές, θα επιτευχθεί με την ταχεία εξέταση του ασύλου, τη μεταφορά εκτός των νησιών όσων δικαιούνται άσυλο και την επιστροφή στις χώρες προέλευσης και στη χώρα διέλευσης όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Με διαρκή παρακολούθηση των διαδικασιών ώστε να εξασφαλίζεται η αποφυγή καθυστερήσεων. Και με την λειτουργία κλειστών κέντρων για να είναι εφικτή η σωστή διαχείριση των διαδικασιών.
Τονίζεται ότι τα κλειστά κέντρα θα προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης από τα σημερινά υπεράριθμα κέντρα, ενώ θα είναι αυτόνομα (υγεία, παιδεία, υποδομές). Κλείνουμε οριστικά τις ανοικτές δομές, εντός ενός μήνα από τη λειτουργία κάθε κλειστού κέντρου.
Οι δικαιούμενοι διεθνούς προστασίας κατανέμονται ισοβαρώς σε όλη τη χώρα, με στόχο το ποσοστό να μην υπερβαίνει το 1% του πληθυσμού ανά Περιφέρεια. Θα πρέπει να εξεταστούν μοντέλα μικρών δομών ώστε να μην δημιουργείτε συσσώρευση πληθυσμών. Η προσαρμογή τους στην ελληνική κοινωνία για το διάστημα που θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα χρειάζεται να την διαχειριστούμε αποτελεσματικά.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αποφασιστικά τις όποιες δυσλειτουργίες των ΜΚΟ, όπου υπάρχουν, με την πιστοποίηση και των παρόχων και του προσωπικού και με μηχανισμούς ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Η κυβέρνηση στηρλίζει τις τοπικές κοινωνίες με ανταποδοτικά μέτρα και επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, σε λύσεις που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την υφιστάμενη κατάσταση. Σε περιπτώσεις ζημιών από υφιστάμενα ανοικτά κέντρα πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις στους κατοίκους.
Το σχέδιο είναι συγκεκριμένο, η προτεραιότητα τώρα είναι να το εκτελέσουμε άμεσα, μεθοδικά και αποτελεσματικά. Το προσεχές χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ανά περιοχή ώστε να έχουν πλήρη εικόνα οι πολίτες για την καθημερινή πρόοδο που επιτυγχάνουμε.
Βασικό ρόλο θα διαδραματίσει η διαρκής επικοινωνία της προόδου του σχεδίου, ώστε να αντιμετωπιστεί η δυσπιστία που παρατηρήθηκε σε κάποιες περιοχές της χώρας.
Ο Νότης Μηταράκης, ως βουλευτής που εκλέγεται στην ακριτική Χίο, συνομιλεί με κατοίκους και φορείς, γνωρίζει όλες τις πτυχές του προβλήματος και τι πρέπει να γίνει ώστε να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος που ως Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση των διεθνών πτυχών του ζητήματος και την προώθηση των θέσεων της χώρας, από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, θα εργαστεί πάνω στο ίδιο αντικείμενο και ειδικότερα για όλες τις πτυχές της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου.
Ο Αλκιβιάδης Στεφανής διατηρεί την ευθύνη οργάνωσης και διεύθυνσης του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.
Το βιογραφικό του νέου υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη:
Ο Παναγιώτης Μηταράκης ήταν έως σήμερα Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας (2014), κατείχε τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την περίοδο 2012 – 2015, διετέλεσε Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αρμόδιος για θέματα Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων, Συμπράξεων Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), Εξαγωγών και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Παράλληλα ορίστηκε Αναπληρωτής Διοικητής στα Συμβούλια Διοικητών της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης (EBRD) και Διοικητής στο Συμβούλιο Διοικητών της Τράπεζας Παρευξείνιας Συνεργασίας (BSTDB).
Το 2012 (Μάιος & Ιούνιος) εξελέγη Βουλευτής Α’ Αθηνών, το 2015 (Ιανουάριος & Σεπτέμβριος) και το 2019 Βουλευτής Χίου. Επίσης, το 2019 διετέλεσε Τακτικό Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE).
Ακολούθησε πολυετή διεθνή επαγγελματική σταδιοδρομία στον ιδιωτικό τομέα, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα το 2010.
Ξεκίνησε την καριέρα του στο Λονδίνο το 1998 ως στέλεχος επενδύσεων με εξειδίκευση στις βιομηχανικές επενδύσεις στην Ανατολική Ευρώπη. Tο 2003 συνέχισε την καριέρα του στη Fidelity International ως Οικονομικός Αναλυτής και μετέπειτα ως Διευθυντής Επενδυτικής Έρευνας. Βραβεύτηκε το 2005 ως ο καλύτερος αναλυτής στον τομέα του Λιανικού Εμπορίου στην Ευρώπη (Thomson Extel Survey). Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Μ. Βρετανίας και μέλος του Δ.Σ. της Βρετανικής Εταιρείας Πιστοποιημένων Οικονομικών Αναλυτών.
Είναι κάτοχος ακαδημαϊκών τίτλων από το INSEAD (MBA Διοίκηση Επιχειρήσεων), το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (MSc Βιομηχανικές Σχέσεις) και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (BSc Διοίκηση Επιχειρήσεων). Επίσης είναι Εταίρος (Fellow) του Βρετανικού Ινστιτούτου Διοίκησης Επιχειρήσεων και κάτοχος του διεθνούς τίτλου Πιστοποιημένου Οικονομικού Αναλυτή (Chartered Financial Analyst – CFA). Έχει τιμηθεί με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Απόστολου και Ευαγγελιστού Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής. Γεννήθηκε το 1972 και είναι παντρεμένος με την πανεπιστημιακό Μαρία Δουρίδα, με την οποία έχουν μια κόρη.